Kociołek węgierski - przepis: danie z kociołka | Przepisy.pl pixel

Kociołek węgierski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

heart
1429 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1811 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso, ziemniaki, paprykę, kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Czosnek posiekaj.

Kociołek węgierski  - Krok 1

Krok 2

W rondlu podsmaż posiekany czosnek, dodaj cebulę, kiełbasę i mięso. Następnie dołóż ziemniaki oraz paprykę. Smaż całość kilka minut.

Kociołek węgierski  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej do rondla. Całość zagotuj.

Kociołek węgierski  - Krok 3

Krok 4

Rondel nakryj przykrywką lub folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut. Taki kociołek podawaj jako samodzielną potrawę. Jeśli nie lubisz zbyt pikantnych potraw, możesz użyć Fix spaghetti bolognese Knorr. Pamiętaj również, że po upieczeniu rondel będzie bardzo gorący.

Kociołek węgierski  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • damian kor

    damian kor , 13.04.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kociołek węgierski Kociołek węgierski

Kociołek węgierski to pyszne danie jednogarnkowe. Smakiem i formą podania przypomina nieco leczo lub bogracz, czyli potrawę przygotowywaną oryginalnie w kociołku nad ogniskiem. Treściwy kociołek po węgiersku powinien zawierać mięso, w tym wypadku jest to łopatka wieprzowa oraz warzywa pokrojone w grubą kostkę. Niezbędna jest przede wszystkim papryka (czerwona lub w innym kolorze), a także ziemniaki oraz cebula. Wedle uznania można dodać również cukinię albo bakłażana. Przygotowanie węgierskiego kociołka zajmuje trochę czasu – wszystko powinno długo dusić się na małym ogniu, by smaki się przeniknęły i połączyły, ale efekt jest tego wart. Gotowy kociołek po węgiersku podawaj z bagietką lub tostami, możesz je oprószyć posiekaną natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami, które akurat masz pod ręką.

Dla kogo?

Jeśli lubisz wyraziste i aromatyczne dania, z pewnością posmakuje ci kociołek węgierski. Przepis przypadnie do gustu także entuzjastom dań jednogarnkowych.

Na jaką okazję?

Węgierski kociołek jest niezastąpiony podczas domowych przyjęć, szczególnie w porze zimowej. Mięsny gulasz możesz także zaserwować jako urozmaicenie niedzielnych rodzinnych obiadów.

Czy wiesz, że?

Jedną z najważniejszych przypraw stosowanych w kuchni węgierskiej jest sproszkowana czerwona papryka. Dziś spotyka się ją najczęściej w wersji słodkiej, choć niezastąpiona jest także papryka wędzona, dodająca potrawom takim jak kociołek po węgiersku głębokiego smaku i aromatu.

Dla urozmaicenia:

Aby wzmocnić mięsny smak potrawy, do kociołka węgierskiego warto dorzucić także boczek, wędzonkę lub kiełbasę.