Składniki
100 gramów
1 sztuka
240 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
80 gramów
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 180 stopni. Zagotuj 400ml wody i rozpuść kostkę Knorr.
Krok 2
Pora umyj i pokrój w paseczki. Cykorię podziel na podziel na mniejsze listki. Liście jarmużu umyj i osusz.
Krok 3
W przygotowanym bulionie gotuj komosę przez ok 10 minut. Odcedź fasolę i dodaj do komosy. Gotuj kolejne 5 minut. Następnie wszystko odcedź.
Krok 4
Cykorie oraz pora umieść na blaszce z piekarnika. Skrop oliwą i piecz przez 10 minut.
Krok 5
Dodaj listki pora, skrop ponownie oliwą i piecz aż jarmuż zrobi się chrupiący.
Krok 6
Śliwki przekrój na pół, wyjmij pestkę i pokrój na plastry. Teraz w dużej misce wymieszaj wszystkie składni. Śliwki, pieczone warzywa, 2-3 łyżki oliwy, melasę oraz ugotowaną komosę z fasolką. Wyciśnij sok z cytryny do sałatki i podawaj.
Dobra rada:
Przepis możesz również użyć z inną komosa lub nawet zastąpić ją kaszą jaglaną, bulgurem lub pęczakiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z komosy z śliwką i jarmużem
Pieczone warzywa połączone z komosą ryżową oraz słodki akcent w postaci świeżych śliwek i melasy – to nasz sprawdzony sposób na niebanalną sałatkę, która zaimponuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Zobacz, jak przygotować krok po kroku sałatkę ze śliwką, jarmużem i komosą ryżową, by móc cieszyć się nietuzinkowym rezultatem.
Dla kogo?
Dla kucharzy, którzy nie boją się łączyć na jednym talerzu słodkich i słonych produktów. Choć sałatce z komosy ze śliwką i jarmużem daleko do deseru, odrobina słodyczy sprawia, że z tym smakiem niewiele może się równać.
Na jaką okazję?
Sałatkę z komosy ryżowej ze śliwką i jarmużem możesz potraktować jako dobry sposób na poradzenie sobie z burczącym brzuchem w środku dnia. Sprawdzi się jako lunch do pracy albo na uczelnię. Nie jesteś skazany wyłącznie na suche kanapki.
Czy wiesz, że?
Jarmuż to warzywo, które bardzo dobrze znosi obróbkę termiczną, zwłaszcza pieczenie. W wolnej chwili możesz przygotować z niego chipsy w niecodziennym wydaniu.
Dla urozmaicenia:
Pestki granatu z przepisu na sałatkę z komosą, śliwką i jarmużem to kolejny owocowy składnik, które doskonale nadaje się do wytrawnych sałatek.