Kociołek węgierski

- Krok 1Mięso, ziemniaki, paprykę, kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Czosnek posiekaj.
- Krok 2W rondlu podsmaż posiekany czosnek, dodaj cebulę, kiełbasę i mięso. Następnie dołóż ziemniaki oraz paprykę. Smaż całość kilka minut.
- Krok 3Fix Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej do rondla. Całość zagotuj.
- Krok 4Rondel nakryj przykrywką lub folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut. Taki kociołek podawaj jako samodzielną potrawę. Jeśli nie lubisz zbyt pikantnych potraw, możesz użyć Fix spaghetti bolognese Knorr. Pamiętaj również, że po upieczeniu rondel będzie bardzo gorący.

Najlepsza rośnie w Hiszpanii i tam jest powszechnie używana. Szczypta dodana do tortilli lub owoców morza to kulinarna kropka nad „i”. Paprykę ostrą upodobali sobie też Węgrzy, dlatego do tak wielu pikantnych potraw jest używana – to gulasze, leczo czy ragout. Baw się tym smakiem. Odrobina papryki ostrej w szarlotce? Pycha!

Kociołek węgierski to pyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Smakiem i formą podania przypomina nieco leczo lub bogracz, czyli danie przygotowywane oryginalnie w kociołku nad ogniskiem. Treściwy kociołek węgierski powinien zawierać mięso, w tym wypadku jest to łopatka wieprzowa, oraz warzywa pokrojone w grubą kostkę. Konieczna jest zwłaszcza papryka (czerwona lub w ulubionym kolorze) a także ziemniaki oraz cebula. Wedle uznania można dodać również cukinię albo bakłażana. Aby wzmocnić mięsny smak potrawy, warto do kociołka dorzucić także boczek, wędzonkę lub kiełbasę. Przygotowanie kociołka zajmuje trochę czasu – wszystko powinno długo dusić się na małym ogniu, by smaki się przeniknęły i połączyły, ale efekt końcowy jest tego wart. Danie podawaj z bagietką lub tostami. Na wierzchu oprósz je posiekaną natką pietruszki lub innymi ziołami, które akurat masz pod ręką.