Szybka sałatka na grilla z pomarańczami
średnie
111 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 pęczek
1 opakowanie
100 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańcze obierz i wykrój filet, przełóż na bok. Zbierz sok, który wyciekł. Sok pomieszaj z oliwą i sosem sałatkowym tworząc vinegret.
Krok 2
Z sałaty radicchio wytnij środek. Liście sałaty umyj w zimnej wodzie a następnie każdy z osobna wysusz.
Krok 3
Na dużym płaskim talerzu ułóż liście sałaty plastry pomarańczy. Sałatkę posyp cienko pokrojonymi krążkami z czerwonej cebuli.
Krok 4
Na wierzch ułóż tez pokrojony w kostkę ser camembert, uprażone na patelni orzeszki pinii pokrojone w cienkie paseczki listki bazylii. Sałatkę polej z wierzchu dresingiem.
Dobra rada:
Do sałatki idealnie pasują cienkie plastry szynki parmeńskiej. Jeśli nie lubisz radicchio możesz ją zastąpić inna swoja ulubiona sałatą. Orzeszki pinii z powodzeniem możesz zastąpić innymi pestkami np. dyni lub słonecznika.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos sałatkowy francuski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuŚwieże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybka sałatka na grilla z pomarańczami
Do mięsnych dań z grilla znakomicie będzie pasować słodko-pikantna sałatka z pomarańczami i serem camembert. Aby ją przyrządzić, najpierw obierz pomarańcze i za pomocą ostrego noża wykrój z nich filety, usuwając błonki. Opłucz w zimnej wodzie liście sałaty radicchio i dokładnie je osusz. Z powodzeniem wykorzystasz tu także sałatę rzymską lub lodową. Liście rozłóż starannie na dużym talerzu, a na wierzchu umieść kawałki pomarańczy. Czerwoną cebulę posiekaj w cienkie krążki i ułóż je na owocach. Pokrój w kostkę ser pleśniowy typu camembert i dodaj do sałatki. Wierzch posyp uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi, które możesz ewentualnie zastąpić pestkami słonecznika lub dyni. Do dekoracji użyj listków świeżej bazylii, pokrojonych w cienkie paseczki. Całość polej dressingiem, który przygotujesz z soku pomarańczowego, oliwy z oliwek i błyskawicznego sosu francuskiego w proszku. Mamy nadzieję, że przygotowywanie apetycznych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.