Sałatka z bobem i ogórkami konserwowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z bobem

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

11

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

4 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotowane na twardo kroimy w ćwiartki.

Krok 2

Ogórki siekamy w drobną kostkę.

Krok 3

Czerwoną cebulę kroimy w półplasterki.

Krok 4

Bób i kukurydzę odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników.

Krok 5

Majonez doprawiamy rozkruszonymi kostkami, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.

Krok 6

Sałatkę mieszamy delikatnie z sosem i odstawiamy w chłodne miejsce by się przegryzła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z bobu
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z bobemSałatka z bobem

Sałatka z dodatkiem bobu oraz z majonezowym gęstym sosem jest bardzo smaczna, uniwersalna i delikatna. Oprócz bobu dodaje się do niej: jajko na twardo, kukurydzę z puszki, ogórki konserwowe i czerwoną cebulę, która sprawia, że potrawa jest odrobinę pikantna. Sałatkę przygotowuje się dość szybko, choć warto po wymieszaniu wszystkich składników odczekać chwilę, aby wszystkie smaki odpowiednio się ze przeniknęły. Można ją posypać posiekaną natką pietruszki, cebulką lub udekorować liśćmi bazylii albo szczypiorkiem. Sałatka z bobem dobrze komponuje się z mięsami pieczonymi i podawanymi na zimno. Świetnie smakuje też w towarzystwie deski serów oraz świeżych warzyw. Podawaj ją z wiejskim chlebem lub grillowanymi grzankami czosnkowymi z ciemnego pieczywa. Będzie także bardzo dobrze komponowała się z razowym makaronem. W takiej formie możesz ją np. zabrać do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Masz ochotę na bób z pysznymi dodatkami? Wypróbuj nasz przepis i koniecznie podziel się swoją opinią. Smacznego.