Mortadela na obiad przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mortadela na obiad

Autor: kinia21148

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 kilogram

1 kilogram

2 gramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej olej na patelni. W tym czasie przygotuj 3 talerze i do jednego rozbij 2 jajka, do drugiego wsyp trochę mąki a do trzeciego trochę bułki tartej.

Krok 2

Pokrój mortadele na plasterki i obtocz w panierce tak jak kotleta - zamocz w jajkach, w mące i bułce tartej. Następnie nałóż na patelnię. Zrób tyle kotlecików, ile ci trzeba. Gotowe podaj na obiad.

Krok 3

Ja polecam podać mortadelę z mizerią i z ziemniakami. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mortadela na obiad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mortadela na obiad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mortadela na obiad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mortadela na obiad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mortadela na obiad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mortadela na obiad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mortadela na obiad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mortadela na obiad - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Klopsy w sosie koperkowym
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mortadela na obiadMortadela na obiad

Mortadela na obiad brzmi znajomo, szczególnie dla osób, które pamiętają jeszcze lata osiemdziesiąte. Wówczas była popularnym daniem, serwowanym nie tylko w porze lunchu, ale także na kolację. Dziś wędlina ta przeżywa swój renesans, warto więc przypomnieć dawne smaki, przygotowując obiad z mortadeli, smażonej w chrupiącej panierce. Współcześnie mortadelę spotkacie w menu wielu włoskich restauracji. Pochodzi wprost ze słonecznej Italii i do dziś jest tam produkowana według tradycyjnych receptur.

Dla kogo?

Mortadela smażona przypadnie do gustu miłośnikom dawnych smaków, a także znawcom kuchni włoskiej.

Na jaką okazję?

Mortadela idealnie sprawdzi się jako uzupełnienie codziennego menu obiadowego.

Czy wiesz, że?

Mortadela znana jest przede wszystkim w Lombardii i Emilii-Romanii. Wędlina ta produkowana jest do dziś, ze słoniny i mielonego mięsa. W sklepach spotkacie wiele jej odmian, doprawionych pomidorami czy orzeszkami.

Dla urozmaicenia:

Mortadela w panierce doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i mizerią. Danie możecie wzbogacić odrobiną ketchupu.