Domowe burgery przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe burgery

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
812 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

455 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

4 plastry

30 mililitrów

0.5 pęczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na margarynie.

Domowe burgery - Krok 1

Krok 2

W dużej misce wymieszaj dokładnie mięso mielone z jajkiem, zawartością opakowania Fix Knorr, podsmażoną cebulą, sosem sojowym, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki.

Domowe burgery - Krok 2

Krok 3

Uformuj cztery kotlety i smaż je na patelni z oliwą lub na grillu z obu stron tak, aby były rumiane i soczyste w środku.

Domowe burgery - Krok 3

Krok 4

Na dolnej części bułki połóż liść sałaty, krążek pomidora, krążek cebuli, mięso, plaster sera i wszystko przykryj górną częścią bułki.

Domowe burgery - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • agata

    agata , 30.03.2020

    "TAK" Jeśli do mięsa mielonego, doda się szczyptę cynamonu nada mu się lekko orientalny smak..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Jeśli ktoś nie je mięsa może zastąpić je rybą np. filetem z dorsza, halibuta, pstrąga.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • janusz czyz

    janusz czyz , 23.01.2020

    opakowanie Fix to przesada i sos sojowy tez, polowe mniej ale dobre ,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Cie

    Marcin Cie , 26.06.2016

    Proste szybkie w przygotowaniu i bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe burgery - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe burgeryDomowe burgery

Dziś na obiad znowu mielone? Dla odmiany przygotuj swoje ulubione mięso w nieco innej postaci. Domowe burgery, czyli soczysty kotlet z wołowego mięsa z dodatkiem plastrów pomidora, sera żółtego i krążków cebuli, to kulinarna propozycja nie do odrzucenia. Dzięki chrupiącej bułce z sezamem twoje burgery pod względem wyglądu nie będą odbiegać od amerykańskiego klasyka, ale uwaga – będą smakować o niebo lepiej. Poza tym przygotowanie domowych burgerów jest prostsze niż myślisz. Mielone mięso wymieszaj z podsmażoną cebulką, natką pietruszki i posiekanym czosnkiem. Niezwykły smak doda im także odrobina sosu sojowego. Z jednolitej masy uformuj kotlety i usmaż z dodatkiem oliwy. Teraz czas na składanie burgera. Na spód połóż liść sałaty, plaster pomidora, cebulę i mięso. Całość przykryj plastrem żółtego sera i drugą połówką bułki. Daj się ponieść fantazji i do tak przygotowanych burgerów dodaj swoje ulubione dodatki – może świeży ogórek, oliwki, albo plasterek świeżego ananasa? Baw się dodatkami i czerp radość z przyrządzania pysznych dań.