Niekwestionowany król straganów i warzywniaków w okresie letnim. Na zielone ziarna bobu wielu smakoszy z niecierpliwością czeka przez cały rok. Trudno im się dziwić – stanowi doskonałą przekąskę, dodatek do dania głównego albo samodzielną potrawę. To prawdziwy rarytas, więc warto sprawdzić, jak gotować bób, by podkreślić wszystkie jego walory.

Krok pierwszy: zakupy

Zanim wejdziemy do kuchni, trzeba uświadomić sobie fakt, że rezultaty naszych działań w dużej mierze zależą od jakości i świeżości bobu, który zostanie upolowany podczas zakupów. Najlepiej rozglądać się za młodymi, gładkimi ziarnami o jasnym, zielonym kolorze. Starajmy się znaleźć miejsce, w którym można kupić bób luzem – na wagę. Paczkowany bób krócej zachowuje świeżość. Jeśli nie będziemy mieć wyboru, upewnijmy się, że woreczki są suche, a ziarna wolne od brązowych plam i uszkodzeń. W miarę możliwości sprawdźmy zapach warzywa, który często jest najlepszym wyznacznikiem tego, czy bób warto zabrać ze sobą do domu.

Krok drugi: gotowanie

Nim włączymy kuchenkę, bób należy dokładnie przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Część kucharzy namacza go przez około godzinę przed właściwym przyrządzeniem, jednak nie jest to konieczne. Istnieje kilka sposobów na ugotowanie apetycznych ziaren. Pierwszy z nich zakłada wrzucenie ich do osolonego wrzątku. Do wody można dodać także majeranek lub kminek. Zamiast solić wodę, można ją delikatnie posłodzić, co według wielu smakoszy wydobywa z bobu głębię smaku. Ile gotować bób w tym wariancie? Młody bób powinien być gotowy w około 6-8 minut. Wiele zależy od tego, jaki stopień miękkości ziaren preferujemy. Bób można umieścić także w zimnej wodzie, by gotował się powoli wraz z nią. Zajmie to około 15-20 minut. Pamiętajmy, by nalać odpowiednio dużo płynu – ziarna powinny w nim swobodnie pływać. Przyjmuje się, że na kilogram bobu potrzeba około dwóch litrów wody. Nie dopuszczajmy do nadmiernego rozgotowania ziaren, ponieważ stracą wtedy swoje smakowite właściwości. Bób z powodzeniem można przygotować na parze. Ile czasu gotować bób w ten sposób? Zarezerwujmy około 25 minut. Dzięki tej metodzie zmniejszymy ryzyko rozgotowania ziaren.

Krok trzeci: przyprawianie

Wspomniane zostało już gotowanie bobu z użyciem kminku i majeranku. Do bobu pasują również cząber i koperek. Smakuje też wyśmienicie z dodatkiem masła lub oliwy z oliwek z czosnkiem.

Krok czwarty: degustacja

Gotowanie może być przyjemnością samą w sobie, ale dopiero posiłek jest prawdziwym zwieńczeniem naszych wysiłków. Świeży bób dostępny jest przez zaledwie dwa miesiące w roku, więc wykorzystajmy ten czas maksymalnie. Na pierwsze danie zupa z bobu obowiązkowo. Co na drugie? Wybór jest ogromny! Od pulpecików z bobu, poprzez puree z bobu aż do kaszy gryczanej z boczkiem, bobem i pieczarkami, którą śmiało można zjeść w plenerze. Choć w przeszłości strączek był uważany za żywność pospólstwa, dziś posłuży do zrobienia eskalopków wieprzowych podawanych z bobem, które pasują do odświętnie udekorowanych stołów. Skoro wiadomo już jak długo gotować bób, zaszalejmy ze smakami lata w postaci bobu z fasolką szparagową. Oryginalny pomysł na sałatkę! Podobnie zresztą, jak makaronowa sałatka z bobem, którą można uznać za wakacyjny lunch idealny. Bób z cebulką jest odpowiedni dla wszystkich, którzy w kuchni cenią połączenie prostoty przygotowania ze zniewalającymi efektami dla kubków smakowych.