Soczysty kurczak z grilla z cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysty kurczak z grilla z cebulką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
219 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

1 opakowanie

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso natnij od strony skóry. Rozłóż je na duży i płaski kawałek.

Soczysty kurczak z grilla z cebulką  - Krok 1

Krok 2

Skrop kurczaka olejem i natrzyj przyprawą Knorr.

Soczysty kurczak z grilla z cebulką  - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w plastry i obłóż nią mięso. Odstaw do marynowania na 20 minut.

Soczysty kurczak z grilla z cebulką  - Krok 3

Krok 4

Smaż mięso na grillu po 4-6 minut z każdej strony, aby było miękkie i soczyste. Tak przygotowany kurczak będzie doskonale smakował w sałatce. Świetnym dodatkiem będzie też Ketchup Hellmann's Łagodny.

Soczysty kurczak z grilla z cebulką  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak z grilla z cebulką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak z grilla z cebulką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak z grilla z cebulką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak z grilla z cebulką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak z grilla z cebulką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak z grilla z cebulką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak z grilla z cebulką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty kurczak z grilla z cebulką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty kurczak z grilla z cebulką Soczysty kurczak z grilla z cebulką

Soczyste udka z kurczaka z grilla z cebulką to smaczne i pachnące danie, idealne na każdą porę roku. Aromatycznego i delikatnego w smaku kurczaka uzyskasz dzięki marynacie. Po 30 minutach w mieszance przypraw i ziół, a potem po kilku minutach na grillu, mięso będzie wyśmienite i przypieczone. Dodatkowym atutem dania jest słodka i przyrumieniona cebulka. Aż ślinka cieknie na myśl o takim połączeniu! Udka z kurczaka ze skórą doskonale nadają się do grillowania i pieczenia. Smakują wyśmienicie z każdym dodatkiem, więc nasz przepis z łatwością możesz modyfikować – wystarczy, że dobierzesz nieco inne przyprawy i zioła. Kurczaka podawaj z ryżem, frytkami, opiekanymi ziemniakami czy chrupką sałatą. Sos jogurtowy, ketchup oraz sos majonezowy także będą świetnie pasować. Udka z kurczaka możesz także jeść na zimno na sałatce z sałaty rzymskiej, pomidora i ogórka.