Eskalopki wieprzowe podawane z bobem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

112 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

317 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

100 gramów

2 sztuki

400 gramów

100 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

100 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj oczyść z błon pokrój w cienkie plastry. Plastry rozbij tłuczkiem uformuj okrągłe medaliony. W środek mięsa włóż liść bazylii. Mięso delikatnie oprósz pieprzem i solą. Na wierzch każdego eskalopka ułóż plaster mozzarelli i złóż na pół.

Eskalopki wieprzowe podawane z bobem - Krok 1

Krok 2

Eskalopki z serem zawiń w dwa położne na krzyż plastry szynki parmeńskiej, oprósz w mące.

Eskalopki wieprzowe podawane z bobem - Krok 2

Krok 3

Na patelni wlej ramę culinaise, poczekaj aż tłuszcz przestanie się pienić to znak że nabrała ona odpowiedniej temperatury.

Eskalopki wieprzowe podawane z bobem - Krok 3

Krok 4

Na gorącym tłuszczu obsmaż eskalopki z obu stron, przełóż na bok, na tej samej patelni podsmaż pokrojone w kosteczkę jedną szalotkę, wlej białego wina. Wino zredukuj o połowę , do powstałego sosu dodaj na powrót mięso. Wszystko razem chwilę podduś.

Eskalopki wieprzowe podawane z bobem - Krok 4

Krok 5

W garnku z osoloną wodą ugotuj bób – około 4- 5 minut. Ugotowany bób przelej zimną woda obierz z łupin. W na rozgrzanej patelni wrzuć pokrojony w kostkę boczek ze smaż go usuń nadmiar tłuszczu. Dodaj pokrojona w poloplasty szalotkę smaż chwilę.

Eskalopki wieprzowe podawane z bobem - Krok 5

Krok 6

Następnie dodaj oczyszczony bób i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko razem dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem i jeśli zachodzi taka potrzeba szczyptą soli. Eskalopki podawaj z bobem.

Eskalopki wieprzowe podawane z bobem - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast sera mozzarella idealnie pasuje polski oscypek.

28

Opinie o przepisie

  • Margit Bera

    Margit Bera

    tez chce bobu..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tradycyjna Kuchnia

    Tradycyjna Kuchnia

    pycha !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Słapik

    Mirosław Słapik

    Dobry jest bup:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wioletta Filipek

    Beata Wioletta Filipek

    Raczej eskalopki z zamordowanej zywej istoty....mordowanie istot staje sie passe.....nie jestesmy grobowcami.....wiec spadajcie na bambus

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Leśniak

    Krzysztof Leśniak

    Nowoczesne panie nie mają pojęcia o gotowaniu hahaha. Więc najprościej nacisnąć lubię to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Gabrysiak

    Sławomir Gabrysiak

    Niestety ,bardzo niezdrowe..tluszcz...tluszcz...tluszcz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Chudzik

    Agnieszka Chudzik

    Szukam przepisów na lekko strawne dania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Sokal

    Ryszard Sokal

    Nie ma to jak danie zwane-Rosyjską fantazją -główne składniki to Ryż, mysz i kocie jaja z chrzanem i to wszystko w sosie-beszamel

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Hoffa

    Zofia Hoffa

    Napewno dobre mniam mniam !!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Rejniewicz

    Łukasz Rejniewicz

    A ja galaretę na bazie golonek .No może to nie zdrowe ale co za smak .eh

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alain Machavoine Helena Czyżewska

    Alain Machavoine Helena Czyżewska

    lubimy bób, ale wieprzowiny raczej nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Walczuk

    Barbara Walczuk

    Też dobre -zupka szczawiowa z jajeczkiem kompocik mirabelkowy,mniam.:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Bockenheim

    Stanisław Bockenheim

    Co my mamy? Mirabelki ze szczawiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Roesler

    Jerzy Roesler

    Bez obierania!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Genowefa, eskalopki z bobem, zachęcamy do przygotowania. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Weryńska

    Barbara Weryńska

    Ja lubię bób gotowany w osolonej wodzie,a następnie z masełkiem!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Biernat

    Anna Biernat

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Zych

    Genowefa Zych

    A co to jest za danie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisława Ryłko

    Zdzisława Ryłko

    PIEROSZKI Z MIĘSKIEM I CEBULKĄ

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Mizerska Lakomiak

    Katarzyna Mizerska Lakomiak

    Knedelki z owocami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liliana Pietrusiak

    Liliana Pietrusiak

    z muszelka slimaczkiem waszym przeysmaczkie kalamarnicami pyszne rzryja i puchnijcie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kostrzewa

    Katarzyna Kostrzewa

    jest pyszny i bardzo zdrowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Gabrysiak

    Sławomir Gabrysiak

    Ja serwuje dzisiaj omlety z kurkami i bobem. Bez zdjęcia niestety, ale wyobraźnię pewnie macie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Delfina Schprynger

    Delfina Schprynger

    ja w swoim menu na dziś na drugie danie mam kopytka w sosie, bitki wołowe i buraczki a na pierwsze danie zupa pomidorowa z ryżem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Sobasik

    Edward Sobasik

    Zraziłem się co do bobu po ostatniej konsumpcji a właściwie w trakcie kiedy odkryłem że bób nie jest "koszerny"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Drożdzik

    Marek Drożdzik

    Dziekuje serdecznie.Pozdrawiam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Marek, mamy wiele przepisów na potrawy bezmięsne, jeśli masz na coś ochotę zajrzyj tutaj :)https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/wegetariański

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Drożdzik

    Marek Drożdzik

    Czy nie mozna by doradzac przepisow bezmiesnych???

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Eskalopki wieprzowe podawane z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Eskalopki wieprzowe podawane z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Eskalopki wieprzowe podawane z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Eskalopki wieprzowe podawane z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Eskalopki wieprzowe podawane z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Eskalopki wieprzowe podawane z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Eskalopki wieprzowe podawane z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Eskalopki wieprzowe podawane z bobemEskalopki wieprzowe podawane z bobem

Eskalopki wieprzowe figurują w menu najlepszych restauracji. Od dziś mogą być także twoim daniem popisowym. Potrawa wcale nie jest trudna do przygotowania, więc nie musisz być szefem kuchni, żeby zachwycić domowników smacznym obiadem. Wykwintna szynka parmeńska w połączeniu z plastrami wieprzowiny, mozzarelli i bobu smakuje naprawdę wyjątkowo. W cieniutkie plasterki mięsa włóż ser i liść świeżej bazylii. Taką kieszonkę otocz szynką parmeńską. Smaż na patelni w towarzystwie szalotki i białego wina - podlewaj nim mięso stopniowo, dając czas na wyparowanie. Danie nim przeniknie i zostawi piękny aromat. Jako dodatek do eskalopek przygotuj bób smażony na boczku z dodatkiem świeżych, słodkich pomidorków. Danie wspaniale zaprezentuje się na talerzu i na pewno zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Smacznego!