Tarta z cukinią i marchewką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z cukinią i marchewką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

278 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

347 osób wydrukowało

Pobierz pdf

322 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

4 sztuki

250 mililitrów

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmrożone ciasto wyłóż na podsypane mąką naczynie do wypiekania tart. Obetnij nadmiar ciasta z krańców i podpiecz spód tarty w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 10-12 minut.

Krok 2

Śmietankę wymieszaj z zawartością opakowania Fix Knorr i zagotuj. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

Do sosu dodaj starty ser oraz jajka i wymieszaj.

Krok 4

Cukinię i marchew dokładnie umyj i zetrzyj na tarce. Połącz z sosem.

Krok 5

Warzywną masę wlej na wcześniej upieczone ciasto. Gotową tartę piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 °C. Podawaj na zimno lub na ciepło.

1

Opinie o przepisie

  • fiona kp

    fiona kp , 29.07.2019

    Bardzo dobre faktycznie smakuje na cieplo i na zimno. Miałam spore cukinie więc dałam półtora i wyszło sporo masy, podczas pieczenia wylewalo się nieco... Pamiętać że kiedy podpieka się spód z ciasta francuskiego trzeba je czym obciążyć bo wyrasta...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z cukinią i marchewką Tarta z cukinią i marchewką

Wyśmienitą tartę z cukinią i marchewką, w szybki i prosty sposób przygotujesz, wykorzystując gotowe ciasto francuskie. Wystarczy, że płat mrożonego ciasta ułożysz w oprószonej mąką metalowej lub ceramicznej formie do tarty. Następnie ostrym nożem dotnij wystające brzegi placka i podpiecz spód w piekarniku do momentu, aż lekko się zarumieni. Kolejnym krokiem jest przyrządzenie delikatnego warzywno-serowego farszu. Zacznij od zagotowania słodkiej śmietanki z błyskawicznym sosem do spaghetti carbonara – dzięki niemu nadzienie nabierze kremowej konsystencji. Gdy nieco przestygnie, dodaj do niego starty żółty ser oraz jajka i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera na niskich obrotach. Cukinię i obraną marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i połącz z sosem. Powstałą masę wylej na podpieczony wcześniej spód i wstaw do piekarnika. Gotową tartę podasz zarówno na ciepło, jak i na zimno, udekorowaną gałązką świeżego koperku. Przyrządź udaną potrawę z naszym przepisem na tartę z cukinią i marchewką.