Zapiekany makaron z serem i tuńczykiem
łatwe
120 osób zapisało

Składniki
400 mililitrów
1 opakowanie
2 opakowania
2 sztuki
1 opakowanie
100 gramów
1 sztuka
0.5 pęczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, a oliwki przekrój na pół.
Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojone składniki. Dodaj przyprawy z opakowania Nudle Knorr i chwilę podsmaż.
Krok 3
Następnie dodaj tuńczyka i wlej mleko.
Krok 4
Wsyp makaron z opakowania Nudle Knorr i całość dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Gdy makaron wchłonie płyn i sos stanie się gęsty, przestań podgrzewać. Wsyp połowę startego sera cheddar (lub innego żółtego sera) i całość dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Masę makaronową nakładaj do małych foremek do zapiekania. Po wierzchu posyp pozostałym serem i zapiekaj w temperaturze 180 °C przez 10-12 minut. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nudle z patelni curry Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekany makaron z serem i tuńczykiem
Zapiekany makaron z serem i tuńczykiem (podawany w pojedynczych kokilkach) to danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale też wspaniale prezentuje się na stole. Do jego przygotowania, oprócz tuńczyka, potrzebna będzie czerwona papryka, czarne oliwki, cebula oraz angielski ser cheddar. Podsmaż je razem na oliwie, a następnie dodaj specjalną mieszankę curry. Smak tej indyjskiej przyprawy bardzo dobrze komponuje się ze smakiem tuńczyka i warzyw użytych do przyrządzenia potrawy. Dodaj mleko i kiedy składniki dobrze się połączą, wsyp do sosu makaron typu chińskie nudle (możesz go wcześniej połamać na mniejsze kawałki). Przyrządza się go bardzo szybko. Kiedy wchłonie płyn, przełóż danie do małych foremek i posyp żółtym serem. Piecz przez kilkanaście minut do momentu, aż ser na wierzchu się zarumieni, a następnie posyp posiekaną natką pietruszki. Zapiekany makaron to pyszny sposób na obiad albo ciepłą kolację. Możesz podać do niego sałatę albo surówkę (pasować będzie np. z białej kapusty). Smacznego.

































