Owoce z grilla? Postaw na jabłka!
Jabłka to owoce, które wykorzystasz na wiele sposobów – dzięki temu, że łatwo je wydrążyć, są wyśmienite m.in. do faszerowania. Ich smak świetnie będzie komponować się z przetworami mięsnymi, np. kaszanką. Udowadnia to przepis na znakomitą kaszankę grillowaną w papilotach z jabłkiem – danie proste, a jednocześnie wyjątkowo smaczne. Do jego przygotowania wybierz kwaśne owoce. Odpowiednie będą np. szare renety, antonówki czy glostery. Kaszankę pomieszaj z posiekanym czosnkiem, majerankiem, pokrojonym w kostkę jabłkiem, kawałkami śliwki, podsmażoną cebulką. Smak podkreślisz przyprawą na grill. Z czym serwować tak przygotowaną potrawę? Pasować będą do niej na przykład ziemniaki upieczone w mundurkach i posypane świeżym koperkiem. Sprawdź, jak wyborne są owoce z grilla w formie faszerowanej.
Gruszka – świetna do grzanek
Myśląc o owocach z grilla, należy również pamiętać o soczystych gruszkach. Ich miąższ będzie wyśmienity z serem pleśniowym, np. kremową gorgonzolą. Takie zestawienie to sposób na wykwintne grzanki, odpowiednie jako przystawka na przyjęciu w ogrodzie. Jako ich bazę wykorzystaj chrupiącą bagietkę francuską. Pokrój ją pod skosem na kawałki podobnej grubości – dzięki temu będą się efektownie prezentowały. Aby nadać owocom wyrazistego smaku, zamarynuj je w oliwie wymieszanej z przyprawą do pikantnego grilla. Grzanki z grillowaną gruszką urozmaicą również listki rukoli. Do dekoracji warto wykorzystać ocet balsamiczny i podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika. Wygląd i smak urozmaicą również drobno pokrojone orzechy włoskie. Znajdź swój ulubiony sposób na podanie grzanek z grillowaną gruszką.
Szaszłyki ze śliwką – bogactwo smaków
Prostym sposobem na owoce z grilla jest przygotowanie szaszłyków. Użyj do nich suszonych śliwek, a na pewno się nie zawiedziesz. Owoce owiń w plastry boczku, dzięki czemu nadasz im ciekawego posmaku. Ponadto, po obróbce termicznej, staną się przyjemnie chrupiące. Do przygotowania dania wykorzystaj również łagodne w smaku cebule szalotki. Przed nabiciem ich na wykałaczki, warto zalać je wrzątkiem, co sprawi, że będą miększe. Do dania wykorzystaj też soczystą polędwicę i słodkie ziemniaki. Jeśli chcesz, wołowinę możesz zastąpić piersią z kurczaka. Sprawdź dokładny przepis na szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami i wypróbuj go przy najbliższej okazji.
Pomarańczowe krewetki
Planując grill, nie zapomnij o owocach morza. Wykwintne, a jednocześnie proste do przyrządzenia będą pomarańczowe krewetki. Wybierz duże skorupiaki, np. tygrysie, a następnie zanurz je w marynacie przygotowanej z przeciśniętego przez praskę czosnku, przyprawy uniwersalnej, soku z pomarańczy, miodu, przecieru pomidorowego oraz ostrej papryczki. Taki miks składników nada potrawie nieco orientalnego charakteru. Na skropione wodą (zapobiegnie to przypalaniu się) długie drewniane patyczki nakłuwaj naprzemiennie zamarynowane krewetki i kawałki zielonej papryki. Jak widać, owoce na grill warto również wykorzystać w postaci soku do marynaty – przekonaj się o tym, przygotowując pyszne krewetki.
Drób i brzoskwinie – niezawodny duet
Istnieją takie połączenia mięsa i owoców z grilla, które zawsze się udają. Jednym z nich jest drób z brzoskwiniami – wykorzystaj je do przygotowania wyśmienitych szaszłyków. Na początek pokrój pierś z kurczaka w kostkę o podobnej wielkości. Smaku nada jej marynowanie w jogurcie wymieszanym z przyprawą do złotego kurczaka i sokiem z cytryny. Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń świetnie będą smakowały z kawałkami podpieczonej bagietki francuskiej. Warto podać je z gęstym dipem jogurtowym z koperkiem. Zaserwuj to znakomite danie na przykład podczas spotkania z przyjaciółmi.
Owoce z grilla to interesujące i niecodzienne połączenia smaków. Sprawią, że organizowane przez Ciebie przyjęcie ogrodowe będzie eleganckie i pełne różnorodnych potraw. Zainspiruj się naszymi przepisami i grilluj jak prawdziwy szef kuchni!