Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? – przeczytasz poniżej.

Jak odpowiednio ugotować bób?

Do wrzącej wody dodaj przebrane i dokładnie umyte ziarna bobu. Czas gotowania zależny jest od tego, jaki stopień ich miękkości chcesz osiągnąć. Warzywo gotowane krótko (do 3 minut) będzie chrupkie, trzymane w wodzie dłużej – miękkie, a nawet rozpadające się. Dodatkowo, możesz obrać je z jego zewnętrznej warstwy jeszcze przed wrzuceniem do wrzątku. Taki zabieg sprawdzi się w szczególności w przypadku starszego bobu – młodszy charakteryzuje się bowiem miękką skórką. Dobrym sposobem na zmiękczenie bobu jest również ugotowanie go na parze (od 15 do 20 minut). Wypróbuj tę metodę przy przygotowaniu sałatki z bobu.

Jak podawać ugotowany bób?

Jedną z prostszych wersji, w jakich podaje się bób jest zrobione na jego bazie puree. Przygotujesz je w łatwy sposób, jeśli obrane ze skórki i ugotowane do miękkości warzywo przepuścisz przez specjalną praskę. Do tego typu potrawy warto dodać lekko podsmażony na niewielkiej ilości tłuszczu czosnek. Uważaj, aby nie zarumienił się przesadnie – zbyt długo trzymany na patelni stanie się gorzki. Ciepłe ziarna bobu warto również podawać z kawałkami serów. Odpowiednimi będą: grecka feta, lekko pikantne włoskie pecorino czy starty na najmniejszych oczkach tarki parmezan. Sprawdzi się także użycie świeżych ziół, takich jak: pietruszka, koperek, mięta lub tymianek. Dla osób lubiących pikantniejsze smaki, odpowiedni będzie bób z dodatkiem pieprzu kajeńskiego. Gotową potrawę skrop dodatkowo sokiem z cytryny lub polej odrobiną octu – jabłkowego lub winnego.

Jakie potrawy można ugotować z bobem?

Zarówno ze świeżego, jak i mrożonego bobu przygotujesz smaczne potrawy. Sprawdzi się np. jako składnik kolorowych sałatek. Spróbuj połączyć go z makaronem, cukinią, marchewką, papryką, gotowaną szynką oraz rukolą. Użycie bobu do przygotowania zupy – w szczególności aksamitnego kremu będzie równie dobrym wyborem. Wystarczy jedynie ugotować w wywarze warzywnym ziarna i zmiksować całość przy pomocy blendera. Bób możesz również podsmażać na patelni razem z innymi składnikami. Interesujący efekt uzyskasz, łącząc go z… grzybami. Przygotuj bób podsmażany z kurkami. Dodawaj go do wielu potraw, także wegetariańskich i wegańskich kotletów lub pulpecików. Z kolei miksując ugotowane nasiona bobu z odpowiednimi dodatkami i przyprawami, uzyskasz uniwersalną pastę warzywną. Jak ją przygotować? – sprawdź przepis na zieloną kanapkę z pastą z bobu oraz serem feta.