
Składniki
600 gramów
200 gramów
1 sztuka
60 gramów
200 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Następnie oprósz je w mące i podsmaż z obu stron na patelni, po czym odłóż na bok.
Krok 2
Grzyby pokrój w plastry, podsmaż na patelni i ułóż na eskalopkach. Całość posyp tartym serem i zapiecz w piekarniku.
Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż ją chwilę na patelni po smażeniu mięsa oraz grzybów i dodaj odrobinę mąki (około jednej łyżki).
Krok 4
Na koniec dodaj 200 mililitrów wody i kostkę pieczeniową Knorr. Całość gotuj około 15 minut - do czasu, gdy sos zgęstnieje. Podawaj go razem z eskalopkami.
Krok 5
Polędwiczki potnij w centymetrowej grubości plastry, rozbij młotkiem i dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
Krok 6
Następnie wlej czerwone wino i gotuj przez chwilę - do momentu, gdy odparuje o połowę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Eskalopki z polędwiczek wieprzowych
Najważniejsze w przepisie na eskalopki jest właściwie dobrane mięso. Świetnie sprawdzą się polędwiczki wieprzowe, które są nie tylko delikatne w smaku, ale także, dzięki swojej strukturze, nie wymagają długiej obróbki przed podaniem. Jest to produkt łatwo dostępny, ale z odpowiednimi dodatkami eskalopki wieprzowe zamienią się w naprawdę wykwintne danie.
Dla kogo?
Mięso wieprzowe nie kojarzy ci się ze specjalnie wyszukanym składnikiem potraw? Eskalopki z polędwiczki wieprzowej sprawią, że szybko zmienisz zdanie! Takie niespodzianki w kuchni lubimy najbardziej.
Na jaką okazję?
Do przyrządzenia farszu do eskalopek wieprzowych użyj podsmażonych z cebulą grzybów. Dobrze pasować będą prawdziwki, które charakteryzują się intensywnym smakiem i zapachem, ale z powodzeniem przygotujesz go także z pieczarek. Wyboru dokonaj w zależności od tego, czy eskalopki z polędwicy wieprzowej zamierzasz podać podczas świąt, czy wykorzystać jako pomysł na codzienny posiłek.
Czy wiesz, że?
Mięso z polędwiczek jest kruche i soczyste, pamiętaj jednak, że duże znaczenie dla końcowego efektu ma rozbicie porcji na odpowiednio cienkie plastry. Kawałki przygotowane w ten sposób będą bardziej elastyczne i łatwiej doprowadzisz je do odpowiedniego poziomu miękkości. Oto sekret przepisu na eskalopki wieprzowe.
Dla urozmaicenia:
Ułożone na eskalopkach wieprzowych grzyby posyp startym serem i zapiecz. Potrawę dopełni sos pieczeniowy z cebulą, najlepiej podany na jednym talerzu razem z porcjami mięsa. Eskalopki z polędwiczek wieprzowych serwuj przyozdobione natką pietruszki, z ulubionymi dodatkami – pasować będą zarówno pieczone lub gotowane ziemniaki, jak i ryż.