Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

320 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

3 łyżki

100 gramów

5 sztuk

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Pomidorki pokrój na pół i ułóż skórką do dołu na blaszce z piekarnika. Skrop oliwą i włóż do pieca na ok 45 minut.

Krok 2

W między czasie ugotuj soczewicę zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.

Krok 3

Cebulkę pokrój w paseczki, truskawki na ćwiartki, a szpinak umyj i osusz. Orzechy posiekaj.

Krok 4

W oddzielnej misce połącz oliwę, ocet balsamiczny i sos sałatkowy Knorr.

Krok 5

Teraz wymieszaj bardzo delikatnie soczewicę, szpinak, cebulę, truskawki i podsuszone pomidorki. Połóż na talerzu i skrop przygotowanym sosem. Posyp serem, orzechami i porwanymi listkami bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Truskawki możesz zastąpić np. melonem lub malinami.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetąSałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą

Oto przystawka, która nie ma sobie równych. Znajdziecie w niej zarówno świeże warzywa, soczyste truskawki, jak i modną soczewicę. Czego chcieć więcej? Do wykończenia potrawy w przepisie na sałatkę truskawkowo-szpinakową z serem feta potrzeba już tylko dressingu, który wszystkie produkty połączy w harmonijną całość. Jak poradzić sobie z urodzajem składników? Podpowiadamy! 

Dla kogo?

Niejeden smakosz miał już okazję przekonać się, że słodkie owoce potrafią znakomicie podkreślić smak warzyw. Jeszcze komuś wydaje się to zbyt wymyślnym i dziwacznym zestawieniem? Sałatka z truskawkami, szpinakiem, pomidorami i soczewicą pomoże w szybkiej zmianie zdania.

Na jaką okazję?

Nie mieszajcie jej zbyt długo, bo zachowała swój apetyczny wygląd. Sałatka ze szpinakiem i truskawkami idealnie nadaje się na każde przyjęcie, podczas którego chcecie zaimponować gościom.

Czy wiesz, że?

Truskawki na tle innych owoców wyróżniają się tym, że jako jedyne mają nasiona na zewnątrz, a nie schowane pod warstwą miąższu.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie możecie przekonać się do szpinaku, do sałatki z truskawkami i serem feta pasować będzie rukola.