Bakłażany z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażany z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

281 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

5 dekagramów

2 sztuki

200 mililitrów

5 dekagramów

25 dekagramów

1 łyżka

5 dekagramów

25 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany umyj, odetnij ogonki i pokrój na grube plastry. Posól i połóż na sicie na około 30 minut, po czym wytrzyj z nich nadmiar soku papierową serwetką i oprósz mąką.

Bakłażany z serem - Krok 1

Krok 2

Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Bakłażany z serem - Krok 2

Krok 3

Na patelni dobrze rozgrzej olej i smaż bakłażany z każdej strony. Osącz na sicie z nadmiaru tłuszczu.

Bakłażany z serem - Krok 3

Krok 4

Kostkę Knorr gotuj w 100 mililitrach wody tak, aby powstał mocny i esencjonalny bulion.

Bakłażany z serem - Krok 4

Krok 5

Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na plastry.

Bakłażany z serem - Krok 5

Krok 6

Dno naczynia żaroodpornego posmaruj masłem. Ułóż na przemian warstwę bakłażanów i pomidorów. Zalej bulionem i winem. Wierzch posyp bazylią i startym serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C i piecz przez 25 minut. Podawaj gorące.

Bakłażany z serem - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 08.06.2018

    Spoko ,lubie bakłażany.Heja a Knorr :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczarki faszerowane
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej