Tartaletki ze szpinakiem i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tartaletki ze szpinakiem i cukinią

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szczypta

3 łyżki

1 sztuka

250 gramów

2 sztuki

200 gramów

4 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, oliwę i odrobinę wody. Zacznij zagniatać ciasto, jeśli trzeba dolewając wody. Ciasto ma być finalnie gęste i elastyczne.

Krok 2

Podziel ciasto na 4 części, rozwałkuj i wyłóż nimi natłuszczone foremki żaroodporne do tartaletek.

Krok 3

Cukinię umyj, potnij obieraczką na bardzo cienkie paski. Odłóż 8 pasków do dekoracji,resztę drobno posiekaj. Szpinak wypłucz i osusz.

Krok 4

Do miski wbija jajka, rozkłóć je z przyprawami, śmietaną. Dodaj cukinie, szpinak i starty ser, wymieszaj i napełnij tartaletki. Z cienkich pasków cukinii zrób dekoracyjna falbanę na brzegach tartaletki.

Krok 5

Zapiekaj 20 min w 200st.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej