Składniki
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
50 dekagramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żaroodporne naczynie wyłóż folią aluminiową, lekko ją natłuść i ułóż filety z dorsza.
Krok 2
Białe części dymki posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Krok 3
Filety skrop sosem sojowym, olejem i winem, oprósz solą. Posyp posiekaną w paski białą częścią dymki i posiekanym imbirem.
Krok 4
Zawiń je szczelnie, ale niezbyt ciasno w folię i zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5
Zieloną część dymki posiekaj.
Krok 6
Folią rozwiń, ryby przełóż na talerz i udekoruj zieloną częścią dymki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej