Kabaczki z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kabaczki z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

567 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

175 gramów

1 łyżeczka

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

800 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jedną cebulę pokrój w plastry i podsmaż na maśle w rondlu.

Kabaczki z pomidorami - Krok 1

Krok 2

Drugą cebulę posiekaj i rozgotuj w wodzie (500 mililitrów) z posiekanym czosnkiem, kolendrą.

Kabaczki z pomidorami - Krok 2

Krok 3

Zmieszaj masę z podsmażoną cebulą i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.

Kabaczki z pomidorami - Krok 3

Krok 4

Kabaczki dokładnie umyj, odetnij ich ogonki i pokrój w plastry o grubości 1,5 centymetra. Kabaczki dodaj do sosu i ostrożnie wymieszaj, by ich nie połamać. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Kabaczki z pomidorami - Krok 4

Krok 5

Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Pomidory dodaj do kabaczków i wsyp garam masalę, po czym ostrożnie wymieszaj.

Kabaczki z pomidorami - Krok 5

Krok 6

Rozmieszaj Fix Do potraw chińskich Knorr z 300 mililitrami wody. Następnie dodaj do warzyw i duś jeszcze przez 15 minut. Podawaj posypane posiekaną, świeżą miętą.

Kabaczki z pomidorami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kabaczki z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kabaczki z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kabaczki z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kabaczki z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kabaczki z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kabaczki z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kabaczki z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kabaczki z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kabaczki z pomidoramiKabaczki z pomidorami

Smak kabaczków jest dość subtelny, dlatego przyrządzane z nimi potrawy warto wzbogacić przyprawami i świeżymi ziołami. Danie z tego przepisu – inspirowane kuchnią indyjską – dopraw kurkumą, mieloną kolendrą, czosnkiem oraz garam masala. Jego przygotowanie rozpocznij od podsmażenia na rozgrzanym tłuszczu pokrojonej w plastry cebuli. To samo warzywo posiekaj w kostkę i gotuj w wodzie z dodatkiem przypraw. Po chwili do garnka dorzuć także podsmażone plastry cebuli. Umyty kabaczek pokrój w dość grube talarki, dodaj do wywaru z przyprawami i gotuj pod przykryciem do momentu, aż będzie miękki. Świeże pomidory sparz we wrzątku, obierz ze skórki i posiekaj w plastry. Następnie połącz je z gotującym się kabaczkiem, wsyp błyskawiczny sos curry w proszku i dokładnie wymieszaj. Całość duś jeszcze przez chwilę. Danie serwuj na ciepło, posypane posiekaną świeżą miętą. Podasz je z wieloma dodatkami: gotowanym ryżem basmati, chlebkiem naan lub kaszą kuskus. Naszym przepisem na kabaczki z pomidorami udowadniamy, że gotowanie może być prostsze niż kiedykolwiek.