Makaron z wołowiną i czerwonym winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z wołowiną i czerwonym winem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

172 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

217 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

1 szklanka

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Mięso pokrój w paski, pieczarki w plastry, a cebulę w kostkę.

Krok 3

Na patelni podsmaż cebulę oraz mięso. Po chwili dodaj pieczarki.

Krok 4

Następnie zalej mięso czerwonym winem i poczekaj, aż cały płyn wyparuje.

Krok 5

W tym czasie Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietanką.

Krok 6

Wlej sos na patelnię, dodaj makaron i całość gotuj, aż sos zgęstnieje. Podawaj posypane listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z wołowiną i czerwonym winem Makaron z wołowiną i czerwonym winem

Makaron z wołowiną i czerwonym winem to pyszne danie inspirowane kuchniami południowej Europy, w których wino powszechnie wykorzystuje się do gotowania. Po odparowaniu pozostawia ono smak, który wzbogaca i podkreśla charakter mięs. Przygotowanie potrawy zacznij od pokrojenia rostbefu, czyli delikatnego i szlachetnego kawałka wołowiny, po czym podsmaż go na patelni, by zamknąć jego włókna od zewnątrz. To sposób na to, by kawałki mięsa pozostały soczyste. Następnie dodaj na patelnię pieczarki i zalej całość czerwonym winem, najlepiej wytrawnym. Zaczekaj, aż płyn odparuje i polej mięso sosem do stroganoffa, który zrobisz na bazie śmietanki. Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje, a mięso zmięknie. Na koniec ugotuj makaron – do wołowiny będzie pasować  pappardelle, czyli szerokie wstążki, jak również penne, fusilli lub inne rodzaje, które dobrze komponują się z gęstymi sosami i większymi kawałkami mięsa. Koniecznie wypróbuj nasz sposób na makaron z wołowiną i czerwonym winem. Przekonaj się, że to danie jest wyśmienite!