Risotto z wołowiną i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z wołowiną i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

232 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

280 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

150 gramów

1 gram

10 sztuk

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbasę oraz marchew pokrój w półplastry, pieczarki w plastry. Smaż w garnku na oliwie ok. 5 minut, następnie wyjmij wszystko z garnka.

Krok 2

Cebulę oraz czosnek posiekaj i zeszklij na maśle w tym samym garnku. Dodaj ryż oraz listki oregano i podgrzewaj chwilę razem. Wlej wino i gotuj razem do momentu odparowania alkoholu.

Krok 3

Następnie wlej ok. 600 ml wody i zagotuj. Żeby risotto nabrało pełnego, wyrazistego smaku dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr i gotuj na wolnym ogniu do momentu wchłonięcia płynu przez ryż. Garnek przykryj i pozostaw na 5-7 minut.

Krok 4

Gdy ryż będzie ugotowany, dodaj z powrotem kiełbasę, marchew, pieczarki oraz parmezan. Wszystko razem wymieszaj. Podawaj jako samodzielne danie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli w Twojej spiżarni znajdują się suszone grzyby, możesz je dodać 3-4 sztuki, na początku gotowania ryżu. Risotto nabierze grzybowego aromatu.

1

Opinie o przepisie

  • Wojnar Katarzyna Miroslawa

    Wojnar Katarzyna Miroslawa , 24.09.2016

    hehehe kiełbasa w wołowiną to nie wołowina

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z wołowiną i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z wołowiną i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z wołowiną i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z wołowiną i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z wołowiną i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z wołowiną i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z wołowiną i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z wołowiną i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Risotto z brokułem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej