Składniki
1 sztuka
25 gramów
1 opakowanie
20 dekagramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj i osusz suchym ręcznikiem. Natrzyj majerankiem i Przyprawą do kurczaka Knorr.
Krok 2
Mięso mielone wymieszaj z namoczoną, odciśniętą bułką, jajkami, drobno pokrojoną cebulą i startą marchewką.
Krok 3
Dodaj Fix Knorr wymieszany w niewielkiej ilości wody. Całość ponownie dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Przygotowaną masą napełnij kurczaka i zepnij go wykałaczkami.
Krok 5
Tak przygotowanego kurczaka przykryj folią aluminiową, piecz w piekarniku w 180°C przez 120 minut. Tuż przed końcem pieczenia usuń folię, aby skórka kurczaka stała się chrupiąca. Kurczaka po upieczeniu podaj w całości, z dodatkiem surówek.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak nadziewany
Jeśli masz ochotę na porcję pieczonego mięsa z farszem, wypróbuj podany przepis na smacznego faszerowanego kurczaka. Podawany w całości prezentuje się naprawdę obłędnie, więc przykuje uwagę wszystkich osób, z którymi zasiądziesz do posiłku. Farsz do nadziewanego kurczaka jest łagodny, warzywny i miękki. Przygotuj to efektowne danie, którego każdy kęs rozpływa się w ustach. Faszerowany kurczak z piekarnika to danie, które potrzebuje dłuższego czasu na przygotowanie, ale smak rekompensuje godziny spędzone w kuchni.
Dla kogo?
Dobrze doprawiony pikantny kurczak, nadziewany mięsem mielonym z marchewką, to propozycja dla osób lubiących mięsne dania o intensywnym smaku. Nacierane marynatą z dodatkiem majeranku mięso drobiowe jest wyraziste i soczyste po upieczeniu. Kurczak faszerowany posmakuje więc tym, którzy lubią mięso drobiowe, ale w nieco innej odsłonie.
Na jaką okazję?
Potrzebujesz pomysłu na spektakularne danie, którym przyćmisz wszystkie dotychczasowe potrawy, goszczące w twoim jadłospisie? Pieczenie i drobiowe roladki nie mogą równać się z kurczakiem pieczonym i nadziewanym wyśmienitym farszem. Ten obiad przejdzie do historii!
Czy wiesz, że?
Kurczak nadziewany według naszego przepisu ma również chrupiącą skórkę – aby osiągnąć taki efekt, na kilka minut przed końcem pieczenia nacina się folię, w której umieszczony jest kurczak. Faszerowane mięso serwuje się w całości. Warto posypać je przed podaniem świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki lub tymiankiem. Kurczak nadziewany wspomnianymi w przepisie składnikami powinien rozpływać się w ustach.
Dla urozmaicenia:
Tak przygotowane mięso dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Dołącz do faszerowanego kurczaka z piekarnika pieczone ziemniaki lub frytki. Podaj także surówkę lub mieszankę sałat z warzywami sezonowymi i pestkami słonecznika. Do nadziewanego kurczaka sprawdzą się również warzywa gotowane na parze. Do drobiu z mięsem mielonym pasować będą sosy – pomidorowy, cebulowy lub ziołowo-jogurtowy. Faszerowany kurczak z piekarnika może być przygotowany na wiele sposobów, ponieważ do drobiu pasuje wiele dodatków.