Piersi z kurczaka z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Piersi z kurczaka z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

508 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

700 osób wydrukowało

Pobierz pdf

606 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

8 plastrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Każdą z piersi przekrój wzdłuż na pół, uzyskując grube paluszki.

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z tymiankiem i oprósz piersi z każdej strony.

Krok 3

Kawałki kurczaka zawiń w plastry boczku, a następnie ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 10-15 minut. Podawaj z ziemniaczanym puree i chrupiącą sałatą.

1

Opinie o przepisie

  • Milosz Garstecki

    Milosz Garstecki , 29.05.2017

    Smaczne i proste. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka z boczkiemPiersi z kurczaka z boczkiem

Mięso z kurczaka to jedno z najchętniej przyrządzanych mięs w Polsce – zaraz po wieprzowinie. Często podawane jest w postaci chrupiących udek albo grillowanych lub smażonych filetów. Jeśli także je lubisz i chcesz przygotować je nieco inaczej, sięgnij po przepis na piersi z kurczaka z boczkiem. Wędzona, aromatyczna wędlina bardzo dobrze uzupełni delikatny smak drobiu. Pokrój filety na dość grube paski, a następnie dokładnie natrzyj pikantną przyprawą do kurczaka oraz tymiankiem. Zawiń każdy kawałek w plaster boczku – możesz spiąć je wykałaczkami, żeby lepiej się trzymały. Układaj mięso na blasze, a potem piecz do momentu, aż boczek się zarumieni, a kurczak stanie się miękki i soczysty. Danie doskonale skomponuje się z ziemniaczanym purée oraz sałatą. Możesz także pokroić porcje na małe kawałki i serwować je jako przekąskę podczas spotkania ze znajomymi, podając mięso z pikantnym sosem chili albo pieprzowym. Nasze przepisy udowadniają, że szybkie i łatwe przyrządzanie potraw jest możliwe – zaserwuj piersi z kurczaka z boczkiem przy najbliższej okazji.