
Składniki
300 gramów
1 słoik
0.5 grama
0.5 łyżeczki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
200 gramów
200 gramów
4 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso zmielic. Połączyć z oregano, bazylią, cebulką porojina w kostkę, solą, pieprzem, jajkiem i bułka tarta. Zrobić malutkie, okrągłe kotleciki.
Krok 2
Na oliwie z oliwek - podsmażyć cebulę, marchew i seler pokrojone w kostkę (ok 1min.). Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć (30s).
Krok 3
Dodać kulki mięsne i chwilę podsmażyć żeby się lekko spiekły, ale żeby warzywa nie uległy spaleniu.
Krok 4
Dodać zmazdzone goździki i podlać winem.
Krok 5
Kiedy wino odparuje dodać pomidory. Dusić ok 30 minut. Dodać przyprawy tj. Oregano, bazylię, sól.
Krok 6
Ugotować makaron. Podawać z twardym serem długo dojrzewającym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej