Pieczona baranina z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona baranina z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
67 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

350 mililitrów

2 łyżki

6 sztuk

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix rozmieszaj z 350 ml wody. Paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę, kolendrę posiekaj.

Krok 2

Na rozgrzanej margarynie przesmaż pokrojone warzywa, wsyp soczewicę i kolendrę. Całość zalej Fixem i gotuj do momentu zredukowania części płynu.

Krok 3

W tym czasie pokrój pieczywo w centymetrową kostkę i wymieszaj z soczewicą. Wbij jajko i zamieszaj.

Krok 4

Natnij mięso, tworząc kieszeń. Otwórz kieszeń w mięsie i umieść w niej przygotowany farsz. Całość zamknij i zwiąż dratwą.

Krok 5

Mięso oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą, a następnie wstaw do nagrzanego do 170 °C piekarnika. Piecz 1,5-2 godziny, polewając co pewien czas wydobywającym się z mięsa sosem. Upieczone mięso podawaj pokrojone w plastry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona baranina z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona baranina z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona baranina z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona baranina z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona baranina z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona baranina z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona baranina z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona baranina z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej