
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
5 dekagramów
2 sztuki
200 mililitrów
5 dekagramów
25 dekagramów
1 łyżka
5 dekagramów
25 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany umyj, odetnij ogonki i pokrój na grube plastry. Posól i połóż na sicie na około 30 minut, po czym wytrzyj z nich nadmiar soku papierową serwetką i oprósz mąką.

Krok 2
Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Krok 3
Na patelni dobrze rozgrzej olej i smaż bakłażany z każdej strony. Osącz na sicie z nadmiaru tłuszczu.

Krok 4
Kostkę Knorr gotuj w 100 mililitrach wody tak, aby powstał mocny i esencjonalny bulion.

Krok 5
Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na plastry.

Krok 6
Dno naczynia żaroodpornego posmaruj masłem. Ułóż na przemian warstwę bakłażanów i pomidorów. Zalej bulionem i winem. Wierzch posyp bazylią i startym serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C i piecz przez 25 minut. Podawaj gorące.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































Bakłażany z serem

