Grillowane warzywa z dipem koktajlowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane warzywa z dipem koktajlowym

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

180 osób wydrukowało

Pobierz pdf

236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa do grillowania pokrój w plastry i mniejsze części a następnie zamarynuj w oliwie oraz swoich ulubionych przyprawach. W miseczce wymieszaj jogurt, ketchup, majonez oraz chrzan. Dodaj posiekana natkę i chili.

Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - Krok 1

Krok 2

Ogórka, paprykę konserwową oraz czerwoną cebulę posiekaj bardzo drobno i dodaj do sosu. Całość wymieszaj i dopraw do smaku. Sos odstaw do lodówki na kilkanaście minut a w tym czasie usmaż zamarynowane warzywa na grillu. Gotowe podawaj z dipem.

Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - Krok 2
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Taki dip możesz również podać do grillowanych mięs, np. piersi z kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane warzywa z dipem koktajlowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane warzywa z dipem koktajlowymGrillowane warzywa z dipem koktajlowym

Grillowane warzywa prezentują się na talerzu wręcz znakomicie. Nie bez powodu w czasie letnich imprez są często podawane wprost po usmażeniu. Gdy nie masz rusztu, z powodzeniem w ich przyrządzeniu pomoże ci patelnia grillowa. Do przypiekania w ten sposób najlepsze są: bakłażan, cukinia, oraz papryka a także cebula. Warzywa te zachowują swój kształt i nabierają rumianej barwy. Aby były jeszcze bardziej aromatyczne, warto na początku zamarynować je w oliwie i w przyprawach, a następnie odstawić je na chwilę do lodówki. Tak przygotowane warzywa piecz z obydwu stron na patelni grillowej i podawaj z dipem koktajlowym na bazie brazylijskiego sosu Samba i gęstego jogurtu greckiego. Warzywa podawać możesz na talerzu, z porcją dipu obok, lub po prostu podać dip w miseczce, w której zanurzać się będzie gotowe warzywa przy pomocy widelca lub wykałaczki. Tak podana przekąska z pewnością stanie się imprezowym hitem.