Makaron z wołowiną i czerwonym winem
łatwe
304 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
300 gramów
1 opakowanie
150 gramów
1 sztuka
1 szklanka
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 6
Wlej sos na patelnię, dodaj makaron i całość gotuj, aż sos zgęstnieje. Podawaj posypane listkami bazylii.
Krok 5
W tym czasie Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietanką.
Krok 4
Następnie zalej mięso czerwonym winem i poczekaj, aż cały płyn wyparuje.
Krok 2
Mięso pokrój w paski, pieczarki w plastry, a cebulę w kostkę.
Krok 3
Na patelni podsmaż cebulę oraz mięso. Po chwili dodaj pieczarki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Schab a'la stroganoff Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z wołowiną i czerwonym winem
Makaron z wołowiną i czerwonym winem to pyszne danie inspirowane kuchniami południowej Europy, w których wino powszechnie wykorzystuje się do gotowania. Po odparowaniu pozostawia ono smak, który wzbogaca i podkreśla charakter mięs. Przygotowanie potrawy zacznij od pokrojenia rostbefu, czyli delikatnego i szlachetnego kawałka wołowiny, po czym podsmaż go na patelni, by zamknąć jego włókna od zewnątrz. To sposób na to, by kawałki mięsa pozostały soczyste. Następnie dodaj na patelnię pieczarki i zalej całość czerwonym winem, najlepiej wytrawnym. Zaczekaj, aż płyn odparuje i polej mięso sosem do stroganoffa, który zrobisz na bazie śmietanki. Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje, a mięso zmięknie. Na koniec ugotuj makaron – do wołowiny będzie pasować pappardelle, czyli szerokie wstążki, jak również penne, fusilli lub inne rodzaje, które dobrze komponują się z gęstymi sosami i większymi kawałkami mięsa. Koniecznie wypróbuj nasz sposób na makaron z wołowiną i czerwonym winem. Przekonaj się, że to danie jest wyśmienite!



































