
Składniki
1 sztuka
250 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
0.5 pęczka
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę pekińską poszatkuj. Paluszki krabowe pokrój pod kątem.

Krok 2
Ogórka przetnij wzdłuż na pół, następnie ponownie na pół. Wytnij pestki. Pozostałą część pokrój w cienkie paski.

Krok 3
Cebulę drobno posiekaj, a czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Krok 4
Wymieszaj kapustę z paluszkami krabowymi, ogórkiem, cebulą i czosnkiem.

Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny i ostrą papryką.

Krok 6
Wlej sos do sałatki. Dodaj posiekany koperek i dokładnie wymieszaj. Podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z paluszkami krabowymi
Połączenie paluszków krabowych z kapustą pekińską zaskakuje wspaniałym smakiem. Koniecznie spróbuj sałatki z tymi składnikami, które idealnie się ze sobą komponują. Przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi zawsze warto mieć pod ręką, a do jej zrobienia nie potrzeba szczególnego pretekstu.
Dla kogo? Chcesz jeść więcej warzyw, ale nie masz pomysłu na ich podanie? Dzięki sałatce z paluszkami krabowymi i kapustą pekińską brak kulinarnej weny nie będzie już twoim problemem. Na początek umyj kapustę i poszatkuj. Wszystkie warzywa dokładnie ze sobą wymieszaj. Oddzielnie przygotuj jogurtowy dressing, który doskonale połączy wszystkie składniki. Do jogurtu dodaj sos sałatkowy i wymieszaj z sokiem z cytryny i ostrą papryką.
Na jaką okazję? Paluszki krabowe należy pokroić w kostkę lub pod kątem – w równej wielkości romby. Dlaczego to takie ważne? W ten sposób sałatka z surimi i kapustą pekińską będzie wyglądać jeszcze bardziej apetycznie, więc nie miej oporów przed zaserwowaniem jej w trakcie przyjęcia. Do tego wystarczy dorzucić pokrojonego w cienkie paski świeżego ogórka oraz poszatkowaną cebulę. Nawet jeśli jesz kolację w pojedynkę, warto zadbać o wygląd swojego talerza.
Czy wiesz, że? Co zrobić, by kapusta była bardziej miękka? Sparz ją wcześniej wrzącą wodą. Jeśli ogórek jest mocno dojrzały, obierz go ze zrogowaciałej skórki i wytnij z niego grube ziarenka.
Dla urozmaicenia: Dodaj do sałatki krabowej z kapustą pekińską swoje ulubione przyprawy – z pewnością sprawdzą się: bazylia, tymianek, oregano i kolendra. Udekoruj wierzch potrawy posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.