Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
500 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 łyżka
50 gramów
1 szczypta
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem z pestek dyni.
Krok 2
Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błon. Na środku, zaczynając od grubszej strony, na całej długości zrób nacięcie. Pierś lekko rozbij na grubość około 2 cm, uważając jednak, aby nie rozciąć mięsa. Rozbite piersi zanurz w przygotowanej marynacie.
Krok 3
Pokrojoną dynię zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 60 minut.
Krok 4
Upieczoną dynię zmiksuj dokładnie z miodem, żółtkami, imbirem, cynamonem oraz bułką tartą. Powinna powstać dość ścisła masa. Farsz umieść w nacięciu piersi z kurczaka.
Krok 5
Piersi ułóż na średnio rozgrzanej patelni i smaż około 10 minut, odwracając pierś co jakiś czas.
Krok 6
Pierś przekrój po skosie na pół. Podawaj z ziemniakami lub ryżem
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysta pierś z kurczaka z dynią
Jesień to wprost wymarzona pora roku dla wielbicieli ciekawej i urozmaiconej kuchni. Ogromny wybór warzyw zachęca do sięgnięcia po nieprzeciętne przepisy. Do takich z całą pewnością można zaliczyć soczystą pierś z kurczaka z dynią.To pomarańczowe warzywo nie służy jedynie za jesienny element dekoracji, ale przede wszystkim jest podstawą wielu oryginalnych dań. Dynia dodaje smaku i koloru gulaszom, zupom, purée a nawet tak popularnemu składnikowi, jakim jest pierś z kurczaka.Dynia przyprawiona imbirem, miodem i cynamonem to idealne nadzienie do soczystego, drobiowego filetu. Dyniowym, aromatycznym farszem proponujemy wypełnić mięsne kieszonki, a po usmażeniu, pociąć je w poprzek na kawałki, z których możesz ułożyć w kolorową kompozycję, której nikt się nie oprze. Kurczak z dynią podany z ryżem to prosty przepis na znakomity obiad.