Pieczony bakłażan przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony bakłażan

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

75 gramów

6 łyżek

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ponakłuwaj bakłażana, skrop oliwą, posyp solą i piecz przez 30 minut.

Krok 2

W tym czasie rozpuść masło na patelni i wsyp zawartość opakowania Fix Knorr. Dodaj harissę i podsmaż całość ok 1 minuty. Wlej 200 ml wody, wymiesza i zagotuj aż powstanie sos

Krok 3

Po upieczeniu przetnij ostrożnie bakłażana na pół.

Krok 4

Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Polej bakłażana sosem jogurtowym i następnie sosem z harissą. Posyp sezamem i listkami kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania możesz dodać mięso mielone przygotowując je wcześniej podobnie jak przygotowuje się sos bolognese

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony bakłażan Pieczony bakłażan

Bakłażan, nazywany też oberżyną, nie jest w polskiej kuchni tak popularny, jak chociażby cukinia, ale warto to zmienić. Potrzebujesz solidnego argumentu, by się o tym przekonać? Oto przepis na pieczonego bakłażana, który sprawi, że już nigdy nie zwątpisz w kulinarny potencjał tego niedocenianego warzywa.

Dla kogo?

Dania z piekarnika należą do twoich ulubionych? Wśród przepisów na liczne zapiekanki nie powinno zabraknąć naszego sposobu na pieczonego bakłażana. Wegetariański rarytas posmakuje także wiernym wielbicielom mięs.

Na jaką okazję?

Co powiesz na to, by sprawić niespodziankę znajomym, którzy wpadną do ciebie w porze późnego obiadu albo kolacji? Nie serwuj im po raz kolejny leczo albo spaghetti. Te potrawy wszyscy już znają – zamiast tego podaj pieczonego bakłażana!

Czy wiesz, że?

Nie pomijaj etapu nakłuwania bakłażana przed upieczeniem. Trwa to tylko moment, ale zapobiegnie pękaniu warzywa podczas obróbki termicznej.

Dla urozmaicenia:

Bakłażana z piekarnika możesz przekroić na pół i wypełnić warzywnym farszem. W takim wydaniu też prezentuje się fantastycznie.