Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
27 osób zapisało

Składniki
500 gramów
100 gramów
320 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżka
3 łyżki
100 gramów
5 sztuk
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Pomidorki pokrój na pół i ułóż skórką do dołu na blaszce z piekarnika. Skrop oliwą i włóż do pieca na ok 45 minut.
Krok 2
W między czasie ugotuj soczewicę zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.
Krok 3
Cebulkę pokrój w paseczki, truskawki na ćwiartki, a szpinak umyj i osusz. Orzechy posiekaj.
Krok 4
W oddzielnej misce połącz oliwę, ocet balsamiczny i sos sałatkowy Knorr.
Krok 5
Teraz wymieszaj bardzo delikatnie soczewicę, szpinak, cebulę, truskawki i podsuszone pomidorki. Połóż na talerzu i skrop przygotowanym sosem. Posyp serem, orzechami i porwanymi listkami bazylii.

Dobra rada:
Truskawki możesz zastąpić np. melonem lub malinami.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą
Oto przystawka, która nie ma sobie równych. Znajdziecie w niej zarówno świeże warzywa, soczyste truskawki, jak i modną soczewicę. Czego chcieć więcej? Do wykończenia potrawy w przepisie na sałatkę truskawkowo-szpinakową z serem feta potrzeba już tylko dressingu, który wszystkie produkty połączy w harmonijną całość. Jak poradzić sobie z urodzajem składników? Podpowiadamy!
Dla kogo?
Niejeden smakosz miał już okazję przekonać się, że słodkie owoce potrafią znakomicie podkreślić smak warzyw. Jeszcze komuś wydaje się to zbyt wymyślnym i dziwacznym zestawieniem? Sałatka z truskawkami, szpinakiem, pomidorami i soczewicą pomoże w szybkiej zmianie zdania.
Na jaką okazję?
Nie mieszajcie jej zbyt długo, bo zachowała swój apetyczny wygląd. Sałatka ze szpinakiem i truskawkami idealnie nadaje się na każde przyjęcie, podczas którego chcecie zaimponować gościom.
Czy wiesz, że?
Truskawki na tle innych owoców wyróżniają się tym, że jako jedyne mają nasiona na zewnątrz, a nie schowane pod warstwą miąższu.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie możecie przekonać się do szpinaku, do sałatki z truskawkami i serem feta pasować będzie rukola.