Cytrynowy kurczak w nucie śródziemnomorskej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cytrynowy kurczak w nucie śródziemnomorskej

Autor: supermama

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 szklanka

400 gramów

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

200 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurze udka umyc,osuszyc papierowym ręcznikiem.Wrzucic do miski,wlac jogurt grecki dodac tymianek cytrynowy,2 łyżki przyprawy do kurczaka z cytryną i koperkiem.Wycisnąc sok z dwóch cytryn dodac do kurczaka,przyprawic solą i pieprzem.Wszystko wymieszac,przykryc i wstawic na noc do lodówki.

Krok 2

Cukinię i papryki umyc.Z papryk wydrążyc środek i pokroic na duże kawałki razem z cukinią.W naczyniu żaroodpornym ułożyc paprykę,cukinię i kurczaka wyciągniętego z marynaty.Dodac gałązki rozmarynu,tymianku. Piec około 45 minut w piekarniku w temp.200st.

Krok 3

Następnie zmniejszyc temperaturę,wyjąc kurczaka dodac fetę,oliwki oraz gałązkę pomidorków cherry i zapiec wszystko żeby się przyrumieniło. Podawac z pieczonymi ziemniakami albo ze złocistą bagietką.Smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrynowy kurczak w nucie śródziemnomorskej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrynowy kurczak w nucie śródziemnomorskej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrynowy kurczak w nucie śródziemnomorskej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrynowy kurczak w nucie śródziemnomorskej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrynowy kurczak w nucie śródziemnomorskej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrynowy kurczak w nucie śródziemnomorskej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrynowy kurczak w nucie śródziemnomorskej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cytrynowy kurczak w nucie śródziemnomorskej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej