Dania i potrawy ze śliwkami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Śliwki

101 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŚliwkiŚliwki

Śliwka powinna wpadać nie tylko w kompot! Owoc ten jest obecny w polskich kulinariach od wieków. Być może dlatego znane i powszechnie dostępne śliwki nie wzbudzają takiego poruszenia jak truskawki, które jada się zwykle tylko początku lata. Nie jawią się też jako egzotyczny przysmak, ale to nie powód, by w kuchniach traktować je po macoszemu. Istnieje niewiele produktów, które z podobną gracją nadają daniom głębi i wytworności.

Dla kogo?

Śliwkowy sos do mięs zadowoli najbardziej wrażliwe i wymagające podniebienia. Szykownie zrobi się za sprawą pieczonych śliwek owiniętych boczkiem. Można serwować je w formie kuszących szaszłyków. Kapitalnie współgrają z orzechami, więc nie bójcie się tego połączenia dla urozmaicenia smaku mięsa, zwłaszcza wieprzowiny, dziczyzny i drobiu. Szlachetne śliwki uczynią z Was specjalistów w dziedzinie wyszukanych potraw.

Na jaką okazję?

Wygląda na to, że wcale nie trzeba sięgać po owoce morza, długodojrzewające sery albo drogie specjały z dalekich krajów, kiedy zbliża się okazja do kulinarnych popisów. Chcecie zaimponować kolegom z pracy albo surowym członkom rodziny? Na proszoną kolację nadają się mięsne roladki ze śliwkowym farszem oraz zupa grzybowa z owocową nutą. Z pomocą zwykłych-niezwykłych śliwek pokażecie, na co Was stać.

Czy wiesz, że?

Sezon na śliwki trwa od lipca do października. Z racji tego, że nadają się do robienia rozmaitych przetworów, często uważa się je za owoce typowo jesienne. To skojarzenie umacnia Dzień Śliwki, który został wyznaczony na 23 września – oficjalny początek jesieni.

Dla urozmaicenia:

Sporo zostało powiedziane na temat śliwek w kontekście dań wytrawnych. Nie można zapomnieć o ich deserowej wszechstronności. Drożdżowe ciasta ze śliwkami, kruche tarty albo śliwkowe knedle to dania, które także zasługują na uwagę i miejsce w menu.