
Składniki
4 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
4 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotowane na twardo kroimy w ćwiartki.
Krok 2
Ogórki siekamy w drobną kostkę.
Krok 3
Czerwoną cebulę kroimy w półplasterki.
Krok 4
Bób i kukurydzę odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników.
Krok 5
Majonez doprawiamy rozkruszonymi kostkami, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
Krok 6
Sałatkę mieszamy delikatnie z sosem i odstawiamy w chłodne miejsce by się przegryzła.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z bobem
Sałatka z dodatkiem bobu oraz z majonezowym gęstym sosem jest bardzo smaczna, uniwersalna i delikatna. Oprócz bobu dodaje się do niej: jajko na twardo, kukurydzę z puszki, ogórki konserwowe i czerwoną cebulę, która sprawia, że potrawa jest odrobinę pikantna. Sałatkę przygotowuje się dość szybko, choć warto po wymieszaniu wszystkich składników odczekać chwilę, aby wszystkie smaki odpowiednio się ze przeniknęły. Można ją posypać posiekaną natką pietruszki, cebulką lub udekorować liśćmi bazylii albo szczypiorkiem. Sałatka z bobem dobrze komponuje się z mięsami pieczonymi i podawanymi na zimno. Świetnie smakuje też w towarzystwie deski serów oraz świeżych warzyw. Podawaj ją z wiejskim chlebem lub grillowanymi grzankami czosnkowymi z ciemnego pieczywa. Będzie także bardzo dobrze komponowała się z razowym makaronem. W takiej formie możesz ją np. zabrać do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Masz ochotę na bób z pysznymi dodatkami? Wypróbuj nasz przepis i koniecznie podziel się swoją opinią. Smacznego.