Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
Składniki
500 gramów
100 gramów
320 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżka
3 łyżki
100 gramów
5 sztuk
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Pomidorki pokrój na pół i ułóż skórką do dołu na blaszce z piekarnika. Skrop oliwą i włóż do pieca na ok 45 minut.
Krok 2
W między czasie ugotuj soczewicę zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.
Krok 3
Cebulkę pokrój w paseczki, truskawki na ćwiartki, a szpinak umyj i osusz. Orzechy posiekaj.
Krok 4
W oddzielnej misce połącz oliwę, ocet balsamiczny i sos sałatkowy Knorr.
Krok 5
Teraz wymieszaj bardzo delikatnie soczewicę, szpinak, cebulę, truskawki i podsuszone pomidorki. Połóż na talerzu i skrop przygotowanym sosem. Posyp serem, orzechami i porwanymi listkami bazylii.
Dobra rada:
Truskawki możesz zastąpić np. melonem lub malinami.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą
Oto przystawka, która nie ma sobie równych. Znajdziecie w niej zarówno świeże warzywa, soczyste truskawki, jak i modną soczewicę. Czego chcieć więcej? Do wykończenia potrawy w przepisie na sałatkę truskawkowo-szpinakową z serem feta potrzeba już tylko dressingu, który wszystkie produkty połączy w harmonijną całość. Jak poradzić sobie z urodzajem składników? Podpowiadamy!
Dla kogo?
Niejeden smakosz miał już okazję przekonać się, że słodkie owoce potrafią znakomicie podkreślić smak warzyw. Jeszcze komuś wydaje się to zbyt wymyślnym i dziwacznym zestawieniem? Sałatka z truskawkami, szpinakiem, pomidorami i soczewicą pomoże w szybkiej zmianie zdania.
Na jaką okazję?
Nie mieszajcie jej zbyt długo, bo zachowała swój apetyczny wygląd. Sałatka ze szpinakiem i truskawkami idealnie nadaje się na każde przyjęcie, podczas którego chcecie zaimponować gościom.
Czy wiesz, że?
Truskawki na tle innych owoców wyróżniają się tym, że jako jedyne mają nasiona na zewnątrz, a nie schowane pod warstwą miąższu.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie możecie przekonać się do szpinaku, do sałatki z truskawkami i serem feta pasować będzie rukola.