Surówka z rzodkiewki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z rzodkiewki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

256 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odkrój zdrewniałą „stopę z wąsami” z pora. Następnie przekrój go wzdłuż, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w cienkie plastry.

Krok 2

Obierz jabłko i zetrzyj je na grubej jarzynowej tarce (lub pokrój w cienkie paski). Wymieszaj jabłko z porem oraz olejem.

Krok 3

Obierz rzodkiew, umyj ją i zetrzyj na grubej tarce, a następnie wymieszaj z pozostałymi warzywami oraz suchym Sosem sałatkowym Paprykowo-ziołowym Knorr.

Krok 4

Na koniec dodaj do surówki kukurydzę i ewentualnie rodzynki. Odstaw na 10 minut, po czym podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Brak pomysłu na surówkę? Starta biała rzodkiew może śmiało wystąpić w tej roli. Jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu i wysiłku, wystarczy dokładnie ją umyć.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z soczewicą
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z rzodkiewkiSurówka z rzodkiewki

Wśród składników dań obiadowych wciąż bardzo popularne są surówki. Jeśli szukasz nowych smaków, spróbuj surówki z rzodkiewki – będzie świetną alternatywą dla popularnej marchewki czy kapusty. Do jej przygotowania najlepiej sprawdzi się biała rzodkiew – o intensywniejszym smaku niż klasyczna odmiana. Obierz ją i zetrzyj na tarce, a jeśli używasz małych różowych rzodkiewek, pokrój je w cienkie plasterki. Kolejnym ważnym składnikiem sałatki jest por. Sparz go, żeby zmiękł, a jego smak stał się bardziej łagodny. W ten sposób pozbędziesz się także ewentualnej goryczki. Żeby urozmaicić surówkę z rzodkiewki, zetrzyj do niej soczyste jabłko i dodaj słodką kukurydzę z puszki (ewentualnie możesz dołączyć także rodzynki). Całość dopraw do smaku sosem sałatkowym o smaku paprykowo-ziołowym. Nie musisz rozrabiać go z wodą, gdyż sok z owoców i warzyw wystarczy. Tak przygotowaną surówkę serwuj na różne sposoby. Dobrze pasuje do białych ryb i mięs, ale pyszna jest również sama – jako drugie śniadanie albo kolacja.