Przepisy na Śliwki
101 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Śliwki
Śliwka powinna wpadać nie tylko w kompot! Owoc ten jest obecny w polskich kulinariach od wieków. Być może dlatego znane i powszechnie dostępne śliwki nie wzbudzają takiego poruszenia jak truskawki, które jada się zwykle tylko początku lata. Nie jawią się też jako egzotyczny przysmak, ale to nie powód, by w kuchniach traktować je po macoszemu. Istnieje niewiele produktów, które z podobną gracją nadają daniom głębi i wytworności.
Dla kogo?
Śliwkowy sos do mięs zadowoli najbardziej wrażliwe i wymagające podniebienia. Szykownie zrobi się za sprawą pieczonych śliwek owiniętych boczkiem. Można serwować je w formie kuszących szaszłyków. Kapitalnie współgrają z orzechami, więc nie bójcie się tego połączenia dla urozmaicenia smaku mięsa, zwłaszcza wieprzowiny, dziczyzny i drobiu. Szlachetne śliwki uczynią z Was specjalistów w dziedzinie wyszukanych potraw.
Na jaką okazję?
Wygląda na to, że wcale nie trzeba sięgać po owoce morza, długodojrzewające sery albo drogie specjały z dalekich krajów, kiedy zbliża się okazja do kulinarnych popisów. Chcecie zaimponować kolegom z pracy albo surowym członkom rodziny? Na proszoną kolację nadają się mięsne roladki ze śliwkowym farszem oraz zupa grzybowa z owocową nutą. Z pomocą zwykłych-niezwykłych śliwek pokażecie, na co Was stać.
Czy wiesz, że?
Sezon na śliwki trwa od lipca do października. Z racji tego, że nadają się do robienia rozmaitych przetworów, często uważa się je za owoce typowo jesienne. To skojarzenie umacnia Dzień Śliwki, który został wyznaczony na 23 września – oficjalny początek jesieni.
Dla urozmaicenia:
Sporo zostało powiedziane na temat śliwek w kontekście dań wytrawnych. Nie można zapomnieć o ich deserowej wszechstronności. Drożdżowe ciasta ze śliwkami, kruche tarty albo śliwkowe knedle to dania, które także zasługują na uwagę i miejsce w menu.