Sałatka z arbuzem i kurczakiem

oraz miętą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

73 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1

3 sztuki

200 gramów

200 gramów

0.5 opakowania

15 mililitrów

0.5 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos BBQ dla kurczaka w następujący sposób: rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Gdy zmiękną, dodaj przecier pomidorowy, ocet winny, sos sojowy, cukier brązowy, pieprz kajeński, musztardę w proszku, świeżo mielony pieprz i pozostaw na wolnym ogniu na 10 minut, aż sos troszeczkę zgęstnieje.

Krok 2

Pokrój pierś z kurczaka w paski i dodaj do sosu. Smaż kurczaka, aż będzie brązowy i sos go dokładnie oblepi.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr połącz z wodą i oliwą według wskazówek na opakowaniu.

Krok 4

Za pomocą wydrążarki wytnij kulki z arbuza.

Krok 5

Do dużej miski sałatkowej przełóż sałatę masłową, arbuza, posiekaną miętę i polej wszystko sosem sałatkowym.

Krok 6

Dodaj mięso kurczaka do sałatki i delikatnie wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Sos sałatkowy czosnkowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z arbuzem i kurczakiemSałatka z arbuzem i kurczakiem

Kurczak podawany z arbuzem i miętą to ciekawe połączenie smakowe, które sprawdzi się na wiele okazji. Żeby przyrządzić sałatkę, zacznij od przygotowania sosu. Podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanej oliwie, a następnie dodaj przecier pomidorowy i dopraw wszystko, używając brązowego cukru, pieprzu kajeńskiego, musztardy oraz octu winnego. Nie zapomnij też o ciemnym sosie sojowym, który świetnie sprawdza się do marynowania – głównie dzięki swojemu wyrazistemu smakowi. Całość pozostaw na wolnym ogniu przez kilka minut. Gdy sos zgęstnieje, dodaj go do pokrojonego w paski kurczaka, po czym usmaż mięso na brązowy kolor. Następnie wytnij kulki z arbuza – przełóż je do dużej miski razem z sałatą masłową i kawałkami kurczaka. Posyp wszystko posiekaną miętą i polej przygotowanym wcześniej sosem czosnkowo-ziołowym. Tak skomponowane danie podawaj ze świeżą bagietką lub młodymi ziemniakami. Sprawdzi się także odrobina jogurtu greckiego. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na znakomitą sałatkę z kurczakiem i arbuzem!