Składniki
350 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Odkrój zdrewniałą „stopę z wąsami” z pora. Następnie przekrój go wzdłuż, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w cienkie plastry.
Krok 2
Obierz jabłko i zetrzyj je na grubej jarzynowej tarce (lub pokrój w cienkie paski). Wymieszaj jabłko z porem oraz olejem.
Krok 3
Obierz rzodkiew, umyj ją i zetrzyj na grubej tarce, a następnie wymieszaj z pozostałymi warzywami oraz suchym Sosem sałatkowym Paprykowo-ziołowym Knorr.
Krok 4
Na koniec dodaj do surówki kukurydzę i ewentualnie rodzynki. Odstaw na 10 minut, po czym podawaj.
Dobra rada:
Brak pomysłu na surówkę? Starta biała rzodkiew może śmiało wystąpić w tej roli. Jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu i wysiłku, wystarczy dokładnie ją umyć.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Surówka z rzodkiewki
Wśród składników dań obiadowych wciąż bardzo popularne są surówki. Jeśli szukasz nowych smaków, spróbuj surówki z rzodkiewki – będzie świetną alternatywą dla popularnej marchewki czy kapusty. Do jej przygotowania najlepiej sprawdzi się biała rzodkiew – o intensywniejszym smaku niż klasyczna odmiana. Obierz ją i zetrzyj na tarce, a jeśli używasz małych różowych rzodkiewek, pokrój je w cienkie plasterki. Kolejnym ważnym składnikiem sałatki jest por. Sparz go, żeby zmiękł, a jego smak stał się bardziej łagodny. W ten sposób pozbędziesz się także ewentualnej goryczki. Żeby urozmaicić surówkę z rzodkiewki, zetrzyj do niej soczyste jabłko i dodaj słodką kukurydzę z puszki (ewentualnie możesz dołączyć także rodzynki). Całość dopraw do smaku sosem sałatkowym o smaku paprykowo-ziołowym. Nie musisz rozrabiać go z wodą, gdyż sok z owoców i warzyw wystarczy. Tak przygotowaną surówkę serwuj na różne sposoby. Dobrze pasuje do białych ryb i mięs, ale pyszna jest również sama – jako drugie śniadanie albo kolacja.