Kotlet po kowalsku z serem i pieczarkami: schab | Przepisy.pl pixel

Kotlet po kowalsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
406 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

296 osób wydrukowało

Pobierz pdf

495 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 sztuki

500 gramów

2 sztuki

200 gramów

1 szklanka

1 pęczek

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety rozbij delikatnie, aby co najmniej dwukrotnie zwiększyły swoją średnicę.

Kotlet po kowalsku  - Krok 1

Krok 6

Następnie zapiecz całość przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z ziemniakami posypane natką pietruszki.

Kotlet po kowalsku  - Krok 6

Krok 5

Wystudzony sos z pieczarkami połącz ze startym na dużych oczkach żółtym serem. Masę serową nakładaj na każdego kotleta.

Kotlet po kowalsku  - Krok 5

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej płyn do pieczarek. Dokładnie wymieszaj i gotuj, aż płyn zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.

Kotlet po kowalsku  - Krok 4

Krok 3

Pieczarki pokrój w plasterki, cebule w piórka i następnie usmaż wszystko na pozostałym oleju.

Kotlet po kowalsku  - Krok 3

Krok 2

Każdego oprósz mąką i przyprawami i obsmaż na rumiany kolor w połowie oleju.

Kotlet po kowalsku  - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Jolanta Bałdys

    Jolanta Bałdys , 14.02.2016

    Bardzo sycaca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Rachwalik

    Ania Rachwalik , 18.05.2015

    pyszne: )

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlet po kowalsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlet po kowalsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlet po kowalsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlet po kowalsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlet po kowalsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlet po kowalsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlet po kowalsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlet po kowalsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kotlety jagnięce
czas przygotowania
200 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlet po kowalsku Kotlet po kowalsku

Kotlet po kowalsku z pewnością przypadnie do gustu fanom mięsnych potraw. Jest również świetną alternatywną dla klasycznych kotletów w panierce. Do jego przyrządzenia wykorzystaj schab. Rozbij go tłuczkiem, dzięki czemu stanie się miększy, i oprósz go mąką. Opcjonalnie dopraw mieszanką przypraw, np. pieprzem, gałką muszkatołową lub granulowanym czosnkiem. Jego smak doskonale podkreślą również pokrojone pieczarki i cebula. Kotlet po kowalsku przed pieczeniem podsmaż, aż zyska rumiany odcień. Ułóż na nim przygotowane dodatki. Danie smacznie dopełni sos przygotowany na bazie śmietany. Kiedy ostygnie, dodatkowo wmieszaj w niego starty żółty ser. Pod wpływem ciepła apetycznie zapiecze się on na kotlecie. Potrawę podawaj na ciepło z ugotowanymi i posypanymi posiekaną natką pietruszki młodymi ziemniakami, frytkami lub purée z zielonego groszku. Okaże się smaczna także w połączeniu z prostą sałatką na bazie świeżych, sezonowych warzyw i miksu sałat lub słodko-kwaśną surówką z białej kapusty. Sprawdź dokładny przepis na kotlety po kowalsku.