Szybka sałatka na grilla z pomarańczami

- Krok 1Pomarańcze obierz i wykrój filet, przełóż na bok. Zbierz sok, który wyciekł. Sok pomieszaj z oliwą i sosem sałatkowym tworząc vinegret.
- Krok 2Z sałaty radicchio wytnij środek. Liście sałaty umyj w zimnej wodzie a następnie każdy z osobna wysusz.
- Krok 3Na dużym płaskim talerzu ułóż liście sałaty plastry pomarańczy. Sałatkę posyp cienko pokrojonymi krążkami z czerwonej cebuli.
- Krok 4Na wierzch ułóż tez pokrojony w kostkę ser camembert, uprażone na patelni orzeszki pinii pokrojone w cienkie paseczki listki bazylii. Sałatkę polej z wierzchu dresingiem.

Do sałatki idealnie pasują cienkie plastry szynki parmeńskiej. Jeśli nie lubisz radicchio możesz ją zastąpić inna swoja ulubiona sałatą. Orzeszki pinii z powodzeniem możesz zastąpić innymi pestkami np. dyni lub słonecznika.

Szybka sałatka na grilla z pomarańczami
Do mięsnych dań z grilla znakomicie będzie pasować słodko-pikantna sałatka z pomarańczami i serem camembert. Aby ją przyrządzić, najpierw obierz pomarańcze i za pomocą ostrego noża wykrój z nich filety, usuwając błonki. Opłucz w zimnej wodzie liście sałaty radicchio i dokładnie je osusz. Z powodzeniem wykorzystasz tu także sałatę rzymską lub lodową. Liście rozłóż starannie na dużym talerzu, a na wierzchu umieść kawałki pomarańczy. Czerwoną cebulę posiekaj w cienkie krążki i ułóż je na owocach. Pokrój w kostkę ser pleśniowy typu camembert i dodaj do sałatki. Wierzch posyp uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi, które możesz ewentualnie zastąpić pestkami słonecznika lub dyni. Do dekoracji użyj listków świeżej bazylii, pokrojonych w cienkie paseczki. Całość polej dressingiem, który przygotujesz z soku pomarańczowego, oliwy z oliwek i błyskawicznego sosu francuskiego w proszku. Mamy nadzieję, że przygotowywanie apetycznych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.