Zapiekane risotto z kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane risotto z kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

226 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

158 osób wydrukowało

Pobierz pdf

218 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

750 mililitrów

400 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

150 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną cebulę, czosnek oraz pokrojoną kiełbasę.

Krok 2

Dodaj ryż, pokrojoną marchew oraz wino. Gotuj chwilę do momentu odparowania płynu.

Krok 3

Na patelnię dodaj pomidory i wlej aromatyczny bulion przygotowany z 750 ml wody oraz kostki Knorr. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 8 minut.

Krok 4

Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj i wstaw do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Zapiekaj do momentu, gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. W międzyczasie brokuły sparz we wrzącej wodzie i odcedź.

Krok 5

Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj brokuły oraz starty ser. Całość wymieszaj i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby risotto było bardziej kremowe do potrawy możesz dodać ok. 100 ml śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane risotto z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane risotto z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane risotto z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane risotto z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane risotto z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane risotto z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane risotto z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane risotto z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Risotto z brokułami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej