Penne z pulpetami w białym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne z pulpetami w białym sosie

Autor: anemone_

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

150 mililitrów

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

3 łyżki

50 dekagramów

50 dekagramów

2 szczypty

3 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno siekamy, szklimy na oliwie. Bułkę moczymy w mleku, a następnie odciskamy. Do mięsa dodajemy cebulę, bułkę oraz jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpety i gotujemy je w bulionie mięsnym.

Krok 2

Makaron gotujemy al dente.

Krok 3

Na patelni przesmażamy przez chwilkę masło z mąką. Dodajemy pół szklanki bulionu z gotowania pulpetów i śmietanę. Szybko mieszamy, by nie powstały grudki. Następnie dodajemy kapary, doprawiamy solą i pieprzem oraz Przyprawą w Mini kostkach Czosnek Knorr. Podgrzewamy, sporadycznie mieszając, do zagotowania sosu. Do powstałego sosu dodajemy pulpety, mieszamy.

Krok 4

Makaron podajemy z sosem i pulpetami, posypujemy natką pietruszki.

anemone_

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z pulpetami w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z pulpetami w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z pulpetami w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z pulpetami w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z pulpetami w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z pulpetami w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z pulpetami w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne z pulpetami w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej