
Składniki
1 sztuka
25 gramów
1 opakowanie
20 dekagramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj i osusz suchym ręcznikiem. Natrzyj majerankiem i Przyprawą do kurczaka Knorr.

Krok 2
Mięso mielone wymieszaj z namoczoną, odciśniętą bułką, jajkami, drobno pokrojoną cebulą i startą marchewką.

Krok 3
Dodaj Fix Knorr wymieszany w niewielkiej ilości wody. Całość ponownie dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Przygotowaną masą napełnij kurczaka i zepnij go wykałaczkami.

Krok 5
Tak przygotowanego kurczaka przykryj folią aluminiową, piecz w piekarniku w 180°C przez 120 minut. Tuż przed końcem pieczenia usuń folię, aby skórka kurczaka stała się chrupiąca. Kurczaka po upieczeniu podaj w całości, z dodatkiem surówek.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak nadziewany
Jeśli masz ochotę na porcję pieczonego mięsa z farszem, wypróbuj podany przepis na smacznego faszerowanego kurczaka. Podawany w całości prezentuje się naprawdę obłędnie, więc przykuje uwagę wszystkich osób, z którymi zasiądziesz do posiłku. Farsz do nadziewanego kurczaka jest łagodny, warzywny i miękki. Przygotuj to efektowne danie, którego każdy kęs rozpływa się w ustach. Faszerowany kurczak z piekarnika to danie, które potrzebuje dłuższego czasu na przygotowanie, ale smak rekompensuje godziny spędzone w kuchni.
Dla kogo?
Dobrze doprawiony pikantny kurczak, nadziewany mięsem mielonym z marchewką, to propozycja dla osób lubiących mięsne dania o intensywnym smaku. Nacierane marynatą z dodatkiem majeranku mięso drobiowe jest wyraziste i soczyste po upieczeniu. Kurczak faszerowany posmakuje więc tym, którzy lubią mięso drobiowe, ale w nieco innej odsłonie.
Na jaką okazję?
Potrzebujesz pomysłu na spektakularne danie, którym przyćmisz wszystkie dotychczasowe potrawy, goszczące w twoim jadłospisie? Pieczenie i drobiowe roladki nie mogą równać się z kurczakiem pieczonym i nadziewanym wyśmienitym farszem. Ten obiad przejdzie do historii!
Czy wiesz, że?
Kurczak nadziewany według naszego przepisu ma również chrupiącą skórkę – aby osiągnąć taki efekt, na kilka minut przed końcem pieczenia nacina się folię, w której umieszczony jest kurczak. Faszerowane mięso serwuje się w całości. Warto posypać je przed podaniem świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki lub tymiankiem. Kurczak nadziewany wspomnianymi w przepisie składnikami powinien rozpływać się w ustach.
Dla urozmaicenia:
Tak przygotowane mięso dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Dołącz do faszerowanego kurczaka z piekarnika pieczone ziemniaki lub frytki. Podaj także surówkę lub mieszankę sałat z warzywami sezonowymi i pestkami słonecznika. Do nadziewanego kurczaka sprawdzą się również warzywa gotowane na parze. Do drobiu z mięsem mielonym pasować będą sosy – pomidorowy, cebulowy lub ziołowo-jogurtowy. Faszerowany kurczak z piekarnika może być przygotowany na wiele sposobów, ponieważ do drobiu pasuje wiele dodatków.