
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
5 dekagramów
2 sztuki
200 mililitrów
5 dekagramów
25 dekagramów
1 łyżka
5 dekagramów
25 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany umyj, odetnij ogonki i pokrój na grube plastry. Posól i połóż na sicie na około 30 minut, po czym wytrzyj z nich nadmiar soku papierową serwetką i oprósz mąką.

Krok 2
Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Krok 3
Na patelni dobrze rozgrzej olej i smaż bakłażany z każdej strony. Osącz na sicie z nadmiaru tłuszczu.

Krok 4
Kostkę Knorr gotuj w 100 mililitrach wody tak, aby powstał mocny i esencjonalny bulion.

Krok 5
Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na plastry.

Krok 6
Dno naczynia żaroodpornego posmaruj masłem. Ułóż na przemian warstwę bakłażanów i pomidorów. Zalej bulionem i winem. Wierzch posyp bazylią i startym serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C i piecz przez 25 minut. Podawaj gorące.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej