Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem
łatwe
363 osoby zapisały

Składniki
5 sztuk
2 łyżki
1 opakowanie
300 gramów
100 mililitrów
120 gramów
2 łyżki
2 łyżki
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Krok 2
Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj nim mięso.

Krok 3
Smaż kurczaka na patelni około 10 minut, odwracając go co jakiś czas.

Krok 4
Szpinak dokładnie umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do dużej miski. Dodaj pokrojone w paski śliwki i pokruszone orzechy.

Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem i połową sera na jednolitą masę.

Krok 6
Połącz wszystkie składniki z sosem i przełóż sałatkę do mniejszych miseczek.

Krok 7
Usmażone piersi z kurczaka potnij w paski i połóż na szpinaku. Przed podaniem posyp sałatkę kawałkami pozostałego sera pleśniowego. Możesz także udekorować potrawę orzechami włoskim i śliwkami. Doskonale smakuje z grzankami.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem
Sałatka z kurczakiem to znakomity sposób na pyszną i łatwą do przygotowania kolację lub drugie śniadanie, które możesz spakować do szkoły czy pracy. Istotny jest sposób, w jaki przyrządzisz mięso z piersi kurczaka – powinno być soczyste i kruche jednocześnie. Najpierw filet oczyść z błon oraz żyłek i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Wymieszaj błyskawiczną cytrynową marynatę do kurczaka z oliwą i dokładnie natrzyj nią mięso. Następnie przełóż filety do specjalnych torebek i smaż z obu stron na rozgrzanej patelni – w ten sposób kurczak nie wyschnie i będzie miał wyrazistszy smak. Liście szpinaku porwij i wymieszaj w salaterce z pokrojonymi w paski suszonymi śliwkami oraz pokruszonymi orzechami włoskimi. Z rozdrobnionego sera z niebieską pleśnią, jogurtu oraz błyskawicznego sosu czosnkowego przygotuj dressing i połącz go z pozostałymi składnikami. Usmażonego i lekko przestudzonego kurczaka pokrój w paski i ułóż na sałatce, a jej wierzch posyp pokruszonym serem pleśniowym. Przekonaj się, jakie to proste.