
Składniki
1 kilogram
5 sztuk
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyszczoną rybę umyj, osusz i natrzyj solą, odłóż w chłodne miejsce na ok. 15 minut.
Krok 2
Następnie wytrzyj ściereczką i pokrój w dzwonki. Warzywa wymieszaj razem z pokruszonym chlebem.
Krok 3
W garnku o grubym dnie włóż warstwami warzywa z chlebem i rybę. Ostatnią warstwą powinny być ryby. Całość posyp gałką i zalej winem. Na wierz ułóż plastry cytryny bez skóry.
Krok 4
Przykryj garnek i duś na małym ogniu. Gdy ryba będzie wystarczająco miękka, wyjmij ją na półmisek. Sos przecedź przez sito i dopraw do smaku. Gotowym sosem polej rybę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej