Tartaletki ze szpinakiem i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tartaletki ze szpinakiem i cukinią

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szczypta

3 łyżki

1 sztuka

250 gramów

2 sztuki

200 gramów

4 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, oliwę i odrobinę wody. Zacznij zagniatać ciasto, jeśli trzeba dolewając wody. Ciasto ma być finalnie gęste i elastyczne.

Krok 2

Podziel ciasto na 4 części, rozwałkuj i wyłóż nimi natłuszczone foremki żaroodporne do tartaletek.

Krok 3

Cukinię umyj, potnij obieraczką na bardzo cienkie paski. Odłóż 8 pasków do dekoracji,resztę drobno posiekaj. Szpinak wypłucz i osusz.

Krok 4

Do miski wbija jajka, rozkłóć je z przyprawami, śmietaną. Dodaj cukinie, szpinak i starty ser, wymieszaj i napełnij tartaletki. Z cienkich pasków cukinii zrób dekoracyjna falbanę na brzegach tartaletki.

Krok 5

Zapiekaj 20 min w 200st.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej