Szybka sałatka na grilla z pomarańczami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

129 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 pęczek

1 opakowanie

100 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańcze obierz i wykrój filet, przełóż na bok. Zbierz sok, który wyciekł. Sok pomieszaj z oliwą i sosem sałatkowym tworząc vinegret.

Szybka sałatka na grilla z pomarańczami - Krok 1

Krok 2

Z sałaty radicchio wytnij środek. Liście sałaty umyj w zimnej wodzie a następnie każdy z osobna wysusz.

Szybka sałatka na grilla z pomarańczami - Krok 2

Krok 3

Na dużym płaskim talerzu ułóż liście sałaty plastry pomarańczy. Sałatkę posyp cienko pokrojonymi krążkami z czerwonej cebuli.

Szybka sałatka na grilla z pomarańczami - Krok 3

Krok 4

Na wierzch ułóż tez pokrojony w kostkę ser camembert, uprażone na patelni orzeszki pinii pokrojone w cienkie paseczki listki bazylii. Sałatkę polej z wierzchu dresingiem.

Szybka sałatka na grilla z pomarańczami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki idealnie pasują cienkie plastry szynki parmeńskiej. Jeśli nie lubisz radicchio możesz ją zastąpić inna swoja ulubiona sałatą. Orzeszki pinii z powodzeniem możesz zastąpić innymi pestkami np. dyni lub słonecznika.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka sałatka na grilla z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka sałatka na grilla z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka sałatka na grilla z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka sałatka na grilla z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka sałatka na grilla z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka sałatka na grilla z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka sałatka na grilla z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka sałatka na grilla z pomarańczamiSzybka sałatka na grilla z pomarańczami

Do mięsnych dań z grilla znakomicie będzie pasować słodko-pikantna sałatka z pomarańczami i serem camembert. Aby ją przyrządzić, najpierw obierz pomarańcze i za pomocą ostrego noża wykrój z nich filety, usuwając błonki. Opłucz w zimnej wodzie liście sałaty radicchio i dokładnie je osusz. Z powodzeniem wykorzystasz tu także sałatę rzymską lub lodową. Liście rozłóż starannie na dużym talerzu, a na wierzchu umieść kawałki pomarańczy. Czerwoną cebulę posiekaj w cienkie krążki i ułóż je na owocach. Pokrój w kostkę ser pleśniowy typu camembert i dodaj do sałatki. Wierzch posyp uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi, które możesz ewentualnie zastąpić pestkami słonecznika lub dyni. Do dekoracji użyj listków świeżej bazylii, pokrojonych w cienkie paseczki. Całość polej dressingiem, który przygotujesz z soku pomarańczowego, oliwy z oliwek i błyskawicznego sosu francuskiego w proszku. Mamy nadzieję, że przygotowywanie apetycznych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.