Piersi z kurczaka w boczku: przepis na filet zawijany | Przepisy.pl pixel

Piersi z kurczaka z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

63

546 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

854 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

889 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

8 plastrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Każdą z piersi przekrój wzdłuż na pół, uzyskując grube paluszki.

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z tymiankiem i oprósz piersi z każdej strony.

Krok 3

Kawałki kurczaka zawiń w plastry boczku, a następnie ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 15-20 minut. Podawaj z ziemniaczanym puree i chrupiącą sałatą.

3

Opinie o przepisie

  • Albert Gałęcki

    Albert Gałęcki , 28.06.2023

    Wszystko super, ale 10-15 minut pieczenia dla kurczaka to zdecydowanie zbyt krótki czas. Minimalny czas to 30 minut, jednak ja dla bezpieczeństwa zwykle trzymam ok. 40 z kawałkami masła dookoła kurczaka by utrzymać jego soczystość :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Milosz Garstecki

    Milosz Garstecki , 29.05.2017

    Smaczne i proste. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka z boczkiemPiersi z kurczaka z boczkiem

Pierś z kurczaka w boczku

Mięso z kurczaka często jest podawane w postaci chrupiących udek albo grillowanych lub smażonych filetów. Proponujemy ci coś trochę innego! Do swoich ulubionych dań dodaj pierś z kurczaka w boczku. To bardzo szybka propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie delikatne mięso kurczaka, a jednocześnie szukają w daniach pewnego urozmaicenia.

Dla kogo?

Pierś z kurczaka w boczku to doskonała propozycja dla wszystkich wielbicieli soczystego boczku i aromatycznego kurczaka. Daj się skusić na to niebanalne połączenie i zabierz kurczaka zawijanego w boczku nawet do pracy!

Na jaką okazję?

Kurczak zawijany w boczku to doskonała przekąska na imprezę. W towarzystwie chipsów, paluszków i żelków na pewno będzie się wyróżniał i zdecydowanie lepiej smakował! Podaj go z zestawem dipów i obserwuj, jak szybko talerz staje się pusty!

Czy wiesz, że?

Mięso z kurczaka jest jednym z najchętniej wybieranych mięs w Polsce. Częściej wybierana jest tylko wieprzowina. Czemu by obu tych mięs nie połączyć w jednym przepisie? Pierś z kurczaka zawijana w boczku to doskonałe połączenie smaków, które z nami możesz bardzo łatwo przygotować. Aby plasterki boczku dobrze trzymały się kurczaka, zepnij je wykałaczkami.

Dla urozmaicenia:

Filet z kurczaka w boczku będzie idealnie komponował się z puree z ziemniaków lub innych białych warzyw, np. kalafiora. Możesz przygotować także chrupiącą sałatę, która ciekawie przełamie smak mięsa. Świetnym pomysłem będzie również zrobienie ulubionego sosu i podawanie go w oddzielnej miseczce.