Sałatka ze świeżym szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze świeżym szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
227 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

333 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

469 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 łyżki

300 gramów

100 mililitrów

120 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Sałatka ze świeżym szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj nią mięso.

Sałatka ze świeżym szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Następnie smaż mięso na patelni ok. 10 minut, odwracając je co jakiś czas.

Sałatka ze świeżym szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Szpinak dokładnie umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do dużej miski. Dodaj pokrojone w paski śliwki i pokruszone orzechy.

Sałatka ze świeżym szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem i połową sera na jednolitą masę.

Sałatka ze świeżym szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Teraz połącz wszystkie składniki z sosem i przełóż sałatkę do mniejszych miseczek lub salaterek.

Sałatka ze świeżym szpinakiem - Krok 6

Krok 7

Usmażone piersi z kurczaka potnij w paski i połóż na szpinaku. Przed podaniem posyp sałatkę kawałkami pozostałego sera pleśniowego. Możesz także udekorować potrawę orzechami włoskim i śliwkami. Doskonale smakuje z grzankami.

Sałatka ze świeżym szpinakiem - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze świeżym szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze świeżym szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze świeżym szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze świeżym szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze świeżym szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze świeżym szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze świeżym szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze świeżym szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ze świeżym szpinakiemSałatka ze świeżym szpinakiem

Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.