
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
5 dekagramów
2 sztuki
200 mililitrów
5 dekagramów
25 dekagramów
1 łyżka
5 dekagramów
25 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany umyj, odetnij ogonki i pokrój na grube plastry. Posól i połóż na sicie na około 30 minut, po czym wytrzyj z nich nadmiar soku papierową serwetką i oprósz mąką.

Krok 2
Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Krok 3
Na patelni dobrze rozgrzej olej i smaż bakłażany z każdej strony. Osącz na sicie z nadmiaru tłuszczu.

Krok 4
Kostkę Knorr gotuj w 100 mililitrach wody tak, aby powstał mocny i esencjonalny bulion.

Krok 5
Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na plastry.

Krok 6
Dno naczynia żaroodpornego posmaruj masłem. Ułóż na przemian warstwę bakłażanów i pomidorów. Zalej bulionem i winem. Wierzch posyp bazylią i startym serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C i piecz przez 25 minut. Podawaj gorące.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej