Makaron z tuńczykiem i serem - zapiekanka: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekany makaron z serem i tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
116 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 mililitrów

1 opakowanie

2 opakowania

2 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, a oliwki przekrój na pół.

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojone składniki. Dodaj przyprawy z opakowania Nudle Knorr i chwilę podsmaż.

Krok 3

Następnie dodaj tuńczyka i wlej mleko.

Krok 4

Wsyp makaron z opakowania Nudle Knorr i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Gdy makaron wchłonie płyn i sos stanie się gęsty, przestań podgrzewać. Wsyp połowę startego sera cheddar (lub innego żółtego sera) i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Masę makaronową nakładaj do małych foremek do zapiekania. Po wierzchu posyp pozostałym serem i zapiekaj w temperaturze 180 °C przez 10-12 minut. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany makaron z serem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany makaron z serem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany makaron z serem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany makaron z serem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany makaron z serem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany makaron z serem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany makaron z serem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany makaron z serem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany makaron z serem i tuńczykiemZapiekany makaron z serem i tuńczykiem

Zapiekany makaron z serem i tuńczykiem (podawany w pojedynczych kokilkach) to danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale też wspaniale prezentuje się na stole. Do jego przygotowania, oprócz tuńczyka, potrzebna będzie czerwona papryka, czarne oliwki, cebula oraz angielski ser cheddar. Podsmaż je razem na oliwie, a następnie dodaj specjalną mieszankę curry. Smak tej indyjskiej przyprawy bardzo dobrze komponuje się ze smakiem tuńczyka i warzyw użytych do przyrządzenia potrawy. Dodaj mleko i kiedy składniki dobrze się połączą, wsyp do sosu makaron typu chińskie nudle (możesz go wcześniej połamać na mniejsze kawałki). Przyrządza się go bardzo szybko. Kiedy wchłonie płyn, przełóż danie do małych foremek i posyp żółtym serem. Piecz przez kilkanaście minut do momentu, aż ser na wierzchu się zarumieni, a następnie posyp posiekaną natką pietruszki. Zapiekany makaron to pyszny sposób na obiad albo ciepłą kolację. Możesz podać do niego sałatę albo surówkę (pasować będzie np. z białej kapusty). Smacznego.