Kurczak nadziewany z piekarnika - przepis na farsz | Przepisy.pl pixel

Kurczak nadziewany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

71

339 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

658 osób wydrukowało

Pobierz pdf

904 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

25 gramów

1 opakowanie

20 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj i osusz suchym ręcznikiem. Natrzyj majerankiem i Przyprawą do kurczaka Knorr.

Kurczak nadziewany - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone wymieszaj z namoczoną, odciśniętą bułką, jajkami, drobno pokrojoną cebulą i startą marchewką.

Kurczak nadziewany - Krok 2

Krok 3

Dodaj Fix Knorr wymieszany w niewielkiej ilości wody. Całość ponownie dokładnie wymieszaj.

Kurczak nadziewany - Krok 3

Krok 4

Przygotowaną masą napełnij kurczaka i zepnij go wykałaczkami.

Kurczak nadziewany - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowanego kurczaka przykryj folią aluminiową, piecz w piekarniku w 180°C przez 120 minut. Tuż przed końcem pieczenia usuń folię, aby skórka kurczaka stała się chrupiąca. Kurczaka po upieczeniu podaj w całości, z dodatkiem surówek.

Kurczak nadziewany - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 12.01.2016

    Ja osobiście przyjmuję zwykle średnio 1 godzinę pieczenia na 1 kg mięsa, ale trzeba pamiętać, że kurczak jest dość delikatnym mięsem. Po 1,5 godzinie powinien być już bardzo miękki, natomiast zawsze podany czas pieczenia będzie czasem zbliżonym. Czas pieczenia zależy od wielu czynników: wielkości kurczaka, sposobu, w jaki go pieczemy (na której półce ułożyliśmy mięso, w jakie naczynie je włożyliśmy itp.). Ważne są też same piekarniki – każdy piekarnik piecze inaczej. 1,5 godziny wydaje mi się optymalnym czasem dla kurczaka średniej wielkości (do 1,5 kg), nawet z nadzieniem. Przyjmuję jednocześnie, że ten czas może się wydłużyć o około 30 minut (zakładając, że nie każdy będzie ściśle przestrzegał przepisu, użyje kurczaka o innej wadze, innego mięsa mielonego. Jednak na wszelki wypadek wypróbujemy ten przepis jeszcze raz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ina Caro

    Ina Caro , 28.12.2015

    Ja robię czasami nadziewanego kurczaka z nieco innym nadzieniem ,ale nie o to chodzi ,chodzi o czas pieczenia .Ja kurczaka bez nadzienia piekę ok 1,5 do 2 godzin ,jest wtedy mięciutki i każdy się nim zachwyca ,ale kurczak nadziewany niestety , wymaga dłuższego pieczenia , ponieważ nadzienie sprawia ,że kurczak jest grubszy i po 1,5 godziny pieczenia kurczak w środku jest jeszcze surowy .Takiego kurczaka należy piec ok 2 i pół godziny , mam w tym doświadczenie więc wiem co piszę.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak nadziewany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak nadziewany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak nadziewany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak nadziewany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak nadziewany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak nadziewany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak nadziewany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak nadziewany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak nadziewanyKurczak nadziewany

Jeśli masz ochotę na porcję pieczonego mięsa z farszem, wypróbuj podany przepis na smacznego faszerowanego kurczaka. Podawany w całości prezentuje się naprawdę obłędnie, więc przykuje uwagę wszystkich osób, z którymi zasiądziesz do posiłku. Farsz do nadziewanego kurczaka jest łagodny, warzywny i miękki. Przygotuj to efektowne danie, którego każdy kęs rozpływa się w ustach. Faszerowany kurczak z piekarnika to danie, które potrzebuje dłuższego czasu na przygotowanie, ale smak rekompensuje godziny spędzone w kuchni.

Dla kogo?

Dobrze doprawiony pikantny kurczak, nadziewany mięsem mielonym z marchewką, to propozycja dla osób lubiących mięsne dania o intensywnym smaku. Nacierane marynatą z dodatkiem majeranku mięso drobiowe jest wyraziste i soczyste po upieczeniu. Kurczak faszerowany posmakuje więc tym, którzy lubią mięso drobiowe, ale w nieco innej odsłonie.

Na jaką okazję?

Potrzebujesz pomysłu na spektakularne danie, którym przyćmisz wszystkie dotychczasowe potrawy, goszczące w twoim jadłospisie? Pieczenie i drobiowe roladki nie mogą równać się z kurczakiem pieczonym i nadziewanym wyśmienitym farszem. Ten obiad przejdzie do historii!

Czy wiesz, że?

Kurczak nadziewany według naszego przepisu ma również chrupiącą skórkę – aby osiągnąć taki efekt, na kilka minut przed końcem pieczenia nacina się folię, w której umieszczony jest kurczak. Faszerowane mięso serwuje się w całości. Warto posypać je przed podaniem świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki lub tymiankiem. Kurczak nadziewany wspomnianymi w przepisie składnikami powinien rozpływać się w ustach.

Dla urozmaicenia:

Tak przygotowane mięso dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Dołącz do faszerowanego kurczaka z piekarnika pieczone ziemniaki lub frytki. Podaj także surówkę lub mieszankę sałat z warzywami sezonowymi i pestkami słonecznika. Do nadziewanego kurczaka sprawdzą się również warzywa gotowane na parze. Do drobiu z mięsem mielonym pasować będą sosy – pomidorowy, cebulowy lub ziołowo-jogurtowy. Faszerowany kurczak z piekarnika może być przygotowany na wiele sposobów, ponieważ do drobiu pasuje wiele dodatków.