Sałatka ogórkowa z orzeszkami
NOWY PRZEPIS
łatwe
27 osób zapisało

Składniki
130 gramów
150 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
50 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę, obraną marchew i mango pokrój w cienkie paseczki, ogórka przekrój po długości na cztery części, usuń środek z pestkami, resztę ogórka pokrój na takie same paseczki, pomidory przekrój na pół. Posiekaj bazylię, kolendrę i chili. Orzechy zawiń w ściereczkę, rozkrusz uderzając w nie tłuczkiem.
Krok 2
W misce wymieszaj wyciśnięty sok z limonki, sos rybny i cukier, całość możesz nawet lekko podgrzać tak, aby cukier się rozpuścił. Do środka dodaj wszystkie pokrojone warzywa, orzechy i posiekane zioła oraz chili. Składniki dokładnie wymieszaj. Rozłóż do odpowiednich talerzy.

Dobra rada:
Zdjęcie do przepisu autorstwa influencerki Nerdy Cookin Aleksandra.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej