Szczupak w jarzynach po polsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szczupak w jarzynach po polsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 sztuk

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczoną rybę umyj, osusz i natrzyj solą, odłóż w chłodne miejsce na ok. 15 minut.

Krok 2

Następnie wytrzyj ściereczką i pokrój w dzwonki. Warzywa wymieszaj razem z pokruszonym chlebem.

Krok 3

W garnku o grubym dnie włóż warstwami warzywa z chlebem i rybę. Ostatnią warstwą powinny być ryby. Całość posyp gałką i zalej winem. Na wierz ułóż plastry cytryny bez skóry.

Krok 4

Przykryj garnek i duś na małym ogniu. Gdy ryba będzie wystarczająco miękka, wyjmij ją na półmisek. Sos przecedź przez sito i dopraw do smaku. Gotowym sosem polej rybę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szczupak w jarzynach po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szczupak w jarzynach po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szczupak w jarzynach po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szczupak w jarzynach po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szczupak w jarzynach po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szczupak w jarzynach po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szczupak w jarzynach po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szczupak w jarzynach po polsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej