Sałatka z arbuzem i kurczakiem
oraz miętą
łatwe
120 osób zapisało

Składniki
350 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
200 gramów
200 gramów
0.5 opakowania
15 mililitrów
0.5 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos BBQ dla kurczaka w następujący sposób: rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Gdy zmiękną, dodaj przecier pomidorowy, ocet winny, sos sojowy, cukier brązowy, pieprz kajeński, musztardę w proszku, świeżo mielony pieprz i pozostaw na wolnym ogniu na 10 minut, aż sos troszeczkę zgęstnieje.
Krok 2
Pokrój pierś z kurczaka w paski i dodaj do sosu. Smaż kurczaka, aż będzie brązowy i sos go dokładnie oblepi.
Krok 3
Sos sałatkowy Knorr połącz z wodą i oliwą według wskazówek na opakowaniu.
Krok 4
Za pomocą wydrążarki wytnij kulki z arbuza.
Krok 5
Do dużej miski sałatkowej przełóż sałatę masłową, arbuza, posiekaną miętę i polej wszystko sosem sałatkowym.
Krok 6
Dodaj mięso kurczaka do sałatki i delikatnie wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z arbuzem i kurczakiem
Kurczak podawany z arbuzem i miętą to ciekawe połączenie smakowe, które sprawdzi się na wiele okazji. Żeby przyrządzić sałatkę, zacznij od przygotowania sosu. Podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanej oliwie, a następnie dodaj przecier pomidorowy i dopraw wszystko, używając brązowego cukru, pieprzu kajeńskiego, musztardy oraz octu winnego. Nie zapomnij też o ciemnym sosie sojowym, który świetnie sprawdza się do marynowania – głównie dzięki swojemu wyrazistemu smakowi. Całość pozostaw na wolnym ogniu przez kilka minut. Gdy sos zgęstnieje, dodaj go do pokrojonego w paski kurczaka, po czym usmaż mięso na brązowy kolor. Następnie wytnij kulki z arbuza – przełóż je do dużej miski razem z sałatą masłową i kawałkami kurczaka. Posyp wszystko posiekaną miętą i polej przygotowanym wcześniej sosem czosnkowo-ziołowym. Tak skomponowane danie podawaj ze świeżą bagietką lub młodymi ziemniakami. Sprawdzi się także odrobina jogurtu greckiego. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na znakomitą sałatkę z kurczakiem i arbuzem!