Kociołek węgierski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

1375 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

967 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1423 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

null

1 szczypta

1 szczypta

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso, ziemniaki, paprykę, kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Czosnek posiekaj.

Kociołek węgierski  - Krok 1

Krok 2

W rondlu podsmaż posiekany czosnek, dodaj cebulę, kiełbasę i mięso. Następnie dołóż ziemniaki oraz paprykę. Smaż całość kilka minut.

Kociołek węgierski  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej do rondla. Całość zagotuj.

Kociołek węgierski  - Krok 3

Krok 4

Rondel nakryj przykrywką lub folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut. Taki kociołek podawaj jako samodzielną potrawę. Jeśli nie lubisz zbyt pikantnych potraw, możesz użyć Fix spaghetti bolognese Knorr. Pamiętaj również, że po upieczeniu rondel będzie bardzo gorący.

Kociołek węgierski  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • damian kor

    damian kor , 13.04.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kociołek węgierski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kociołek węgierski Kociołek węgierski

Kociołek węgierski to pyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Smakiem i formą podania przypomina nieco leczo lub bogracz, czyli danie przygotowywane oryginalnie w kociołku nad ogniskiem. Treściwy kociołek węgierski powinien zawierać mięso, w tym wypadku jest to łopatka wieprzowa, oraz warzywa pokrojone w grubą kostkę. Konieczna jest zwłaszcza papryka (czerwona lub w ulubionym kolorze) a także ziemniaki oraz cebula. Wedle uznania można dodać również cukinię albo bakłażana. Aby wzmocnić mięsny smak potrawy, warto do kociołka dorzucić także boczek, wędzonkę lub kiełbasę. Przygotowanie kociołka zajmuje trochę czasu – wszystko powinno długo dusić się na małym ogniu, by smaki się przeniknęły i połączyły, ale efekt końcowy jest tego wart. Danie podawaj z bagietką lub tostami. Na wierzchu oprósz je posiekaną natką pietruszki lub innymi ziołami, które akurat masz pod ręką.