
Składniki
50 gramów
1 kilogram
1 kilogram
2 gramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej olej na patelni. W tym czasie przygotuj 3 talerze i do jednego rozbij 2 jajka, do drugiego wsyp trochę mąki a do trzeciego trochę bułki tartej.
Krok 2
Pokrój mortadele na plasterki i obtocz w panierce tak jak kotleta - zamocz w jajkach, w mące i bułce tartej. Następnie nałóż na patelnię. Zrób tyle kotlecików, ile ci trzeba. Gotowe podaj na obiad.
Krok 3
Ja polecam podać mortadelę z mizerią i z ziemniakami. Smacznego :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mortadela na obiad
Mortadela na obiad brzmi znajomo, szczególnie dla osób, które pamiętają jeszcze lata osiemdziesiąte. Wówczas była popularnym daniem, serwowanym nie tylko w porze lunchu, ale także na kolację. Dziś wędlina ta przeżywa swój renesans, warto więc przypomnieć dawne smaki, przygotowując obiad z mortadeli, smażonej w chrupiącej panierce. Współcześnie mortadelę spotkacie w menu wielu włoskich restauracji. Pochodzi wprost ze słonecznej Italii i do dziś jest tam produkowana według tradycyjnych receptur.
Dla kogo?
Mortadela smażona przypadnie do gustu miłośnikom dawnych smaków, a także znawcom kuchni włoskiej.
Na jaką okazję?
Mortadela idealnie sprawdzi się jako uzupełnienie codziennego menu obiadowego.
Czy wiesz, że?
Mortadela znana jest przede wszystkim w Lombardii i Emilii-Romanii. Wędlina ta produkowana jest do dziś, ze słoniny i mielonego mięsa. W sklepach spotkacie wiele jej odmian, doprawionych pomidorami czy orzeszkami.
Dla urozmaicenia:
Mortadela w panierce doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i mizerią. Danie możecie wzbogacić odrobiną ketchupu.