Składniki
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso, ziemniaki, paprykę, kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Czosnek posiekaj.
Krok 2
W rondlu podsmaż posiekany czosnek, dodaj cebulę, kiełbasę i mięso. Następnie dołóż ziemniaki oraz paprykę. Smaż całość kilka minut.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej do rondla. Całość zagotuj.
Krok 4
Rondel nakryj przykrywką lub folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut. Taki kociołek podawaj jako samodzielną potrawę. Jeśli nie lubisz zbyt pikantnych potraw, możesz użyć Fix spaghetti bolognese Knorr. Pamiętaj również, że po upieczeniu rondel będzie bardzo gorący.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kociołek węgierski
Kociołek węgierski to pyszne danie jednogarnkowe. Smakiem i formą podania przypomina nieco leczo lub bogracz, czyli potrawę przygotowywaną oryginalnie w kociołku nad ogniskiem. Treściwy kociołek po węgiersku powinien zawierać mięso, w tym wypadku jest to łopatka wieprzowa oraz warzywa pokrojone w grubą kostkę. Niezbędna jest przede wszystkim papryka (czerwona lub w innym kolorze), a także ziemniaki oraz cebula. Wedle uznania można dodać również cukinię albo bakłażana. Przygotowanie węgierskiego kociołka zajmuje trochę czasu – wszystko powinno długo dusić się na małym ogniu, by smaki się przeniknęły i połączyły, ale efekt jest tego wart. Gotowy kociołek po węgiersku podawaj z bagietką lub tostami, możesz je oprószyć posiekaną natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami, które akurat masz pod ręką.
Dla kogo?
Jeśli lubisz wyraziste i aromatyczne dania, z pewnością posmakuje ci kociołek węgierski. Przepis przypadnie do gustu także entuzjastom dań jednogarnkowych.
Na jaką okazję?
Węgierski kociołek jest niezastąpiony podczas domowych przyjęć, szczególnie w porze zimowej. Mięsny gulasz możesz także zaserwować jako urozmaicenie niedzielnych rodzinnych obiadów.
Czy wiesz, że?
Jedną z najważniejszych przypraw stosowanych w kuchni węgierskiej jest sproszkowana czerwona papryka. Dziś spotyka się ją najczęściej w wersji słodkiej, choć niezastąpiona jest także papryka wędzona, dodająca potrawom takim jak kociołek po węgiersku głębokiego smaku i aromatu.
Dla urozmaicenia:
Aby wzmocnić mięsny smak potrawy, do kociołka węgierskiego warto dorzucić także boczek, wędzonkę lub kiełbasę.