Makaron z winem czerwonym i wołowiną: po włosku | Przepisy.pl pixel

Makaron z wołowiną i czerwonym winem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
196 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

303 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

1 szklanka

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 6

Wlej sos na patelnię, dodaj makaron i całość gotuj, aż sos zgęstnieje. Podawaj posypane listkami bazylii.

Krok 5

W tym czasie Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietanką.

Krok 4

Następnie zalej mięso czerwonym winem i poczekaj, aż cały płyn wyparuje.

Krok 2

Mięso pokrój w paski, pieczarki w plastry, a cebulę w kostkę.

Krok 3

Na patelni podsmaż cebulę oraz mięso. Po chwili dodaj pieczarki.

2

Opinie o przepisie

  • dino074

    dino074 , 06.09.2022

    Czerwone wino wytrawne czy może też być słodkie?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z wołowiną i czerwonym winem Makaron z wołowiną i czerwonym winem

Makaron z wołowiną i czerwonym winem to pyszne danie inspirowane kuchniami południowej Europy, w których wino powszechnie wykorzystuje się do gotowania. Po odparowaniu pozostawia ono smak, który wzbogaca i podkreśla charakter mięs. Przygotowanie potrawy zacznij od pokrojenia rostbefu, czyli delikatnego i szlachetnego kawałka wołowiny, po czym podsmaż go na patelni, by zamknąć jego włókna od zewnątrz. To sposób na to, by kawałki mięsa pozostały soczyste. Następnie dodaj na patelnię pieczarki i zalej całość czerwonym winem, najlepiej wytrawnym. Zaczekaj, aż płyn odparuje i polej mięso sosem do stroganoffa, który zrobisz na bazie śmietanki. Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje, a mięso zmięknie. Na koniec ugotuj makaron – do wołowiny będzie pasować  pappardelle, czyli szerokie wstążki, jak również penne, fusilli lub inne rodzaje, które dobrze komponują się z gęstymi sosami i większymi kawałkami mięsa. Koniecznie wypróbuj nasz sposób na makaron z wołowiną i czerwonym winem. Przekonaj się, że to danie jest wyśmienite!