Tartaletki ze szpinakiem i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tartaletki ze szpinakiem i cukinią

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szczypta

3 łyżki

1 sztuka

250 gramów

2 sztuki

200 gramów

4 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, oliwę i odrobinę wody. Zacznij zagniatać ciasto, jeśli trzeba dolewając wody. Ciasto ma być finalnie gęste i elastyczne.

Krok 2

Podziel ciasto na 4 części, rozwałkuj i wyłóż nimi natłuszczone foremki żaroodporne do tartaletek.

Krok 3

Cukinię umyj, potnij obieraczką na bardzo cienkie paski. Odłóż 8 pasków do dekoracji,resztę drobno posiekaj. Szpinak wypłucz i osusz.

Krok 4

Do miski wbija jajka, rozkłóć je z przyprawami, śmietaną. Dodaj cukinie, szpinak i starty ser, wymieszaj i napełnij tartaletki. Z cienkich pasków cukinii zrób dekoracyjna falbanę na brzegach tartaletki.

Krok 5

Zapiekaj 20 min w 200st.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tartaletki ze szpinakiem i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej