Pieczony bakłażan przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony bakłażan

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

75 gramów

6 łyżek

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ponakłuwaj bakłażana, skrop oliwą, posyp solą i piecz przez 30 minut.

Krok 2

W tym czasie rozpuść masło na patelni i wsyp zawartość opakowania Fix Knorr. Dodaj harissę i podsmaż całość ok 1 minuty. Wlej 200 ml wody, wymiesza i zagotuj aż powstanie sos

Krok 3

Po upieczeniu przetnij ostrożnie bakłażana na pół.

Krok 4

Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Polej bakłażana sosem jogurtowym i następnie sosem z harissą. Posyp sezamem i listkami kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania możesz dodać mięso mielone przygotowując je wcześniej podobnie jak przygotowuje się sos bolognese

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ravioli w pomidorach
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony bakłażan Pieczony bakłażan

Bakłażan, nazywany też oberżyną, nie jest w polskiej kuchni tak popularny, jak chociażby cukinia, ale warto to zmienić. Potrzebujesz solidnego argumentu, by się o tym przekonać? Oto przepis na pieczonego bakłażana, który sprawi, że już nigdy nie zwątpisz w kulinarny potencjał tego niedocenianego warzywa.

Dla kogo?

Dania z piekarnika należą do twoich ulubionych? Wśród przepisów na liczne zapiekanki nie powinno zabraknąć naszego sposobu na pieczonego bakłażana. Wegetariański rarytas posmakuje także wiernym wielbicielom mięs.

Na jaką okazję?

Co powiesz na to, by sprawić niespodziankę znajomym, którzy wpadną do ciebie w porze późnego obiadu albo kolacji? Nie serwuj im po raz kolejny leczo albo spaghetti. Te potrawy wszyscy już znają – zamiast tego podaj pieczonego bakłażana!

Czy wiesz, że?

Nie pomijaj etapu nakłuwania bakłażana przed upieczeniem. Trwa to tylko moment, ale zapobiegnie pękaniu warzywa podczas obróbki termicznej.

Dla urozmaicenia:

Bakłażana z piekarnika możesz przekroić na pół i wypełnić warzywnym farszem. W takim wydaniu też prezentuje się fantastycznie.