Składniki
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
5 dekagramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
5 łyżek
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
10 dekagramów
1 łyżeczka
6 sztuk
500 mililitrów
6 sztuk
10 dekagramów
25 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż i soczewicę przepłucz, zarumień na 2 łyżkach rozgrzanego oleju i dodaj curry.
Krok 2
Ryż z soczewicą przełóż do rondla i zalej bulionem. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, gdy wywar odparuje, po czym zdejmij z ognia i odstaw w ciepłe miejsce. Rondel wyjmij, gdy ryż i soczewica będą miękkie i sypkie.
Krok 3
Rodzynki sparz i odsącz. Kurczaka, papryki i cebule pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
Krok 4
Wszystkie rozdrobnione składniki wrzuć do soczewicy i ryżu. Dodaj resztę oleju, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier.
Krok 5
Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 60 minut. Tuż przed podaniem sałatkę jeszcze raz wymieszaj, a na koniec udekoruj listkami mięty i melisy.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej