Dania i potrawy ze śliwkami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Śliwki

101 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŚliwkiŚliwki

Śliwka powinna wpadać nie tylko w kompot! Owoc ten jest obecny w polskich kulinariach od wieków. Być może dlatego znane i powszechnie dostępne śliwki nie wzbudzają takiego poruszenia jak truskawki, które jada się zwykle tylko początku lata. Nie jawią się też jako egzotyczny przysmak, ale to nie powód, by w kuchniach traktować je po macoszemu. Istnieje niewiele produktów, które z podobną gracją nadają daniom głębi i wytworności.

Dla kogo?

Śliwkowy sos do mięs zadowoli najbardziej wrażliwe i wymagające podniebienia. Szykownie zrobi się za sprawą pieczonych śliwek owiniętych boczkiem. Można serwować je w formie kuszących szaszłyków. Kapitalnie współgrają z orzechami, więc nie bójcie się tego połączenia dla urozmaicenia smaku mięsa, zwłaszcza wieprzowiny, dziczyzny i drobiu. Szlachetne śliwki uczynią z Was specjalistów w dziedzinie wyszukanych potraw.

Na jaką okazję?

Wygląda na to, że wcale nie trzeba sięgać po owoce morza, długodojrzewające sery albo drogie specjały z dalekich krajów, kiedy zbliża się okazja do kulinarnych popisów. Chcecie zaimponować kolegom z pracy albo surowym członkom rodziny? Na proszoną kolację nadają się mięsne roladki ze śliwkowym farszem oraz zupa grzybowa z owocową nutą. Z pomocą zwykłych-niezwykłych śliwek pokażecie, na co Was stać.

Czy wiesz, że?

Sezon na śliwki trwa od lipca do października. Z racji tego, że nadają się do robienia rozmaitych przetworów, często uważa się je za owoce typowo jesienne. To skojarzenie umacnia Dzień Śliwki, który został wyznaczony na 23 września – oficjalny początek jesieni.

Dla urozmaicenia:

Sporo zostało powiedziane na temat śliwek w kontekście dań wytrawnych. Nie można zapomnieć o ich deserowej wszechstronności. Drożdżowe ciasta ze śliwkami, kruche tarty albo śliwkowe knedle to dania, które także zasługują na uwagę i miejsce w menu.