Makaron z winem czerwonym i wołowiną: po włosku | Przepisy.pl pixel

Makaron z wołowiną i czerwonym winem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

194 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

204 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

285 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

1 szklanka

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 6

Wlej sos na patelnię, dodaj makaron i całość gotuj, aż sos zgęstnieje. Podawaj posypane listkami bazylii.

Krok 5

W tym czasie Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietanką.

Krok 4

Następnie zalej mięso czerwonym winem i poczekaj, aż cały płyn wyparuje.

Krok 2

Mięso pokrój w paski, pieczarki w plastry, a cebulę w kostkę.

Krok 3

Na patelni podsmaż cebulę oraz mięso. Po chwili dodaj pieczarki.

2

Opinie o przepisie

  • dino074

    dino074 , 06.09.2022

    Czerwone wino wytrawne czy może też być słodkie?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka à la lasagne
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z wołowiną i czerwonym winem Makaron z wołowiną i czerwonym winem

Makaron z wołowiną i czerwonym winem to pyszne danie inspirowane kuchniami południowej Europy, w których wino powszechnie wykorzystuje się do gotowania. Po odparowaniu pozostawia ono smak, który wzbogaca i podkreśla charakter mięs. Przygotowanie potrawy zacznij od pokrojenia rostbefu, czyli delikatnego i szlachetnego kawałka wołowiny, po czym podsmaż go na patelni, by zamknąć jego włókna od zewnątrz. To sposób na to, by kawałki mięsa pozostały soczyste. Następnie dodaj na patelnię pieczarki i zalej całość czerwonym winem, najlepiej wytrawnym. Zaczekaj, aż płyn odparuje i polej mięso sosem do stroganoffa, który zrobisz na bazie śmietanki. Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje, a mięso zmięknie. Na koniec ugotuj makaron – do wołowiny będzie pasować  pappardelle, czyli szerokie wstążki, jak również penne, fusilli lub inne rodzaje, które dobrze komponują się z gęstymi sosami i większymi kawałkami mięsa. Koniecznie wypróbuj nasz sposób na makaron z wołowiną i czerwonym winem. Przekonaj się, że to danie jest wyśmienite!