Festiwal bobu trwa w moim domu nieprzerwanie od czerwca do sierpnia. Nawet ten starszy już nie tak delikatny bób chętnie wykorzystuję do przygotowania past i musów. Pracy jest trochę więcej bo trzeba wyłuskać zielone ziarna ze skórki. Ale na pewno warto. :)

Dziś jeszcze jedna pasta z bobu, podana na grzankach. Dobry pomysł na letnie przyjęcie.

Ziołowa pasta z bobu na grzankach

Składniki:
- 500 g świeżego bobu
- 1-2 ząbki czosnku
- Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
- świeża mięta
- świeża bazylia
- świeże oregano (tylko listki)
- sok z cytryny
- oliwa
- pieprz
- świeża bagietka

Sposób przygotowania:

Ugotuj bób na miękko w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedź i obierz z łupinek, odłóż 1/4 całych ziaren, pozostałe zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito.

Odłożony bób wymieszaj delikatnie z oliwą, posiekaną świeżą miętą, bazylią i oregano.

Do masy z bobu dodaj czosnek, dopraw do smaku sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem oraz przyprawą w Mini kostkach Smażona cebula Knorr. Jeśli pasta jest bardzo zwarta, dolej więcej oliwy lub wody. Pastę wymieszaj z pozostałym bobem w ziołach, ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.

Bagietkę pokrój w ukośne kromki, rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop niewielką ilością oliwy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj, aż grzanki będą rumiane. Alternatywnie możesz je opiec na grillu.

Na ciepłe grzanki nałóż pastę i podawaj.

Ciekawym pomysłem na bób jest pieczenie. Ugotowany i obrany bób rozkładam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam na ok. 10 min. do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Wystudzone lub nawet ciepły pieczony bób to doskonała alternatywa dla chipsów czy solonych orzeszków.

A na koniec prawdziwa niespodzianka. Czy sądziliście, że bób można także wykorzystać w słodkościach? Dla spragnionych kuchennych eksperymentów podaję przepis na... lody z bobem. To - nie ukrywam - ekstrawagancki sposób na bób, ale zaskakująco przyjemny w smaku.

Lodowe parfait z bobu

Składniki:
- 200 g świeżego bobu
- 500 ml śmietanki 36%, schłodzonej
- 6 jaj
- 1 laska wanilii
- 500 g cukru
- 50 g orzechów np. pistacjowych, niesolonych, bez łupin, posiekanych
- 100 g dowolnych owoców sezonowych
- 50 ml syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Sparz bób w gotującej się wodzie przez około 2-3 minuty. Przelej go zimna wodą i dokładnie oczyść z łupin i wszelkich błonek. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, krawędzią noża zbierz miąższ, dodaj go do śmietany i ubij na sztywno.

Przygotuj syrop ze szklanki wody i cukru, dodaj bób i łupiny laski waniliowej. Zagotuj i gotuj do momentu, aż bób będzie miękki. Odcedź, usuń wanilię, a syrop zachowaj, przestudź. Bób zmiksuj lub przetrzyj przez sito.

Oddziel żółtka od białek. Białka zacznij ubijać, i gdy piana nie będzie do końca sztywna, dodaj ¼ syropu cukrowego i dokończ ubijanie. Połącz pianę z jajek z bitą śmietaną, dodaj zmiksowany bób, żółtka i posiekane orzechy.

Masę delikatnie wymieszaj i przełóż do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Wierzch przykryj drugim kawałkiem folii spożywczej. Wstaw do zamrażarki na co najmniej 24 godziny.

Zamrożone parfait wyłóż z foremki na deskę, ukrój ok. 2-cm porcje, udekoruj je owocami i syropem klonowym, od razu podawaj.