Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

320 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

3 łyżki

100 gramów

5 sztuk

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Pomidorki pokrój na pół i ułóż skórką do dołu na blaszce z piekarnika. Skrop oliwą i włóż do pieca na ok 45 minut.

Krok 2

W między czasie ugotuj soczewicę zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.

Krok 3

Cebulkę pokrój w paseczki, truskawki na ćwiartki, a szpinak umyj i osusz. Orzechy posiekaj.

Krok 4

W oddzielnej misce połącz oliwę, ocet balsamiczny i sos sałatkowy Knorr.

Krok 5

Teraz wymieszaj bardzo delikatnie soczewicę, szpinak, cebulę, truskawki i podsuszone pomidorki. Połóż na talerzu i skrop przygotowanym sosem. Posyp serem, orzechami i porwanymi listkami bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Truskawki możesz zastąpić np. melonem lub malinami.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ze szpinaku z truskawkami i fetąSałatka ze szpinaku z truskawkami i fetą

Oto przystawka, która nie ma sobie równych. Znajdziecie w niej zarówno świeże warzywa, soczyste truskawki, jak i modną soczewicę. Czego chcieć więcej? Do wykończenia potrawy w przepisie na sałatkę truskawkowo-szpinakową z serem feta potrzeba już tylko dressingu, który wszystkie produkty połączy w harmonijną całość. Jak poradzić sobie z urodzajem składników? Podpowiadamy! 

Dla kogo?

Niejeden smakosz miał już okazję przekonać się, że słodkie owoce potrafią znakomicie podkreślić smak warzyw. Jeszcze komuś wydaje się to zbyt wymyślnym i dziwacznym zestawieniem? Sałatka z truskawkami, szpinakiem, pomidorami i soczewicą pomoże w szybkiej zmianie zdania.

Na jaką okazję?

Nie mieszajcie jej zbyt długo, bo zachowała swój apetyczny wygląd. Sałatka ze szpinakiem i truskawkami idealnie nadaje się na każde przyjęcie, podczas którego chcecie zaimponować gościom.

Czy wiesz, że?

Truskawki na tle innych owoców wyróżniają się tym, że jako jedyne mają nasiona na zewnątrz, a nie schowane pod warstwą miąższu.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie możecie przekonać się do szpinaku, do sałatki z truskawkami i serem feta pasować będzie rukola.