
Składniki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
40 gramów
1 łyżka
6 łyżek
1 sztuka
0.5 pęczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Oliwę (2 łyżki) wymieszaj z przyprawą do pikantnego grilla i wymieszaj – zamarynuj gruszki i odstaw na kilka minut. Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Krok 2
Po tym czasie gruszki usmaż na rozgrzanym grillu – ok. 5-8 minut. Bagietkę pokrój na 2 centymetrowej grubości kromki pod skosem. Pozostałą oliwę wymieszaj z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Ziołową oliwą nasmaruj kromki pieczywa z obu stron.

Krok 3
Na każdą kromkę nałóż porcję rukoli (zwiń ją ścisło w niewielkie gniazdko), grillowaną gruszkę oraz odrobinę pokruszonego sera.

Krok 4
Tak przygotowane grzanki połóż na ruszcie rozgrzanego grilla i opiekaj przez 3-5 minut. Pilnuj grzanek przez cały czas, gdyż łatwo mogą się przypalić. Po opieczeniu grzanki zdejmij z grilla, polej odrobiną balsamicznego syropu i posyp prażonym słonecznikiem.


Dobra rada:
Zamiast ziołowej oliwy możesz użyć masła czosnkowego.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grzanki z grillowaną gruszką
Szukasz pomysłu na sprawdzoną przystawkę o oryginalnym smaku? Grzanki z gruszką i serem pleśniowym będą najlepszą opcją w Twoim menu. To nietypowe połączenie smaków zyskało spore grono miłośników. Już wkrótce możesz do niego dołączyć! Grzanki z gorgonzolą i gruszką w pół godziny pojawią się na Twoim talerzu.
Dla kogo?
Ser pleśniowy to specjał o charakterystycznym i specyficznym smaku. Przygotowując grzanki z gruszką dla gości, musisz mieć na uwadze ten fakt! Jeżeli wszyscy lubią smak gorgonzoli, to grzanki z serem pleśniowym podbiją podniebienia Twoich bliskich i natychmiast znikną z talerzy.
Na jaką okazję?
Przyjęcie przy grillu to nie tylko luźne spotkania. To może być także ważna uroczystość, która wymaga odpowiedniej oprawy. Jeśli planujesz obiad lub kolację z rusztu, zacznij od podania eleganckich przystawek. Grzanki z grillowaną gruszką to niewielkie przekąski, które bardzo dobrze sprawdzą się serwowane przed daniem głównym.
Czy wiesz, że?
Grzanki z serem pleśniowym łączą w sobie wiele składników: chrupiącą pszenną bagietkę, słodki owoc marynowany w pikantnej przyprawie, wyrazistą w smaku rukolę oraz gorgonzolę. Całość dopełnia odrobina sosu balsamicznego, który jednocześnie stanowi dekorację dania. Do sera i gruszek możesz dodać również orzechy.
Dla urozmaicenia:
Przed nałożeniem dodatków posmaruj każdą kromkę bagietki oliwą czosnkową, a gotowe posyp pestkami słonecznika. Grzanki z grillowaną gruszką dobrze smakują solo. Sprawdzą się jednak również jako dodatek do mięs, np. wołowych steków. Na koniec daj znać w komentarzu, jak smakowała Ci bagietka z gruszką i serem pleśniowym!