Kociołek węgierski - przepis: danie z kociołka | Przepisy.pl pixel

Kociołek węgierski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

heart
1431 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1838 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso, ziemniaki, paprykę, kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Czosnek posiekaj.

Kociołek węgierski  - Krok 1

Krok 2

W rondlu podsmaż posiekany czosnek, dodaj cebulę, kiełbasę i mięso. Następnie dołóż ziemniaki oraz paprykę. Smaż całość kilka minut.

Kociołek węgierski  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej do rondla. Całość zagotuj.

Kociołek węgierski  - Krok 3

Krok 4

Rondel nakryj przykrywką lub folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut. Taki kociołek podawaj jako samodzielną potrawę. Jeśli nie lubisz zbyt pikantnych potraw, możesz użyć Fix spaghetti bolognese Knorr. Pamiętaj również, że po upieczeniu rondel będzie bardzo gorący.

Kociołek węgierski  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • damian kor

    damian kor , 13.04.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kociołek węgierski Kociołek węgierski

Kociołek węgierski to pyszne danie jednogarnkowe. Smakiem i formą podania przypomina nieco leczo lub bogracz, czyli potrawę przygotowywaną oryginalnie w kociołku nad ogniskiem. Treściwy kociołek po węgiersku powinien zawierać mięso, w tym wypadku jest to łopatka wieprzowa oraz warzywa pokrojone w grubą kostkę. Niezbędna jest przede wszystkim papryka (czerwona lub w innym kolorze), a także ziemniaki oraz cebula. Wedle uznania można dodać również cukinię albo bakłażana. Przygotowanie węgierskiego kociołka zajmuje trochę czasu – wszystko powinno długo dusić się na małym ogniu, by smaki się przeniknęły i połączyły, ale efekt jest tego wart. Gotowy kociołek po węgiersku podawaj z bagietką lub tostami, możesz je oprószyć posiekaną natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami, które akurat masz pod ręką.

Dla kogo?

Jeśli lubisz wyraziste i aromatyczne dania, z pewnością posmakuje ci kociołek węgierski. Przepis przypadnie do gustu także entuzjastom dań jednogarnkowych.

Na jaką okazję?

Węgierski kociołek jest niezastąpiony podczas domowych przyjęć, szczególnie w porze zimowej. Mięsny gulasz możesz także zaserwować jako urozmaicenie niedzielnych rodzinnych obiadów.

Czy wiesz, że?

Jedną z najważniejszych przypraw stosowanych w kuchni węgierskiej jest sproszkowana czerwona papryka. Dziś spotyka się ją najczęściej w wersji słodkiej, choć niezastąpiona jest także papryka wędzona, dodająca potrawom takim jak kociołek po węgiersku głębokiego smaku i aromatu.

Dla urozmaicenia:

Aby wzmocnić mięsny smak potrawy, do kociołka węgierskiego warto dorzucić także boczek, wędzonkę lub kiełbasę.