
Składniki
4 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
4 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotowane na twardo kroimy w ćwiartki.
Krok 2
Ogórki siekamy w drobną kostkę.
Krok 3
Czerwoną cebulę kroimy w półplasterki.
Krok 4
Bób i kukurydzę odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników.
Krok 5
Majonez doprawiamy rozkruszonymi kostkami, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
Krok 6
Sałatkę mieszamy delikatnie z sosem i odstawiamy w chłodne miejsce by się przegryzła.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z bobem
Sałatka z dodatkiem bobu oraz z majonezowym gęstym sosem jest bardzo smaczna, uniwersalna i delikatna. Oprócz bobu dodaje się do niej: jajko na twardo, kukurydzę z puszki, ogórki konserwowe i czerwoną cebulę, która sprawia, że potrawa jest odrobinę pikantna. Sałatkę przygotowuje się dość szybko, choć warto po wymieszaniu wszystkich składników odczekać chwilę, aby wszystkie smaki odpowiednio się ze przeniknęły. Można ją posypać posiekaną natką pietruszki, cebulką lub udekorować liśćmi bazylii albo szczypiorkiem. Sałatka z bobem dobrze komponuje się z mięsami pieczonymi i podawanymi na zimno. Świetnie smakuje też w towarzystwie deski serów oraz świeżych warzyw. Podawaj ją z wiejskim chlebem lub grillowanymi grzankami czosnkowymi z ciemnego pieczywa. Będzie także bardzo dobrze komponowała się z razowym makaronem. W takiej formie możesz ją np. zabrać do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Masz ochotę na bób z pysznymi dodatkami? Wypróbuj nasz przepis i koniecznie podziel się swoją opinią. Smacznego.