Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

5 dekagramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

5 łyżek

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

10 dekagramów

1 łyżeczka

6 sztuk

500 mililitrów

6 sztuk

10 dekagramów

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż i soczewicę przepłucz, zarumień na 2 łyżkach rozgrzanego oleju i dodaj curry.

Krok 2

Ryż z soczewicą przełóż do rondla i zalej bulionem. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, gdy wywar odparuje, po czym zdejmij z ognia i odstaw w ciepłe miejsce. Rondel wyjmij, gdy ryż i soczewica będą miękkie i sypkie.

Krok 3

Rodzynki sparz i odsącz. Kurczaka, papryki i cebule pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.

Krok 4

Wszystkie rozdrobnione składniki wrzuć do soczewicy i ryżu. Dodaj resztę oleju, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier.

Krok 5

Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 60 minut. Tuż przed podaniem sałatkę jeszcze raz wymieszaj, a na koniec udekoruj listkami mięty i melisy.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej