Kurczak z dynią – przepis na pierś z farszem z dyni | Przepisy.pl pixel

Soczysta pierś z kurczaka z dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

heart
924 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

399 osób wydrukowało

Pobierz pdf

647 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

500 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

50 gramów

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem z pestek dyni.

Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błon. Na środku, zaczynając od grubszej strony, na całej długości zrób nacięcie. Pierś lekko rozbij na grubość około 2 cm, uważając jednak, aby nie rozciąć mięsa. Rozbite piersi zanurz w przygotowanej marynacie.

Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - Krok 2

Krok 3

Pokrojoną dynię zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 60 minut.

Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - Krok 3

Krok 4

Upieczoną dynię zmiksuj dokładnie z miodem, żółtkami, imbirem, cynamonem oraz bułką tartą. Powinna powstać dość ścisła masa. Farsz umieść w nacięciu piersi z kurczaka.

Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - Krok 4

Krok 5

Piersi ułóż na średnio rozgrzanej patelni i smaż około 10 minut, odwracając pierś co jakiś czas.

Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - Krok 5

Krok 6

Pierś przekrój po skosie na pół. Podawaj z ziemniakami lub ryżem

Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurki w śmietanie
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysta pierś z kurczaka z dynią  Soczysta pierś z kurczaka z dynią

Jesień to wprost wymarzona pora roku dla wielbicieli ciekawej i urozmaiconej kuchni. Ogromny wybór warzyw zachęca do sięgnięcia po nieprzeciętne przepisy. Do takich z całą pewnością można zaliczyć soczystą pierś z kurczaka z dynią. Nie daj się jesiennej chandrze – niech w kuchni zrobi się kolorowo i aromatycznie za sprawą naszego kurczaka z dynią!

Dla kogo? Według znanej piosenki „mimozami jesień się zaczyna…”, ale dla szefów kuchni prawdziwym symbolem tej pory roku jest dynia! To pomarańczowe warzywo nie służy jedynie za jesienny element dekoracji, ale przede wszystkim jest podstawą wielu oryginalnych dań. Skosztuj kurczaka z dynią i zostań ekspertem w dziedzinie sezonowej kuchni.

Na jaką okazję? Dynię warto uwzględniać w codziennym menu. Dodaje smaku i koloru gulaszom, zupom, purée, a nawet tak popularnemu składnikowi, jakim jest pierś z kurczaka. Dynia przyprawiona imbirem, miodem i cynamonem to idealne nadzienie do soczystego, drobiowego filetu. Dyniowym, aromatycznym farszem proponujemy wypełnić mięsne kieszonki. Po usmażeniu piersi z kurczaka z dynią, potnij je w poprzek na kawałki, z których możesz ułożyć w kolorową kompozycję – gwarantujemy, że nikt się jej nie oprze. Dynię z piersią z kurczaka możesz zaserwować gościom na poprawę humoru, gdy za oknem zacznie się jesienna szaruga.

Czy wiesz, że? Choć przepis na kurczaka z dynią może być nowością w twojej kuchni, warto wiedzieć, że warzywo posiada długą historię kulinarną. W Ameryce Południowej dynia była uprawiana już 10 tysięcy lat temu.

Dla urozmaicenia: Kurczak z dynią podany z ryżem to prosty przepis na znakomity obiad. Wykorzystaj ryż brązowy, jaśminowy lub basmati. Z czym jeszcze serwować potrawę? Do filetu z kurczaka z dynią świetnie pasują pieczone ziemniaki z ziołami.