Tort włoski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort włoski

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

3 sztuki

1 sztuka

500 gramów

0.5 opakowania

1 szczypta

1 sztuka

3 sztuki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mieso smaże na oliwie, dorzucam posiekany czosnek i cebulę, przesmażam razem. Dodaję sól, pieprz i oregano. Do mięsa wlewam sos i mieszam razem. Bazylię siekam drobno i dorzucam do mięsnego sosu. Na koniec dodaje 1/2 puszki kukurydzy.

Krok 2

Naczynie żaroodporne (najlepiej okrągłe) smaruję olejem, na dno układam placek tortilli, na wykładam 1/2 sosu z mięsem, posypuje startym serem, przykrywam kolejnym plackiem, na to 1/2 sosu z mięsem i ponawiam ser i jako ostatni kładę placek, który z wierzchu tylko smaruję resztą sosu i posypuje serem.

Krok 3

Naczynie laduje w piekarniku w 180st na 20 minut gdzie ser się stopi i ładnie zapiecze. Po wyjęciu kroje na porcje i dekoruje bazylią

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort włoski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort włoski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort włoski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort włoski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort włoski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort włoski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort włoski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort włoski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Baba ziemniaczana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej