Kotlet po kowalsku z serem i pieczarkami: schab | Przepisy.pl pixel

Kotlet po kowalsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
404 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

291 osób wydrukowało

Pobierz pdf

491 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 sztuki

500 gramów

2 sztuki

200 gramów

1 szklanka

1 pęczek

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety rozbij delikatnie, aby co najmniej dwukrotnie zwiększyły swoją średnicę.

Kotlet po kowalsku  - Krok 1

Krok 6

Następnie zapiecz całość przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z ziemniakami posypane natką pietruszki.

Kotlet po kowalsku  - Krok 6

Krok 5

Wystudzony sos z pieczarkami połącz ze startym na dużych oczkach żółtym serem. Masę serową nakładaj na każdego kotleta.

Kotlet po kowalsku  - Krok 5

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej płyn do pieczarek. Dokładnie wymieszaj i gotuj, aż płyn zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.

Kotlet po kowalsku  - Krok 4

Krok 3

Pieczarki pokrój w plasterki, cebule w piórka i następnie usmaż wszystko na pozostałym oleju.

Kotlet po kowalsku  - Krok 3

Krok 2

Każdego oprósz mąką i przyprawami i obsmaż na rumiany kolor w połowie oleju.

Kotlet po kowalsku  - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Jolanta Bałdys

    Jolanta Bałdys , 14.02.2016

    Bardzo sycaca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Rachwalik

    Ania Rachwalik , 18.05.2015

    pyszne: )

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlet po kowalsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlet po kowalsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlet po kowalsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlet po kowalsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlet po kowalsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlet po kowalsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlet po kowalsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlet po kowalsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlet po kowalsku Kotlet po kowalsku

Kotlet po kowalsku z pewnością przypadnie do gustu fanom mięsnych potraw. Jest również świetną alternatywną dla klasycznych kotletów w panierce. Do jego przyrządzenia wykorzystaj schab. Rozbij go tłuczkiem, dzięki czemu stanie się miększy, i oprósz go mąką. Opcjonalnie dopraw mieszanką przypraw, np. pieprzem, gałką muszkatołową lub granulowanym czosnkiem. Jego smak doskonale podkreślą również pokrojone pieczarki i cebula. Kotlet po kowalsku przed pieczeniem podsmaż, aż zyska rumiany odcień. Ułóż na nim przygotowane dodatki. Danie smacznie dopełni sos przygotowany na bazie śmietany. Kiedy ostygnie, dodatkowo wmieszaj w niego starty żółty ser. Pod wpływem ciepła apetycznie zapiecze się on na kotlecie. Potrawę podawaj na ciepło z ugotowanymi i posypanymi posiekaną natką pietruszki młodymi ziemniakami, frytkami lub purée z zielonego groszku. Okaże się smaczna także w połączeniu z prostą sałatką na bazie świeżych, sezonowych warzyw i miksu sałat lub słodko-kwaśną surówką z białej kapusty. Sprawdź dokładny przepis na kotlety po kowalsku.