Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem
łatwe
365 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
2 łyżki
1 opakowanie
300 gramów
100 mililitrów
120 gramów
2 łyżki
2 łyżki
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Krok 2
Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj nim mięso.

Krok 3
Smaż kurczaka na patelni około 10 minut, odwracając go co jakiś czas.

Krok 4
Szpinak dokładnie umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do dużej miski. Dodaj pokrojone w paski śliwki i pokruszone orzechy.

Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem i połową sera na jednolitą masę.

Krok 6
Połącz wszystkie składniki z sosem i przełóż sałatkę do mniejszych miseczek.

Krok 7
Usmażone piersi z kurczaka potnij w paski i połóż na szpinaku. Przed podaniem posyp sałatkę kawałkami pozostałego sera pleśniowego. Możesz także udekorować potrawę orzechami włoskim i śliwkami. Doskonale smakuje z grzankami.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem
Sałatka z kurczakiem to znakomity sposób na pyszną i łatwą do przygotowania kolację lub drugie śniadanie, które możesz spakować do szkoły czy pracy. Istotny jest sposób, w jaki przyrządzisz mięso z piersi kurczaka – powinno być soczyste i kruche jednocześnie. Najpierw filet oczyść z błon oraz żyłek i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Wymieszaj błyskawiczną cytrynową marynatę do kurczaka z oliwą i dokładnie natrzyj nią mięso. Następnie przełóż filety do specjalnych torebek i smaż z obu stron na rozgrzanej patelni – w ten sposób kurczak nie wyschnie i będzie miał wyrazistszy smak. Liście szpinaku porwij i wymieszaj w salaterce z pokrojonymi w paski suszonymi śliwkami oraz pokruszonymi orzechami włoskimi. Z rozdrobnionego sera z niebieską pleśnią, jogurtu oraz błyskawicznego sosu czosnkowego przygotuj dressing i połącz go z pozostałymi składnikami. Usmażonego i lekko przestudzonego kurczaka pokrój w paski i ułóż na sałatce, a jej wierzch posyp pokruszonym serem pleśniowym. Przekonaj się, jakie to proste.