Tunezyjski makaron z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tunezyjski makaron z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
151 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 mililitrów

400 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

0.5 pęczka

200 mililitrów

500 gramów

0.5 pęczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pierś z kurczaka w kostkę. Ugotuj makaron al dente.

Krok 2

Rozgrzej na dużej patelni oliwę i smaż kurczaka, aż będzie złocisty.

Krok 3

Pokrój pomidora w kostkę i wymieszaj go z pastą paprykową, np. Harissa, po czym dodaj do kurczaka i smaż przez 2 minuty.

Krok 4

Dodaj na patelni kwaśną śmietanę oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, wlej łyżkę gorącej wody, najlepiej z gotowania makaronu.

Krok 5

Dodaj makaron i pozostaw na wolnym ogniu pod nakryciem przez kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 6

Dodaj podsmażone płatki migdałowe, liście mięty i kolendry. Wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tunezyjski makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tunezyjski makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tunezyjski makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tunezyjski makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tunezyjski makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tunezyjski makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tunezyjski makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tunezyjski makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej