
Składniki
600 gramów
marynata:
4 łyżki
1 łyżka
pozostałe:
200 mililitrów
1 opakowanie
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz i energicznie wygnieć ręką.

Krok 2
Przygotuj marynatę: wymieszaj przyprawę Delikat Knorr z sokiem oraz skórką z cytryny, łyżką oliwy i natką pietruszki.

Krok 3
Natrzyj kawałki mięsa marynatą, włóż je do salaterki, a następnie szczelnie przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Krok 4
Następnie ułóż kotleciki na rozgrzanym grillu i piecz, skrapiając marynatą z salaterki zmieszaną z resztą oliwy.

Krok 5
Wymieszaj jogurt grecki z Sosem sałatkowym czosnkowym Knorr, po czym dopraw paroma kroplami soku z cytryny. Podawaj mięso razem z sosem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cielęcina w przyprawach
Cielęcina to mięso, które przypadnie do gustu każdemu podniebieniu – zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Najbardziej popularnym mięsem w naszym kraju jest kurczak. Na drugim miejscu plasuje się wieprzowina, natomiast cielęcina znalazła się niemal na szarym końcu. Jeśli taka kolejność panuje także na twoim stole, czas to zmienić. Kotleciki cielęce przyprawione aromatycznymi ziołami z wybornym sosem, to rozwiązanie idealne na obiad lub kolację. Grillowane mięso nie traci aromatu i naturalnego smaku, a zaprawione cytrynową marynatą zachowa soczystość. Dzięki temu danie będzie to miła odmianą od smażonych lub pieczonych potraw. Wzór rusztu odbity na mięsie bardzo estetycznie również wygląda na talerzy. Kotleciki cielęce na pewno staną się twoim daniem popisowym. Serwuj je z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.