Grillowane warzywa z dipem koktajlowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane warzywa z dipem koktajlowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

150 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

8 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa do grillowania pokrój w plastry i mniejsze części a następnie zamarynuj w oliwie oraz swoich ulubionych przyprawach.

Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj jogurt oraz sos Hellmann’s Samba, którego lekko pikantny, paprykowo majonezowy smak idealnie komponuje się z grillowanymi warzywami . Dodaj posiekana natkę i chilli.

Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - Krok 2

Krok 3

Ogórka, paprykę konserwową oraz czerwoną cebulę posiekaj bardzo drobno i dodaj do sosu. Całość wymieszaj i dopraw do smaku. Sos odstaw do lodówki na kilkanaście minut a w tym czasie usmaż zamarynowane warzywa na grillu. Gotowe podawaj z dipem.

Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Taki dip możesz również podać do grillowanych mięs, np. piersi z kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane warzywa z dipem koktajlowymGrillowane warzywa z dipem koktajlowym

Grillowane warzywa prezentują się na talerzu wręcz znakomicie. Nie bez powodu w czasie letnich imprez są często podawane wprost po usmażeniu. Gdy nie masz rusztu, z powodzeniem w ich przyrządzeniu pomoże ci patelnia grillowa. Do przypiekania w ten sposób najlepsze są: bakłażan, cukinia, oraz papryka a także cebula. Warzywa te zachowują swój kształt i nabierają rumianej barwy. Aby były jeszcze bardziej aromatyczne, warto na początku zamarynować je w oliwie i w przyprawach, a następnie odstawić je na chwilę do lodówki. Tak przygotowane warzywa piecz z obydwu stron na patelni grillowej i podawaj z dipem koktajlowym na bazie brazylijskiego sosu Samba i gęstego jogurtu greckiego. Warzywa podawać możesz na talerzu, z porcją dipu obok, lub po prostu podać dip w miseczce, w której zanurzać się będzie gotowe warzywa przy pomocy widelca lub wykałaczki. Tak podana przekąska z pewnością stanie się imprezowym hitem.