Przepisy na Śliwki
101 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (101) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcej
Śliwki
Śliwka powinna wpadać nie tylko w kompot! Owoc ten jest obecny w polskich kulinariach od wieków. Być może dlatego znane i powszechnie dostępne śliwki nie wzbudzają takiego poruszenia jak truskawki, które jada się zwykle tylko początku lata. Nie jawią się też jako egzotyczny przysmak, ale to nie powód, by w kuchniach traktować je po macoszemu. Istnieje niewiele produktów, które z podobną gracją nadają daniom głębi i wytworności.
Dla kogo?
Śliwkowy sos do mięs zadowoli najbardziej wrażliwe i wymagające podniebienia. Szykownie zrobi się za sprawą pieczonych śliwek owiniętych boczkiem. Można serwować je w formie kuszących szaszłyków. Kapitalnie współgrają z orzechami, więc nie bójcie się tego połączenia dla urozmaicenia smaku mięsa, zwłaszcza wieprzowiny, dziczyzny i drobiu. Szlachetne śliwki uczynią z Was specjalistów w dziedzinie wyszukanych potraw.
Na jaką okazję?
Wygląda na to, że wcale nie trzeba sięgać po owoce morza, długodojrzewające sery albo drogie specjały z dalekich krajów, kiedy zbliża się okazja do kulinarnych popisów. Chcecie zaimponować kolegom z pracy albo surowym członkom rodziny? Na proszoną kolację nadają się mięsne roladki ze śliwkowym farszem oraz zupa grzybowa z owocową nutą. Z pomocą zwykłych-niezwykłych śliwek pokażecie, na co Was stać.
Czy wiesz, że?
Sezon na śliwki trwa od lipca do października. Z racji tego, że nadają się do robienia rozmaitych przetworów, często uważa się je za owoce typowo jesienne. To skojarzenie umacnia Dzień Śliwki, który został wyznaczony na 23 września – oficjalny początek jesieni.
Dla urozmaicenia:
Sporo zostało powiedziane na temat śliwek w kontekście dań wytrawnych. Nie można zapomnieć o ich deserowej wszechstronności. Drożdżowe ciasta ze śliwkami, kruche tarty albo śliwkowe knedle to dania, które także zasługują na uwagę i miejsce w menu.