Grillowane warzywa z dipem koktajlowym
łatwe
183 osoby zapisały
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
8 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
2 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa do grillowania pokrój w plastry i mniejsze części a następnie zamarynuj w oliwie oraz swoich ulubionych przyprawach.
Krok 2
W miseczce wymieszaj jogurt oraz sos Hellmann’s Samba, którego lekko pikantny, paprykowo majonezowy smak idealnie komponuje się z grillowanymi warzywami . Dodaj posiekana natkę i chilli.
Krok 3
Ogórka, paprykę konserwową oraz czerwoną cebulę posiekaj bardzo drobno i dodaj do sosu. Całość wymieszaj i dopraw do smaku. Sos odstaw do lodówki na kilkanaście minut a w tym czasie usmaż zamarynowane warzywa na grillu. Gotowe podawaj z dipem.
Dobra rada:
Taki dip możesz również podać do grillowanych mięs, np. piersi z kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane warzywa z dipem koktajlowym
Grillowane warzywa prezentują się na talerzu wręcz znakomicie. Nie bez powodu w czasie letnich imprez są często podawane wprost po usmażeniu. Gdy nie masz rusztu, z powodzeniem w ich przyrządzeniu pomoże ci patelnia grillowa. Do przypiekania w ten sposób najlepsze są: bakłażan, cukinia, oraz papryka a także cebula. Warzywa te zachowują swój kształt i nabierają rumianej barwy. Aby były jeszcze bardziej aromatyczne, warto na początku zamarynować je w oliwie i w przyprawach, a następnie odstawić je na chwilę do lodówki. Tak przygotowane warzywa piecz z obydwu stron na patelni grillowej i podawaj z dipem koktajlowym na bazie brazylijskiego sosu Samba i gęstego jogurtu greckiego. Warzywa podawać możesz na talerzu, z porcją dipu obok, lub po prostu podać dip w miseczce, w której zanurzać się będzie gotowe warzywa przy pomocy widelca lub wykałaczki. Tak podana przekąska z pewnością stanie się imprezowym hitem.