Risotto z kiełbasą i warzywami - zapiekane | Przepisy.pl pixel

Zapiekane risotto z kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
260 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

190 osób wydrukowało

Pobierz pdf

284 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

750 mililitrów

400 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

150 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną cebulę, czosnek oraz pokrojoną kiełbasę.

Krok 2

Dodaj ryż, pokrojoną marchew oraz wino. Gotuj chwilę do momentu odparowania płynu.

Krok 3

Na patelnię dodaj pomidory i wlej aromatyczny bulion przygotowany z 750 ml wody oraz kostki Knorr. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 8 minut.

Krok 4

Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj i wstaw do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Zapiekaj do momentu, gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. W międzyczasie brokuły sparz we wrzącej wodzie i odcedź.

Krok 5

Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj brokuły oraz starty ser. Całość wymieszaj i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby risotto było bardziej kremowe do potrawy możesz dodać ok. 100 ml śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane risotto z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane risotto z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane risotto z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane risotto z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane risotto z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane risotto z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane risotto z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane risotto z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane risotto z kiełbasąZapiekane risotto z kiełbasą

Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną cebulę, czosnek oraz pokrojoną kiełbasę.