Bakłażany z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażany z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
289 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

5 dekagramów

2 sztuki

200 mililitrów

5 dekagramów

25 dekagramów

1 łyżka

5 dekagramów

25 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany umyj, odetnij ogonki i pokrój na grube plastry. Posól i połóż na sicie na około 30 minut, po czym wytrzyj z nich nadmiar soku papierową serwetką i oprósz mąką.

Bakłażany z serem - Krok 1

Krok 2

Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Bakłażany z serem - Krok 2

Krok 3

Na patelni dobrze rozgrzej olej i smaż bakłażany z każdej strony. Osącz na sicie z nadmiaru tłuszczu.

Bakłażany z serem - Krok 3

Krok 4

Kostkę Knorr gotuj w 100 mililitrach wody tak, aby powstał mocny i esencjonalny bulion.

Bakłażany z serem - Krok 4

Krok 5

Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na plastry.

Bakłażany z serem - Krok 5

Krok 6

Dno naczynia żaroodpornego posmaruj masłem. Ułóż na przemian warstwę bakłażanów i pomidorów. Zalej bulionem i winem. Wierzch posyp bazylią i startym serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C i piecz przez 25 minut. Podawaj gorące.

Bakłażany z serem - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 08.06.2018

    Spoko ,lubie bakłażany.Heja a Knorr :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Grzyby duszone w śmietanie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażany z seremBakłażany z serem

Bakłażany umyj, odetnij ogonki i pokrój na grube plastry. Posól i połóż na sicie na około 30 minut, po czym wytrzyj z nich nadmiar soku papierową serwetką i oprósz mąką.