Tarta z cukinią i marchewką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

259 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

342 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

308 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

4 sztuki

250 mililitrów

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmrożone ciasto wyłóż na podsypane mąką naczynie do wypiekania tart. Obetnij nadmiar ciasta z krańców i podpiecz spód tarty w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 10-12 minut.

Krok 2

Śmietankę wymieszaj z zawartością opakowania Fix Knorr i zagotuj. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

Do sosu dodaj starty ser oraz jajka i wymieszaj.

Krok 4

Cukinię i marchew dokładnie umyj i zetrzyj na tarce. Połącz z sosem.

Krok 5

Warzywną masę wlej na wcześniej upieczone ciasto. Gotową tartę piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 °C. Podawaj na zimno lub na ciepło.

1

Opinie o przepisie

  • fiona kp

    fiona kp, 29.07.2019

    Bardzo dobre faktycznie smakuje na cieplo i na zimno. Miałam spore cukinie więc dałam półtora i wyszło sporo masy, podczas pieczenia wylewalo się nieco... Pamiętać że kiedy podpieka się spód z ciasta francuskiego trzeba je czym obciążyć bo wyrasta...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z cukinią i marchewką Tarta z cukinią i marchewką

Wyśmienitą tartę z cukinią i marchewką, w szybki i prosty sposób przygotujesz, wykorzystując gotowe ciasto francuskie. Wystarczy, że płat mrożonego ciasta ułożysz w oprószonej mąką metalowej lub ceramicznej formie do tarty. Następnie ostrym nożem dotnij wystające brzegi placka i podpiecz spód w piekarniku do momentu, aż lekko się zarumieni. Kolejnym krokiem jest przyrządzenie delikatnego warzywno-serowego farszu. Zacznij od zagotowania słodkiej śmietanki z błyskawicznym sosem do spaghetti carbonara – dzięki niemu nadzienie nabierze kremowej konsystencji. Gdy nieco przestygnie, dodaj do niego starty żółty ser oraz jajka i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera na niskich obrotach. Cukinię i obraną marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i połącz z sosem. Powstałą masę wylej na podpieczony wcześniej spód i wstaw do piekarnika. Gotową tartę podasz zarówno na ciepło, jak i na zimno, udekorowaną gałązką świeżego koperku. Przyrządź udaną potrawę z naszym przepisem na tartę z cukinią i marchewką.