Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

5 dekagramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

5 łyżek

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

10 dekagramów

1 łyżeczka

6 sztuk

500 mililitrów

6 sztuk

10 dekagramów

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż i soczewicę przepłucz, zarumień na 2 łyżkach rozgrzanego oleju i dodaj curry.

Krok 2

Ryż z soczewicą przełóż do rondla i zalej bulionem. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, gdy wywar odparuje, po czym zdejmij z ognia i odstaw w ciepłe miejsce. Rondel wyjmij, gdy ryż i soczewica będą miękkie i sypkie.

Krok 3

Rodzynki sparz i odsącz. Kurczaka, papryki i cebule pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.

Krok 4

Wszystkie rozdrobnione składniki wrzuć do soczewicy i ryżu. Dodaj resztę oleju, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier.

Krok 5

Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 60 minut. Tuż przed podaniem sałatkę jeszcze raz wymieszaj, a na koniec udekoruj listkami mięty i melisy.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa cebulowa francuska
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej