Makaron z wołowiną i czerwonym winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z wołowiną i czerwonym winem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

178 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

1 szklanka

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Mięso pokrój w paski, pieczarki w plastry, a cebulę w kostkę.

Krok 3

Na patelni podsmaż cebulę oraz mięso. Po chwili dodaj pieczarki.

Krok 4

Następnie zalej mięso czerwonym winem i poczekaj, aż cały płyn wyparuje.

Krok 5

W tym czasie Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietanką.

Krok 6

Wlej sos na patelnię, dodaj makaron i całość gotuj, aż sos zgęstnieje. Podawaj posypane listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z wołowiną i czerwonym winem Makaron z wołowiną i czerwonym winem

Makaron z wołowiną i czerwonym winem to pyszne danie inspirowane kuchniami południowej Europy, w których wino powszechnie wykorzystuje się do gotowania. Po odparowaniu pozostawia ono smak, który wzbogaca i podkreśla charakter mięs. Przygotowanie potrawy zacznij od pokrojenia rostbefu, czyli delikatnego i szlachetnego kawałka wołowiny, po czym podsmaż go na patelni, by zamknąć jego włókna od zewnątrz. To sposób na to, by kawałki mięsa pozostały soczyste. Następnie dodaj na patelnię pieczarki i zalej całość czerwonym winem, najlepiej wytrawnym. Zaczekaj, aż płyn odparuje i polej mięso sosem do stroganoffa, który zrobisz na bazie śmietanki. Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje, a mięso zmięknie. Na koniec ugotuj makaron – do wołowiny będzie pasować  pappardelle, czyli szerokie wstążki, jak również penne, fusilli lub inne rodzaje, które dobrze komponują się z gęstymi sosami i większymi kawałkami mięsa. Koniecznie wypróbuj nasz sposób na makaron z wołowiną i czerwonym winem. Przekonaj się, że to danie jest wyśmienite!