Pieczony kalafior z curry i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kalafior z curry i warzywami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

1 łyżka

80 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Kostkę Knorr wymieszaj z olejem tak aby powstała pasta. Kalafiora podziel na nie co większe różyczki. Odłóż listki. Pastą nasmaruj kawałki kalafiora. Piecz przez 10 minut.

Krok 2

Po 10 minutach pieczenia dodaj do kalafiora listki, odcedzoną ciecierzycę i przyprawę curry. Lekko wymieszaj i kontynuuj pieczenie przez kolejne 12-15 minut.

Krok 3

Szpinak umyj i osusz. Upieczone warzywa wyjmij z pieca. Dodaj listki szpinaku i lekko wymieszaj.

Krok 4

Teraz wyciśnij sok z cytryny. Listki kolendry lekko posiekaj. Wymieszaj z olejem robiąc dressing. Polej sosem upieczone warzywa i od razu podawaj z jogurtem na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu jogurtowego możesz dodać czosnek, przyprawy i świeże zioła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kalafior z curry i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kalafior z curry i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kalafior z curry i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kalafior z curry i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kalafior z curry i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kalafior z curry i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kalafior z curry i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kalafior z curry i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kalafior z curry i warzywami Pieczony kalafior z curry i warzywami

Wobec kalafiora nie można przejść obojętnie. Warzywo albo się kocha, albo nienawidzi. Uważamy jednak, że sceptyczne podejście do kalafiora może wynikać z nie najlepszych doświadczeń kulinarnych. Idziemy o zakład, że po skosztowaniu pieczonego kalafiora z curry i warzywami każdy entuzjastycznie poprosi o dokładkę.

Dla kogo?

Niechętnie próbujesz nowych smaków, ponieważ posiadasz listę swoich ulubionych produktów, z którymi w kuchni czujesz się bezpiecznie? Pomyśl więc, ile smakołyków cię omija! Rozszerzanie swojego repertuaru kulinarnego rozpocznij od zapiekanego kalafiora z curry i warzywami.

Na jaką okazję?

Oto pyszny sposób na przygotowanie gorącego obiadu w wersji wegetariańskiej. Nie zawsze na stołach muszą dominować kotlety! Aromatyczne curry z pieczonym kalafiorem sprawi, że gorąca kolacja poprawi ci humor na koniec męczącego dnia.

Czy wiesz, że?

Jeśli przed pieczeniem podzielisz kalafiora na drobniejsze kawałki, uzyskasz przekąskę idealną na imprezy albo seans w kinie domowym.

Dla urozmaicenia:

Plasterki marchewki świetnie odnajdą się wśród warzyw i strączków, które umieścisz w piekarniku razem z kalafiorem z curry.