Bakłażany z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażany z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
289 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

217 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

5 dekagramów

2 sztuki

200 mililitrów

5 dekagramów

25 dekagramów

1 łyżka

5 dekagramów

25 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany umyj, odetnij ogonki i pokrój na grube plastry. Posól i połóż na sicie na około 30 minut, po czym wytrzyj z nich nadmiar soku papierową serwetką i oprósz mąką.

Bakłażany z serem - Krok 1

Krok 2

Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Bakłażany z serem - Krok 2

Krok 3

Na patelni dobrze rozgrzej olej i smaż bakłażany z każdej strony. Osącz na sicie z nadmiaru tłuszczu.

Bakłażany z serem - Krok 3

Krok 4

Kostkę Knorr gotuj w 100 mililitrach wody tak, aby powstał mocny i esencjonalny bulion.

Bakłażany z serem - Krok 4

Krok 5

Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na plastry.

Bakłażany z serem - Krok 5

Krok 6

Dno naczynia żaroodpornego posmaruj masłem. Ułóż na przemian warstwę bakłażanów i pomidorów. Zalej bulionem i winem. Wierzch posyp bazylią i startym serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C i piecz przez 25 minut. Podawaj gorące.

Bakłażany z serem - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 08.06.2018

    Spoko ,lubie bakłażany.Heja a Knorr :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażany z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażany z seremBakłażany z serem

Bakłażany umyj, odetnij ogonki i pokrój na grube plastry. Posól i połóż na sicie na około 30 minut, po czym wytrzyj z nich nadmiar soku papierową serwetką i oprósz mąką.