Sprawa jest sporna. Część osób uważa, że cukinia i kabaczek to jedno warzywo, a część – że różne. Kabaczek a cukinia – sprawdź, jakie są między nimi różnice!
Kabaczek a cukinia – podobieństwa i różnice
Niektórzy rozróżniają te warzywa według kolorów, nazywając cukiniami zielone, a kabaczkami żółte. Inni odwrotnie, uważają, że żółte są właśnie cukinie. Część osób broni stanowiska, że kabaczek to po prostu mocno dojrzała cukinia, a jeszcze inni sądzą, że różnice w nazwie to tylko regionalizmy. A jak jest naprawdę? Zacznijmy od podobieństw. Zarówno kabaczek, jak i cukinia:
- mają podłużny kształt,
- są odmianami dyni,
- mogą mieć zieloną lub żółtą skórkę,
- charakteryzują się bardzo delikatnym smakiem, dzięki czemu pasują do podobnych dań, np. przygotowując kabaczki z pomidorami, możesz wykorzystać również cukinię.
Jak je zatem odróżnić?
- cukinie są mniejsze, bardziej przypominają duże ogórki, kabaczki zaś posiadają bardziej zaokrąglone kształty, podobnie jak bakłażan,
- cukinie zazwyczaj mają ciemnozieloną albo wyraziście żółtą skórkę, kabaczki są jasnozielone lub jasnożółte, z delikatnymi plamkami na skórce,
- cukinie są delikatniejsze w smaku.
Faszerowana cukinia czy raita z kabaczkiem? Porównaj smak tych dań i poznaj różnicę pomiędzy kabaczkiem a cukinią!
Komentarze (0)