
Składniki
250 gramów
1 sztuka
150 gramów
1 gram
10 sztuk
0.5 sztuki
1 sztuka
0.5 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
600 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełbasę oraz marchew pokrój w półplastry, pieczarki w plastry. Smaż w garnku na oliwie ok. 5 minut, następnie wyjmij wszystko z garnka.
Krok 2
Cebulę oraz czosnek posiekaj i zeszklij na maśle w tym samym garnku. Dodaj ryż oraz listki oregano i podgrzewaj chwilę razem. Wlej wino i gotuj razem do momentu odparowania alkoholu.
Krok 3
Następnie wlej ok. 600 ml wody i zagotuj. Żeby risotto nabrało pełnego, wyrazistego smaku dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr i gotuj na wolnym ogniu do momentu wchłonięcia płynu przez ryż. Garnek przykryj i pozostaw na 5-7 minut.
Krok 4
Gdy ryż będzie ugotowany, dodaj z powrotem kiełbasę, marchew, pieczarki oraz parmezan. Wszystko razem wymieszaj. Podawaj jako samodzielne danie.

Dobra rada:
Jeśli w Twojej spiżarni znajdują się suszone grzyby, możesz je dodać 3-4 sztuki, na początku gotowania ryżu. Risotto nabierze grzybowego aromatu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej