Tunezyjski makaron z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tunezyjski makaron z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
151 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 mililitrów

400 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

0.5 pęczka

200 mililitrów

500 gramów

0.5 pęczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pierś z kurczaka w kostkę. Ugotuj makaron al dente.

Krok 2

Rozgrzej na dużej patelni oliwę i smaż kurczaka, aż będzie złocisty.

Krok 3

Pokrój pomidora w kostkę i wymieszaj go z pastą paprykową, np. Harissa, po czym dodaj do kurczaka i smaż przez 2 minuty.

Krok 4

Dodaj na patelni kwaśną śmietanę oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, wlej łyżkę gorącej wody, najlepiej z gotowania makaronu.

Krok 5

Dodaj makaron i pozostaw na wolnym ogniu pod nakryciem przez kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 6

Dodaj podsmażone płatki migdałowe, liście mięty i kolendry. Wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tunezyjski makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tunezyjski makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tunezyjski makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tunezyjski makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tunezyjski makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tunezyjski makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tunezyjski makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tunezyjski makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej