Kolorowa sałatka zamiast obiadu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowa sałatka zamiast obiadu

Autor: nauka_smakow

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

300 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ulubiony makaron ugotuj al dente. Pierś z kurczaka pokrój w paski i posyp przyprawą do kurczaka Knorr. Krótko podsmaż. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki,

Krok 2

Cebulę pokrój w półksiężyce i posyp kurkumą i szczyptą soli. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z ze słoiczka po suszonych pomidorach i podsmaż cebulkę. Zdejmij z patelni i wraz z kurczakiem dodaj do makaronu.

Krok 3

Na patelni rozgrzej ponownie drugą łyżke oliwy i krótko podskaż marchewkę posypując ją szczyptą cukru. Cukier na marchewce powinnien się zkarmelizować. Do miseczki z makaronem, kurczakiem i cebulą, dodaj marchewkę i suszone pomidory. Wszystko wymieszaj, możesz skropić jeszcze oliwą ze słoika. Posyp świerzym koperkiem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowa sałatka zamiast obiadu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowa sałatka zamiast obiadu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowa sałatka zamiast obiadu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowa sałatka zamiast obiadu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowa sałatka zamiast obiadu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowa sałatka zamiast obiadu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowa sałatka zamiast obiadu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowa sałatka zamiast obiadu  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowa sałatka zamiast obiadu Kolorowa sałatka zamiast obiadu

Sałatka to danie często przygotowywane i lubiane, ponieważ doskonale sprawdza się jako posiłek o każdej porze dnia. Jemy ją równie chętnie na kolację, jak i na obiad czy przekąskę między posiłkami. Jako danie główne serwuj ją z ciepłym dodatkiem, na przykład podsmażonymi kawałkami kurczaka, grzankami i gotowanymi warzywami. Do przygotowania dania wybierz makaron, który lubisz najbardziej, ale pamiętaj, że estetyka dania jest równie ważna, co smak. Postaw więc na niekonwencjonalne kształty i zamiast świderków czy penne, podaj np. muszelki lub kokardki. Dobór składników do sałatki zależy wyłącznie od Twoich upodobań – jeśli oprócz pomidorów chcesz, żeby znalazła się w niej papryka – dorzuć kilka kawałków czerwonej i żółtej (dla urozmaicenia kolorów). Na pewno po wymieszaniu z resztą składników świetnie wkomponuje się w całość. Koniecznie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Warto także dorzucić odrobinę ziół. Bardzo ważnym składnikiem każdej sałatki jest także dressing – przyrządź taki, który będzie pasował do reszty składników.