Sałatka ogórkowa z orzeszkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ogórkowa z orzeszkami

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

130 gramów

150 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

50 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę, obraną marchew i mango pokrój w cienkie paseczki, ogórka przekrój po długości na cztery części, usuń środek z pestkami, resztę ogórka pokrój na takie same paseczki, pomidory przekrój na pół. Posiekaj bazylię, kolendrę i chili. Orzechy zawiń w ściereczkę, rozkrusz uderzając w nie tłuczkiem.

Krok 2

W misce wymieszaj wyciśnięty sok z limonki, sos rybny i cukier, całość możesz nawet lekko podgrzać tak, aby cukier się rozpuścił. Do środka dodaj wszystkie pokrojone warzywa, orzechy i posiekane zioła oraz chili. Składniki dokładnie wymieszaj. Rozłóż do odpowiednich talerzy.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zdjęcie do przepisu autorstwa influencerki Nerdy Cookin Aleksandra.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ogórkowa z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ogórkowa z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ogórkowa z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ogórkowa z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ogórkowa z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ogórkowa z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ogórkowa z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ogórkowa z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej