Mortadela na obiad przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mortadela na obiad

Autor: kinia21148

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 kilogram

1 kilogram

2 gramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej olej na patelni. W tym czasie przygotuj 3 talerze i do jednego rozbij 2 jajka, do drugiego wsyp trochę mąki a do trzeciego trochę bułki tartej.

Krok 2

Pokrój mortadele na plasterki i obtocz w panierce tak jak kotleta - zamocz w jajkach, w mące i bułce tartej. Następnie nałóż na patelnię. Zrób tyle kotlecików, ile ci trzeba. Gotowe podaj na obiad.

Krok 3

Ja polecam podać mortadelę z mizerią i z ziemniakami. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mortadela na obiad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mortadela na obiad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mortadela na obiad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mortadela na obiad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mortadela na obiad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mortadela na obiad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mortadela na obiad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mortadela na obiadMortadela na obiad

Mortadela na obiad brzmi znajomo, szczególnie dla osób, które pamiętają jeszcze lata osiemdziesiąte. Wówczas była popularnym daniem, serwowanym nie tylko w porze lunchu, ale także na kolację. Dziś wędlina ta przeżywa swój renesans, warto więc przypomnieć dawne smaki, przygotowując obiad z mortadeli, smażonej w chrupiącej panierce. Współcześnie mortadelę spotkacie w menu wielu włoskich restauracji. Pochodzi wprost ze słonecznej Italii i do dziś jest tam produkowana według tradycyjnych receptur.

Dla kogo?

Mortadela smażona przypadnie do gustu miłośnikom dawnych smaków, a także znawcom kuchni włoskiej.

Na jaką okazję?

Mortadela idealnie sprawdzi się jako uzupełnienie codziennego menu obiadowego.

Czy wiesz, że?

Mortadela znana jest przede wszystkim w Lombardii i Emilii-Romanii. Wędlina ta produkowana jest do dziś, ze słoniny i mielonego mięsa. W sklepach spotkacie wiele jej odmian, doprawionych pomidorami czy orzeszkami.

Dla urozmaicenia:

Mortadela w panierce doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i mizerią. Danie możecie wzbogacić odrobiną ketchupu.