Pieczony bakłażan przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony bakłażan

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

75 gramów

6 łyżek

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ponakłuwaj bakłażana, skrop oliwą, posyp solą i piecz przez 30 minut.

Krok 2

W tym czasie rozpuść masło na patelni i wsyp zawartość opakowania Fix Knorr. Dodaj harissę i podsmaż całość ok 1 minuty. Wlej 200 ml wody, wymiesza i zagotuj aż powstanie sos

Krok 3

Po upieczeniu przetnij ostrożnie bakłażana na pół.

Krok 4

Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Polej bakłażana sosem jogurtowym i następnie sosem z harissą. Posyp sezamem i listkami kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania możesz dodać mięso mielone przygotowując je wcześniej podobnie jak przygotowuje się sos bolognese

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony bakłażan  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony bakłażan Pieczony bakłażan

Bakłażan, nazywany też oberżyną, nie jest w polskiej kuchni tak popularny, jak chociażby cukinia, ale warto to zmienić. Potrzebujesz solidnego argumentu, by się o tym przekonać? Oto przepis na pieczonego bakłażana, który sprawi, że już nigdy nie zwątpisz w kulinarny potencjał tego niedocenianego warzywa.

Dla kogo?

Dania z piekarnika należą do twoich ulubionych? Wśród przepisów na liczne zapiekanki nie powinno zabraknąć naszego sposobu na pieczonego bakłażana. Wegetariański rarytas posmakuje także wiernym wielbicielom mięs.

Na jaką okazję?

Co powiesz na to, by sprawić niespodziankę znajomym, którzy wpadną do ciebie w porze późnego obiadu albo kolacji? Nie serwuj im po raz kolejny leczo albo spaghetti. Te potrawy wszyscy już znają – zamiast tego podaj pieczonego bakłażana!

Czy wiesz, że?

Nie pomijaj etapu nakłuwania bakłażana przed upieczeniem. Trwa to tylko moment, ale zapobiegnie pękaniu warzywa podczas obróbki termicznej.

Dla urozmaicenia:

Bakłażana z piekarnika możesz przekroić na pół i wypełnić warzywnym farszem. W takim wydaniu też prezentuje się fantastycznie.