Szybka sałatka na grilla z pomarańczami
średnie
131 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 pęczek
1 opakowanie
100 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańcze obierz i wykrój filet, przełóż na bok. Zbierz sok, który wyciekł. Sok pomieszaj z oliwą i sosem sałatkowym tworząc vinegret.

Krok 2
Z sałaty radicchio wytnij środek. Liście sałaty umyj w zimnej wodzie a następnie każdy z osobna wysusz.

Krok 3
Na dużym płaskim talerzu ułóż liście sałaty plastry pomarańczy. Sałatkę posyp cienko pokrojonymi krążkami z czerwonej cebuli.

Krok 4
Na wierzch ułóż tez pokrojony w kostkę ser camembert, uprażone na patelni orzeszki pinii pokrojone w cienkie paseczki listki bazylii. Sałatkę polej z wierzchu dresingiem.


Dobra rada:
Do sałatki idealnie pasują cienkie plastry szynki parmeńskiej. Jeśli nie lubisz radicchio możesz ją zastąpić inna swoja ulubiona sałatą. Orzeszki pinii z powodzeniem możesz zastąpić innymi pestkami np. dyni lub słonecznika.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybka sałatka na grilla z pomarańczami
Do mięsnych dań z grilla znakomicie będzie pasować słodko-pikantna sałatka z pomarańczami i serem camembert. Aby ją przyrządzić, najpierw obierz pomarańcze i za pomocą ostrego noża wykrój z nich filety, usuwając błonki. Opłucz w zimnej wodzie liście sałaty radicchio i dokładnie je osusz. Z powodzeniem wykorzystasz tu także sałatę rzymską lub lodową. Liście rozłóż starannie na dużym talerzu, a na wierzchu umieść kawałki pomarańczy. Czerwoną cebulę posiekaj w cienkie krążki i ułóż je na owocach. Pokrój w kostkę ser pleśniowy typu camembert i dodaj do sałatki. Wierzch posyp uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi, które możesz ewentualnie zastąpić pestkami słonecznika lub dyni. Do dekoracji użyj listków świeżej bazylii, pokrojonych w cienkie paseczki. Całość polej dressingiem, który przygotujesz z soku pomarańczowego, oliwy z oliwek i błyskawicznego sosu francuskiego w proszku. Mamy nadzieję, że przygotowywanie apetycznych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.