Grillowane warzywa z dipem koktajlowym
łatwe
255 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
2 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa do grillowania pokrój w plastry i mniejsze części a następnie zamarynuj w oliwie oraz swoich ulubionych przyprawach. W miseczce wymieszaj jogurt, ketchup, majonez oraz chrzan. Dodaj posiekana natkę i chili.

Krok 2
Ogórka, paprykę konserwową oraz czerwoną cebulę posiekaj bardzo drobno i dodaj do sosu. Całość wymieszaj i dopraw do smaku. Sos odstaw do lodówki na kilkanaście minut a w tym czasie usmaż zamarynowane warzywa na grillu. Gotowe podawaj z dipem.


Dobra rada:
Taki dip możesz również podać do grillowanych mięs, np. piersi z kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane warzywa z dipem koktajlowym
Grillowane warzywa prezentują się na talerzu wręcz znakomicie. Nie bez powodu w czasie letnich imprez są często podawane wprost po usmażeniu. Gdy nie masz rusztu, z powodzeniem w ich przyrządzeniu pomoże ci patelnia grillowa. Do przypiekania w ten sposób najlepsze są: bakłażan, cukinia, oraz papryka a także cebula. Warzywa te zachowują swój kształt i nabierają rumianej barwy. Aby były jeszcze bardziej aromatyczne, warto na początku zamarynować je w oliwie i w przyprawach, a następnie odstawić je na chwilę do lodówki. Tak przygotowane warzywa piecz z obydwu stron na patelni grillowej i podawaj z dipem koktajlowym na bazie brazylijskiego sosu Samba i gęstego jogurtu greckiego. Warzywa podawać możesz na talerzu, z porcją dipu obok, lub po prostu podać dip w miseczce, w której zanurzać się będzie gotowe warzywa przy pomocy widelca lub wykałaczki. Tak podana przekąska z pewnością stanie się imprezowym hitem.


































