Tarta z cukinią i marchewką - z serem żółtym | Przepisy.pl pixel

Tarta z cukinią i marchewką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
309 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

419 osób wydrukowało

Pobierz pdf

437 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

4 sztuki

250 mililitrów

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmrożone ciasto wyłóż na podsypane mąką naczynie do wypiekania tart. Obetnij nadmiar ciasta z krańców i podpiecz spód tarty w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 10-12 minut.

Krok 2

Śmietankę wymieszaj z zawartością opakowania Fix Knorr i zagotuj. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

Do sosu dodaj starty ser oraz jajka i wymieszaj.

Krok 4

Cukinię i marchew dokładnie umyj i zetrzyj na tarce. Połącz z sosem.

Krok 5

Warzywną masę wlej na wcześniej upieczone ciasto. Gotową tartę piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 °C. Podawaj na zimno lub na ciepło.

1

Opinie o przepisie

  • fiona kp

    fiona kp , 29.07.2019

    Bardzo dobre faktycznie smakuje na cieplo i na zimno. Miałam spore cukinie więc dałam półtora i wyszło sporo masy, podczas pieczenia wylewalo się nieco... Pamiętać że kiedy podpieka się spód z ciasta francuskiego trzeba je czym obciążyć bo wyrasta...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z cukinią i marchewką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z cukinią i marchewką Tarta z cukinią i marchewką

Wyśmienitą tartę z cukinią i marchewką, w szybki i prosty sposób przygotujesz, wykorzystując gotowe ciasto francuskie. Wystarczy, że płat mrożonego ciasta ułożysz w oprószonej mąką metalowej lub ceramicznej formie do tarty. Następnie ostrym nożem dotnij wystające brzegi placka i podpiecz spód w piekarniku do momentu, aż lekko się zarumieni. Kolejnym krokiem jest przyrządzenie delikatnego warzywno-serowego farszu. Zacznij od zagotowania słodkiej śmietanki z błyskawicznym sosem do spaghetti carbonara – dzięki niemu nadzienie nabierze kremowej konsystencji. Gdy nieco przestygnie, dodaj do niego starty żółty ser oraz jajka i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera na niskich obrotach. Cukinię i obraną marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i połącz z sosem. Powstałą masę wylej na podpieczony wcześniej spód i wstaw do piekarnika. Gotową tartę podasz zarówno na ciepło, jak i na zimno, udekorowaną gałązką świeżego koperku. Przyrządź udaną potrawę z naszym przepisem na tartę z cukinią i marchewką.