Szczupak w jarzynach po polsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szczupak w jarzynach po polsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 sztuk

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczoną rybę umyj, osusz i natrzyj solą, odłóż w chłodne miejsce na ok. 15 minut.

Krok 2

Następnie wytrzyj ściereczką i pokrój w dzwonki. Warzywa wymieszaj razem z pokruszonym chlebem.

Krok 3

W garnku o grubym dnie włóż warstwami warzywa z chlebem i rybę. Ostatnią warstwą powinny być ryby. Całość posyp gałką i zalej winem. Na wierz ułóż plastry cytryny bez skóry.

Krok 4

Przykryj garnek i duś na małym ogniu. Gdy ryba będzie wystarczająco miękka, wyjmij ją na półmisek. Sos przecedź przez sito i dopraw do smaku. Gotowym sosem polej rybę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szczupak w jarzynach po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szczupak w jarzynach po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szczupak w jarzynach po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szczupak w jarzynach po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szczupak w jarzynach po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szczupak w jarzynach po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szczupak w jarzynach po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szczupak w jarzynach po polsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Leczo węgierskie
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej