
Składniki
250 gramów
1 sztuka
750 mililitrów
400 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
100 gramów
150 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną cebulę, czosnek oraz pokrojoną kiełbasę.
Krok 2
Dodaj ryż, pokrojoną marchew oraz wino. Gotuj chwilę do momentu odparowania płynu.
Krok 3
Na patelnię dodaj pomidory i wlej aromatyczny bulion przygotowany z 750 ml wody oraz kostki Knorr. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 8 minut.
Krok 4
Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj i wstaw do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Zapiekaj do momentu, gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. W międzyczasie brokuły sparz we wrzącej wodzie i odcedź.
Krok 5
Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj brokuły oraz starty ser. Całość wymieszaj i podawaj.

Dobra rada:
Aby risotto było bardziej kremowe do potrawy możesz dodać ok. 100 ml śmietany.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane risotto z kiełbasą
Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną cebulę, czosnek oraz pokrojoną kiełbasę.


































