Sałatka z komosy z śliwką i jarmużem
NOWY PRZEPIS
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
100 gramów
1 sztuka
240 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
80 gramów
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 180 stopni. Zagotuj 400ml wody i rozpuść kostkę Knorr.
Krok 2
Pora umyj i pokrój w paseczki. Cykorię podziel na podziel na mniejsze listki. Liście jarmużu umyj i osusz.
Krok 3
W przygotowanym bulionie gotuj komosę przez ok 10 minut. Odcedź fasolę i dodaj do komosy. Gotuj kolejne 5 minut. Następnie wszystko odcedź.
Krok 4
Cykorie oraz pora umieść na blaszce z piekarnika. Skrop oliwą i piecz przez 10 minut.
Krok 5
Dodaj listki pora, skrop ponownie oliwą i piecz aż jarmuż zrobi się chrupiący.
Krok 6
Śliwki przekrój na pół, wyjmij pestkę i pokrój na plastry. Teraz w dużej misce wymieszaj wszystkie składni. Śliwki, pieczone warzywa, 2-3 łyżki oliwy, melasę oraz ugotowaną komosę z fasolką. Wyciśnij sok z cytryny do sałatki i podawaj.

Dobra rada:
Przepis możesz również użyć z inną komosa lub nawet zastąpić ją kaszą jaglaną, bulgurem lub pęczakiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z komosy z śliwką i jarmużem
Pieczone warzywa połączone z komosą ryżową oraz słodki akcent w postaci świeżych śliwek i melasy – to nasz sprawdzony sposób na niebanalną sałatkę, która zaimponuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Zobacz, jak przygotować krok po kroku sałatkę ze śliwką, jarmużem i komosą ryżową, by móc cieszyć się nietuzinkowym rezultatem.
Dla kogo?
Dla kucharzy, którzy nie boją się łączyć na jednym talerzu słodkich i słonych produktów. Choć sałatce z komosy ze śliwką i jarmużem daleko do deseru, odrobina słodyczy sprawia, że z tym smakiem niewiele może się równać.
Na jaką okazję?
Sałatkę z komosy ryżowej ze śliwką i jarmużem możesz potraktować jako dobry sposób na poradzenie sobie z burczącym brzuchem w środku dnia. Sprawdzi się jako lunch do pracy albo na uczelnię. Nie jesteś skazany wyłącznie na suche kanapki.
Czy wiesz, że?
Jarmuż to warzywo, które bardzo dobrze znosi obróbkę termiczną, zwłaszcza pieczenie. W wolnej chwili możesz przygotować z niego chipsy w niecodziennym wydaniu.
Dla urozmaicenia:
Pestki granatu z przepisu na sałatkę z komosą, śliwką i jarmużem to kolejny owocowy składnik, które doskonale nadaje się do wytrawnych sałatek.