Zraziki z wątróbki wieprzowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zraziki z wątróbki wieprzowej

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

0.5 szklanki

1 sztuka

15 dekagramów

5 dekagramów

2 łyżki

40 dekagramów

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę namoczyć w ciepłym mleku. Odcisnąć.

Krok 2

Posiekaną wątróbkę wymieszać z bułką, jajkami, jedną drobno posiekaną cebulą, mąką i posiekaną natką pietruszki.

Krok 3

Doprawić szczyptą majeranku, gałki muszkatołowej i pieprzem.

Krok 4

Formować podłużne zraziki

Krok 5

Zagotuj 1 litr wody i rozprowadź w niej Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr

Krok 6

We wrzącym rosole gotuj zraziki około 10 minut. Podawaj posypane posiekaną cebulą i polane masłem.

MartaS

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zraziki  z wątróbki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zraziki  z wątróbki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zraziki  z wątróbki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zraziki  z wątróbki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zraziki  z wątróbki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zraziki  z wątróbki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zraziki  z wątróbki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zraziki  z wątróbki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej