Bakłażany z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

278 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

191 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

5 dekagramów

2 sztuki

200 mililitrów

5 dekagramów

25 dekagramów

1 łyżka

5 dekagramów

25 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany umyj, odetnij ogonki i pokrój na grube plastry. Posól i połóż na sicie na około 30 minut, po czym wytrzyj z nich nadmiar soku papierową serwetką i oprósz mąką.

Bakłażany z serem - Krok 1

Krok 2

Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Bakłażany z serem - Krok 2

Krok 3

Na patelni dobrze rozgrzej olej i smaż bakłażany z każdej strony. Osącz na sicie z nadmiaru tłuszczu.

Bakłażany z serem - Krok 3

Krok 4

Kostkę Knorr gotuj w 100 mililitrach wody tak, aby powstał mocny i esencjonalny bulion.

Bakłażany z serem - Krok 4

Krok 5

Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na plastry.

Bakłażany z serem - Krok 5

Krok 6

Dno naczynia żaroodpornego posmaruj masłem. Ułóż na przemian warstwę bakłażanów i pomidorów. Zalej bulionem i winem. Wierzch posyp bazylią i startym serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C i piecz przez 25 minut. Podawaj gorące.

Bakłażany z serem - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 08.06.2018

    Spoko ,lubie bakłażany.Heja a Knorr :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Grzyby duszone w śmietanie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej