Piersi z kurczaka w boczku: przepis na filet zawijany | Przepisy.pl pixel

Piersi z kurczaka z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

519 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

755 osób wydrukowało

Pobierz pdf

736 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

8 plastrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Każdą z piersi przekrój wzdłuż na pół, uzyskując grube paluszki.

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z tymiankiem i oprósz piersi z każdej strony.

Krok 3

Kawałki kurczaka zawiń w plastry boczku, a następnie ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 10-15 minut. Podawaj z ziemniaczanym puree i chrupiącą sałatą.

1

Opinie o przepisie

  • Milosz Garstecki

    Milosz Garstecki , 29.05.2017

    Smaczne i proste. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka z boczkiemPiersi z kurczaka z boczkiem

Mięso z kurczaka to jedno z najchętniej przyrządzanych mięs w Polsce – zaraz po wieprzowinie. Często podawane jest w postaci chrupiących udek albo grillowanych lub smażonych filetów. Jeśli także je lubisz i chcesz przygotować je nieco inaczej, sięgnij po przepis na piersi z kurczaka z boczkiem. Wędzona, aromatyczna wędlina bardzo dobrze uzupełni delikatny smak drobiu. Pokrój filety na dość grube paski, a następnie dokładnie natrzyj pikantną przyprawą do kurczaka oraz tymiankiem. Zawiń każdy kawałek w plaster boczku – możesz spiąć je wykałaczkami, żeby lepiej się trzymały. Układaj mięso na blasze, a potem piecz do momentu, aż boczek się zarumieni, a kurczak stanie się miękki i soczysty. Danie doskonale skomponuje się z ziemniaczanym purée oraz sałatą. Możesz także pokroić porcje na małe kawałki i serwować je jako przekąskę podczas spotkania ze znajomymi, podając mięso z pikantnym sosem chili albo pieprzowym. Nasze przepisy udowadniają, że szybkie i łatwe przyrządzanie potraw jest możliwe – zaserwuj piersi z kurczaka z boczkiem przy najbliższej okazji.