
Składniki
300 gramów
1 słoik
0.5 grama
0.5 łyżeczki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
200 gramów
200 gramów
4 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso zmielic. Połączyć z oregano, bazylią, cebulką porojina w kostkę, solą, pieprzem, jajkiem i bułka tarta. Zrobić malutkie, okrągłe kotleciki.
Krok 2
Na oliwie z oliwek - podsmażyć cebulę, marchew i seler pokrojone w kostkę (ok 1min.). Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć (30s).
Krok 3
Dodać kulki mięsne i chwilę podsmażyć żeby się lekko spiekły, ale żeby warzywa nie uległy spaleniu.
Krok 4
Dodać zmazdzone goździki i podlać winem.
Krok 5
Kiedy wino odparuje dodać pomidory. Dusić ok 30 minut. Dodać przyprawy tj. Oregano, bazylię, sól.
Krok 6
Ugotować makaron. Podawać z twardym serem długo dojrzewającym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej



















