
Składniki
250 gramów
1 sztuka
750 mililitrów
400 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
100 gramów
150 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną cebulę, czosnek oraz pokrojoną kiełbasę.
Krok 2
Dodaj ryż, pokrojoną marchew oraz wino. Gotuj chwilę do momentu odparowania płynu.
Krok 3
Na patelnię dodaj pomidory i wlej aromatyczny bulion przygotowany z 750 ml wody oraz kostki Knorr. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 8 minut.
Krok 4
Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj i wstaw do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Zapiekaj do momentu, gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. W międzyczasie brokuły sparz we wrzącej wodzie i odcedź.
Krok 5
Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj brokuły oraz starty ser. Całość wymieszaj i podawaj.

Dobra rada:
Aby risotto było bardziej kremowe do potrawy możesz dodać ok. 100 ml śmietany.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane risotto z kiełbasą
Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną cebulę, czosnek oraz pokrojoną kiełbasę.