Grillowane warzywa z dipem koktajlowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

143 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa do grillowania pokrój w plastry i mniejsze części a następnie zamarynuj w oliwie oraz swoich ulubionych przyprawach.

Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj jogurt oraz sos Hellmann’s Samba, którego lekko pikantny, paprykowo majonezowy smak idealnie komponuje się z grillowanymi warzywami . Dodaj posiekana natkę i chilli.

Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - Krok 2

Krok 3

Ogórka, paprykę konserwową oraz czerwoną cebulę posiekaj bardzo drobno i dodaj do sosu. Całość wymieszaj i dopraw do smaku. Sos odstaw do lodówki na kilkanaście minut a w tym czasie usmaż zamarynowane warzywa na grillu. Gotowe podawaj z dipem.

Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Taki dip możesz również podać do grillowanych mięs, np. piersi z kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane warzywa z dipem koktajlowymGrillowane warzywa z dipem koktajlowym

Grillowane warzywa prezentują się na talerzu wręcz znakomicie. Nie bez powodu w czasie letnich imprez są często podawane wprost po usmażeniu. Gdy nie masz rusztu, z powodzeniem w ich przyrządzeniu pomoże ci patelnia grillowa. Do przypiekania w ten sposób najlepsze są: bakłażan, cukinia, oraz papryka a także cebula. Warzywa te zachowują swój kształt i nabierają rumianej barwy. Aby były jeszcze bardziej aromatyczne, warto na początku zamarynować je w oliwie i w przyprawach, a następnie odstawić je na chwilę do lodówki. Tak przygotowane warzywa piecz z obydwu stron na patelni grillowej i podawaj z dipem koktajlowym na bazie brazylijskiego sosu Samba i gęstego jogurtu greckiego. Warzywa podawać możesz na talerzu, z porcją dipu obok, lub po prostu podać dip w miseczce, w której zanurzać się będzie gotowe warzywa przy pomocy widelca lub wykałaczki. Tak podana przekąska z pewnością stanie się imprezowym hitem.