Piersi z kurczaka z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

487 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

688 osób wydrukowało

Pobierz pdf

581 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 plastrów

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Każdą z piersi przekrój wzdłuż na pół, uzyskując grube paluszki.

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z tymiankiem i oprósz piersi z każdej strony.

Krok 3

Kawałki kurczaka zawiń w plastry boczku, a następnie ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 10-15 minut. Podawaj z ziemniaczanym puree i chrupiącą sałatą.

1

Opinie o przepisie

  • Milosz Garstecki

    Milosz Garstecki

    Smaczne i proste. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka z boczkiemPiersi z kurczaka z boczkiem

Mięso z kurczaka to jedno z najchętniej przyrządzanych mięs w Polsce – zaraz po wieprzowinie. Często podawane jest w postaci chrupiących udek albo grillowanych lub smażonych filetów. Jeśli także je lubisz i chcesz przygotować je nieco inaczej, sięgnij po przepis na piersi z kurczaka z boczkiem. Wędzona, aromatyczna wędlina bardzo dobrze uzupełni delikatny smak drobiu. Pokrój filety na dość grube paski, a następnie dokładnie natrzyj pikantną przyprawą do kurczaka oraz tymiankiem. Zawiń każdy kawałek w plaster boczku – możesz spiąć je wykałaczkami, żeby lepiej się trzymały. Układaj mięso na blasze, a potem piecz do momentu, aż boczek się zarumieni, a kurczak stanie się miękki i soczysty. Danie doskonale skomponuje się z ziemniaczanym purée oraz sałatą. Możesz także pokroić porcje na małe kawałki i serwować je jako przekąskę podczas spotkania ze znajomymi, podając mięso z pikantnym sosem chili albo pieprzowym. Nasze przepisy udowadniają, że szybkie i łatwe przyrządzanie potraw jest możliwe – zaserwuj piersi z kurczaka z boczkiem przy najbliższej okazji.