Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
430 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

235 osób wydrukowało

Pobierz pdf

362 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 łyżki

1 opakowanie

300 gramów

100 mililitrów

120 gramów

2 łyżki

2 łyżki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem  - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj nim mięso.

Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem  - Krok 2

Krok 3

Smaż kurczaka na patelni około 10 minut, odwracając go co jakiś czas.

Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem  - Krok 3

Krok 4

Szpinak dokładnie umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do dużej miski. Dodaj pokrojone w paski śliwki i pokruszone orzechy.

Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem  - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem i połową sera na jednolitą masę.

Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem  - Krok 5

Krok 6

Połącz wszystkie składniki z sosem i przełóż sałatkę do mniejszych miseczek.

Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem  - Krok 6

Krok 7

Usmażone piersi z kurczaka potnij w paski i połóż na szpinaku. Przed podaniem posyp sałatkę kawałkami pozostałego sera pleśniowego. Możesz także udekorować potrawę orzechami włoskim i śliwkami. Doskonale smakuje z grzankami.

Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem  - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem

Sałatka z kurczakiem to znakomity sposób na pyszną i łatwą do przygotowania kolację lub drugie śniadanie, które możesz spakować do szkoły czy pracy. Istotny jest sposób, w jaki przyrządzisz mięso z piersi kurczaka – powinno być soczyste i kruche jednocześnie. Najpierw filet oczyść z błon oraz żyłek i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Wymieszaj błyskawiczną cytrynową marynatę do kurczaka z oliwą i dokładnie natrzyj nią mięso. Następnie przełóż filety do specjalnych torebek i smaż z obu stron na rozgrzanej patelni – w ten sposób kurczak nie wyschnie i będzie miał wyrazistszy smak. Liście szpinaku porwij i wymieszaj w salaterce z pokrojonymi w paski suszonymi śliwkami oraz pokruszonymi orzechami włoskimi. Z rozdrobnionego sera z niebieską pleśnią, jogurtu oraz błyskawicznego sosu czosnkowego przygotuj dressing i połącz go z pozostałymi składnikami. Usmażonego i lekko przestudzonego kurczaka pokrój w paski i ułóż na sałatce, a jej wierzch posyp pokruszonym serem pleśniowym. Przekonaj się, jakie to proste.