Kurczak nadziewany przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak nadziewany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

321 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

531 osób wydrukowało

Pobierz pdf

718 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

25 gramów

1 opakowanie

20 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj i osusz suchym ręcznikiem. Natrzyj majerankiem i Przyprawą do kurczaka Knorr.

Kurczak nadziewany - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone wymieszaj z namoczoną, odciśniętą bułką, jajkami, drobno pokrojoną cebulą i startą marchewką.

Kurczak nadziewany - Krok 2

Krok 3

Dodaj Fix Knorr wymieszany w niewielkiej ilości wody. Całość ponownie dokładnie wymieszaj.

Kurczak nadziewany - Krok 3

Krok 4

Przygotowaną masą napełnij kurczaka i zepnij go wykałaczkami.

Kurczak nadziewany - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowanego kurczaka przykryj folią aluminiową, piecz w piekarniku w 180°C przez 120 minut. Tuż przed końcem pieczenia usuń folię, aby skórka kurczaka stała się chrupiąca. . Kurczaka po upieczeniu podaj w całości, z dodatkiem surówek.

Kurczak nadziewany - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 12.01.2016

    Ja osobiście przyjmuję zwykle średnio 1 godzinę pieczenia na 1 kg mięsa, ale trzeba pamiętać, że kurczak jest dość delikatnym mięsem. Po 1,5 godzinie powinien być już bardzo miękki, natomiast zawsze podany czas pieczenia będzie czasem zbliżonym. Czas pieczenia zależy od wielu czynników: wielkości kurczaka, sposobu, w jaki go pieczemy (na której półce ułożyliśmy mięso, w jakie naczynie je włożyliśmy itp.). Ważne są też same piekarniki – każdy piekarnik piecze inaczej. 1,5 godziny wydaje mi się optymalnym czasem dla kurczaka średniej wielkości (do 1,5 kg), nawet z nadzieniem. Przyjmuję jednocześnie, że ten czas może się wydłużyć o około 30 minut (zakładając, że nie każdy będzie ściśle przestrzegał przepisu, użyje kurczaka o innej wadze, innego mięsa mielonego. Jednak na wszelki wypadek wypróbujemy ten przepis jeszcze raz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ina Caro

    Ina Caro , 28.12.2015

    Ja robię czasami nadziewanego kurczaka z nieco innym nadzieniem ,ale nie o to chodzi ,chodzi o czas pieczenia .Ja kurczaka bez nadzienia piekę ok 1,5 do 2 godzin ,jest wtedy mięciutki i każdy się nim zachwyca ,ale kurczak nadziewany niestety , wymaga dłuższego pieczenia , ponieważ nadzienie sprawia ,że kurczak jest grubszy i po 1,5 godziny pieczenia kurczak w środku jest jeszcze surowy .Takiego kurczaka należy piec ok 2 i pół godziny , mam w tym doświadczenie więc wiem co piszę.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak nadziewany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak nadziewany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak nadziewany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak nadziewany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak nadziewany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak nadziewany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak nadziewany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak nadziewanyKurczak nadziewany

Dobrze doprawiony pikantny kurczak, nadziewany mięsem mielonym z marchewką, to propozycja dla osób lubiących mięsne dania o intensywnym smaku. Nacierane marynatą z dodatkiem majeranku mięso drobiowe jest wyraziste i soczyste po upieczeniu. Ma również chrupiącą skórkę – aby osiągnąć taki efekt, na kilka minut przed końcem pieczenia nacina się folię, w której pieczony jest kurczak. Farsz do niego jest łagodny, warzywny i miękki. Kurczaka nadziewanego serwuje się w całości. Warto posypać go przed podaniem świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki lub tymiankiem. Tak przygotowane mięso dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Dołącz do niego pieczone ziemniaki lub frytki. Podaj także surówkę lub mieszankę sałat z warzywami sezonowymi i pestkami słonecznika. Sprawdzą się również warzywa gotowane na parze. Do drobiu z mięsem mielonym pasować będą sosy – pomidorowy, cebulowy lub ziołowo-jogurtowy. Jeśli masz ochotę na porcję pieczonego mięsa z farszem, wypróbuj podany przepis na smacznego kurczaka.