
Składniki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
40 gramów
1 łyżka
6 łyżek
1 sztuka
0.5 pęczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Oliwę (2 łyżki) wymieszaj z przyprawą do pikantnego grilla i wymieszaj – zamarynuj gruszki i odstaw na kilka minut. Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni.
Krok 2
Po tym czasie gruszki usmaż na rozgrzanym grillu – ok. 5-8 minut. Bagietkę pokrój na 2 centymetrowej grubości kromki pod skosem. Pozostałą oliwę wymieszaj z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Ziołową oliwą nasmaruj kromki pieczywa z obu stron.
Krok 3
Na każdą kromkę nałóż porcję rukoli (zwiń ją ścisło w niewielkie gniazdko), grillowaną gruszkę oraz odrobinę pokruszonego sera.
Krok 4
Tak przygotowane grzanki połóż na ruszcie rozgrzanego grilla i opiekaj przez 3-5 minut. Pilnuj grzanek przez cały czas, gdyż łatwo mogą się przypalić. Po opieczeniu grzanki zdejmij z grilla, polej odrobiną balsamicznego syropu i posyp prażonym słonecznikiem.
Dobra rada:
Zamiast ziołowej oliwy możesz użyć masła czosnkowego.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do grilla pikantna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grzanki z grillowaną gruszką
Przyjęcie przy grillu to nie tylko luźne spotkania. To może być także ważna uroczystość, która wymaga odpowiedniej oprawy. Jeśli planujesz obiad lub kolację z rusztu, zacznij od podania eleganckich przystawek. Grzanki z grillowaną gruszką to niewielkie, proste w przygotowaniu i smaczne przekąski, które bardzo dobrze sprawdzą się serwowane przed daniem głównym. Łączą w sobie wiele składników: chrupiącą pszenną bagietkę, słodką gruszkę marynowaną w pikantnej przyprawie, wyrazistą w smaku rukolę oraz ser pleśniowy. Całość dopełnia odrobina sosu balsamicznego, który jednocześnie stanowi dekorację dania. Jeśli chcesz, aby to połączenie było jeszcze bardziej klasyczne, do sera i gruszek dodaj także nieco orzechów włoskich. Przed nałożeniem dodatków posmaruj każdą kromkę bagietki oliwą czosnkową, a gotowe posyp pestkami słonecznika. Grzanki z grillowaną gruszką sprawdzą się również jako dodatek do mięs, np. wołowych steków. Mamy nadzieję, że grillowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.