
Składniki
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 puszka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść i umyj kalafiora. Oderwij liście i podetnij głąb tak aby kalafior stał prosto. W dużym garnku zagotuj wystarczając ilość wody do zanurzenia kalafiora. Gotuj go 5 minut.
Krok 2
Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Podobnie pokrój cebulę. Batata obierz i również pokrój w kostkę. Warzywa skrop oliwą i dopraw 1 łyżką przyprawy Knorr. Umieść wszystko w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3
Zrób miejsce na środku i połóż kalafiora. Ketchup wymieszaj z przyprawą Knorr oraz 2 łyżkami wody. Tak przygotowaną glazurą posmaruj dokładnie kalafiora.
Krok 4
Wszystko piecz przez 35 minut w 200 stopniach. Kalafiora smaruj glazurą co ok 10 minut.

Dobra rada:
Podawaj z kuskus lub ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony kalafior
Nazwa potrawy może być nieco zwodnicza. Co prawda pieczony kalafior gra w niej pierwsze skrzypce, ale przyrządzony zostanie w równie smakowitym towarzystwie. W naczyniu żaroodpornym umieścisz także batat, ciecierzycę, paprykę i czerwoną cebulę, a wszystko zwieńczysz kuszącą wytrawną glazurą. Aż ślinka cieknie na samą myśl!
Dla kogo?
Przepis na pieczonego kalafiora dedykujemy wszystkim miłośnikom warzyw podawanych na ciepło. Kompozycja jest nie tylko smaczna, ale też wyjątkowo barwna, więc danie zapewni doznania na najwyższym poziomie zarówno kubkom smakowym, jak i oczom!
Na jaką okazję?
Pieczony kalafior i inne warzywa zjesz bez żadnych dodatków. Możesz podać do nich ryż lub kaszę, dzięki czemu zyskasz bardziej treściwy posiłek. Taki poczęstunek zaproponuj gościom, którzy wpadli w odwiedziny wieczorową porą. Nie jesteście skazani na zamawianie pizzy!
Czy wiesz, że?
Kalafior to wyjątkowo uniwersalne warzywo. Przygotować z niego można nawet nietuzinkowy spód do pizzy.
Dla urozmaicenia:
Pieczony kalafior, bataty i paprykę możesz przygotować w podobny sposób na grillu. Przepis na glazurę wykorzystaj do dowolnych warzyw z rusztu.