Składniki
1 szczypta
1 szczypta
1.5 łyżki
0.25 szklanki
2 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
1.5 łyżki
1.5 sztuki
3 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórki obierz, usuń nasiona i pokrój w cienkie plastry.
Krok 2
Orzeszki pokrój dosyć grubo, czosnek zmiażdż, a cebulę pokrój w piórka.
Krok 3
Z jalapeno usuń nasiona i bardzo drobno ją posiekaj.
Krok 4
Do soku z limonki dodaj czosnek, jalapeno, sos rybny oraz cukier. Dobrze wymieszaj.
Krok 5
Do miseczki włóż ogórki, cebulę oraz posiekaną miętę. Polej sosem z jalapeno, dopraw pieprzem i solą, a na wierzchu posyp orzeszkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej