Surówka z rzodkiewki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z rzodkiewki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
278 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

244 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

293 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odkrój zdrewniałą „stopę z wąsami” z pora. Następnie przekrój go wzdłuż, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w cienkie plastry.

Krok 2

Obierz jabłko i zetrzyj je na grubej jarzynowej tarce (lub pokrój w cienkie paski). Wymieszaj jabłko z porem oraz olejem.

Krok 3

Obierz rzodkiew, umyj ją i zetrzyj na grubej tarce, a następnie wymieszaj z pozostałymi warzywami oraz suchym Sosem sałatkowym Paprykowo-ziołowym Knorr.

Krok 4

Na koniec dodaj do surówki kukurydzę i ewentualnie rodzynki. Odstaw na 10 minut, po czym podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Brak pomysłu na surówkę? Starta biała rzodkiew może śmiało wystąpić w tej roli. Jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu i wysiłku, wystarczy dokładnie ją umyć.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z rzodkiewkiSurówka z rzodkiewki

Wśród składników dań obiadowych wciąż bardzo popularne są surówki. Jeśli szukasz nowych smaków, spróbuj surówki z rzodkiewki – będzie świetną alternatywą dla popularnej marchewki czy kapusty. Do jej przygotowania najlepiej sprawdzi się biała rzodkiew – o intensywniejszym smaku niż klasyczna odmiana. Obierz ją i zetrzyj na tarce, a jeśli używasz małych różowych rzodkiewek, pokrój je w cienkie plasterki. Kolejnym ważnym składnikiem sałatki jest por. Sparz go, żeby zmiękł, a jego smak stał się bardziej łagodny. W ten sposób pozbędziesz się także ewentualnej goryczki. Żeby urozmaicić surówkę z rzodkiewki, zetrzyj do niej soczyste jabłko i dodaj słodką kukurydzę z puszki (ewentualnie możesz dołączyć także rodzynki). Całość dopraw do smaku sosem sałatkowym o smaku paprykowo-ziołowym. Nie musisz rozrabiać go z wodą, gdyż sok z owoców i warzyw wystarczy. Tak przygotowaną surówkę serwuj na różne sposoby. Dobrze pasuje do białych ryb i mięs, ale pyszna jest również sama – jako drugie śniadanie albo kolacja.