Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem
łatwe
341 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
2 łyżki
1 opakowanie
300 gramów
100 mililitrów
120 gramów
2 łyżki
2 łyżki
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.
Krok 2
Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj nim mięso.
Krok 3
Smaż kurczaka na patelni około 10 minut, odwracając go co jakiś czas.
Krok 4
Szpinak dokładnie umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do dużej miski. Dodaj pokrojone w paski śliwki i pokruszone orzechy.
Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem i połową sera na jednolitą masę.
Krok 6
Połącz wszystkie składniki z sosem i przełóż sałatkę do mniejszych miseczek.
Krok 7
Usmażone piersi z kurczaka potnij w paski i połóż na szpinaku. Przed podaniem posyp sałatkę kawałkami pozostałego sera pleśniowego. Możesz także udekorować potrawę orzechami włoskim i śliwkami. Doskonale smakuje z grzankami.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem
Sałatka z kurczakiem to znakomity sposób na pyszną i łatwą do przygotowania kolację lub drugie śniadanie, które możesz spakować do szkoły czy pracy. Istotny jest sposób, w jaki przyrządzisz mięso z piersi kurczaka – powinno być soczyste i kruche jednocześnie. Najpierw filet oczyść z błon oraz żyłek i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Wymieszaj błyskawiczną cytrynową marynatę do kurczaka z oliwą i dokładnie natrzyj nią mięso. Następnie przełóż filety do specjalnych torebek i smaż z obu stron na rozgrzanej patelni – w ten sposób kurczak nie wyschnie i będzie miał wyrazistszy smak. Liście szpinaku porwij i wymieszaj w salaterce z pokrojonymi w paski suszonymi śliwkami oraz pokruszonymi orzechami włoskimi. Z rozdrobnionego sera z niebieską pleśnią, jogurtu oraz błyskawicznego sosu czosnkowego przygotuj dressing i połącz go z pozostałymi składnikami. Usmażonego i lekko przestudzonego kurczaka pokrój w paski i ułóż na sałatce, a jej wierzch posyp pokruszonym serem pleśniowym. Przekonaj się, jakie to proste.